Bildiğiniz üzere RTÜK bu yıl başında Türkiye için DVB-T2 gereksinimlerini taslak bir döküman halinde yayınladı. DVB-T2 alıcıları için haliyle kapsamlı bir belge olan bu spec içinde “Interaktivite” ile ilgili bölümü inceledik.

1. Türkiye DVB-T2 Interaktivite, HBBTV v1.1.1 uyumlu olacak: Fransa, Ispanya gibi ülkelerde ve Nordig ülkelerinde HBBTV v1.5 zorunlu hale getirilmeye çalışılırken bugunlerde Hbbtv v1.1.1’i onaylamak ne kadar mantıklı? Ya da başka bir deyişle Avrupa ülkelerinin 2011 yılında  onayladığı  v1.1.1 ile Türkiye başlamalı mı? Bu seçimin mantıklı tek açıklaması olabilir o da halihazırda var olan alıcılarla pazarda talebi karşılamak. Burada aklımıza gelen başka bir soru, Türkiye’de DVB-T2’nin zaten geç devreye gireceğini düşünerek v1.5 ile gitmek daha mantıklı gözükmekte. v1.5 ile v1.1 arasındaki farklara baktığımızda karşımıza çıkan en büyük farklardan birisi olarak HbbTV 1.5 ile OTT servislere getirilen standardlaştırma çabalarını görmekteyiz ve bizce yükselen trend OTT için en büyük sorun olan “market fragmentation”a bu şekilde son verilebilir.

2. Format ve protokoller: Türkiye zorunlu format ve protokollere baktığımızda Avrupa ile aynı standardların kopyalandığını görüyoruz, minimum desteklenmesi için “MPEG-2 Taşıma Akışı” diye bahsedilen MPEG2TS gayet mantıklı olsa da en azından farklı formatlar da seçimli olarak taslakta yer alırsa, Türkiye’deki ekosisteme yön verme açısından yerinde olacaktır.

  • Sistem formatları: MPEG-2 Taşıma Akışı ve MP4 Dosya Formatı
  • Görüntü formatları: AVC_SD_25 ve AVC_HD_25
  • Ses formatları. MPEG1_L3 ve HEAAC
  • 8 MBit/sn’ye kadarki bit hızları desteklenecektir.

3. Adaptive Bitrate: Etkileşim başlığı altında aslında görmeyi beklediğimiz SmoothStreaming ve HLS gibi adaptive bitrate teknolojileri ile ilgili bir madde yok. Bu konu pazarda belirli bir fragmentation yaratacağa benziyor. HbbTV v1.5 ile destekleneceği duyurulan MPEG DASH, bu noktada bir seçim olabilirdi.

4. DRM: Taslakta OTT servislerinin ve etkileşimin olmazsa olmazı VOD servislerinin ana noktası içerik şifreleme ve erişim yönetim sistemleri olan DRM’ler hakkında da herhangi bir seçime gidilmemiş. RTÜK olarak tabiki herhangi bir DRM sistem zorunlu hale getirilmei söz konusu olamaz fakat piyasadaki birkaç DRM çözümünün seçimlik olarak bahsedilmesi daha iyi olabilirdi.

Sonuç olarak baktığımızda, RTÜK tarafından şu anda taslak olarak yayınlanan speclerin gerçekten taslak olduğuna kanaat getirdik :). Bir sonraki DVB-T2 gereksinimleri güncellemesinde etkileşim bölümünü takip ediyor olacağız.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.