IP değdiği her mecrayı, platformu değiştirmiştir. Önce basılı medya ve müzik sektörünü dize getirdi, şimdi ise TV platformunu dize getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Direct TV, Comcast ve Time Warner Cable gibi firmalarını online TV iş modellerinin yarattığı ateş gibi rekabet sayesinde fiyatlarında indirime gitmesine yol açtı. Tabi ABD’deki internet bağlantı hızları ve kota problemlerinin ülkemize göre daha iyi olması da orta seviye bir vatandaşın STB ücretleri 80 USD olan bir abonelik yerine 7-10 USD arasında değişen internet TV üyeliği alıp dijitale geçmesini anlamlı kılıyor.
Netflix ve Amazon Prime gibi platformların popüler içeriklerini yayınalamasında gönülsüz olan NBC, ABC, ESPN gibi yüksek sadakatli yayıncılar içeriğini online yayınlayan mecralara karşı laf çatıyorlar. Fakat geçenlerde FCC başkanı Tom Wheeler tarafından üzerine basa basa açıklanan, ABD’de bulunan İletişim Paktı’nın 6. başlığına göre kablolu yayıncılar bir programın prömiyerinden bir yıl sonra programın hak satışını reddedemiyorlar.
İnternet neden TV’nin ilerisinde?
Leichtman Research Group Inc’ye göre ABD’de en çok aboneye sahip 9 kablolu yayıncı, 2013 yılında 1.195.000 ve 2014 yılında 1.695.000 olmak üzere son iki yılda 2 milyondan fazla abone kaybetmiş!
Bu rakamlar ve rapor, internet TV sağlayıcılarının konvansiyonel yayıncılar üzerinde nasıl bir etki yarattığının bir kanıtı. Netflix şu an 40 ülkede 50 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor. Bu rakamın 36 milyonu sadece ABD’de. ABD’de 100 milyon yayın abonesinin bu trene binip ‘cable cutter’ olması ve eğlence iş dünyasında yayıncıların diktatörlüğünü kırması için sanırım önümüzde 5-10 yıl var diyebiliriz.
Internet TV’ye olan eğilim neden bu kadar hızlı?
İnternet TV’nin en önemli özelliklerinden birisi, içeriğin her zaman her platformda izlenebilir olması. Bu da lineer izleme deneyiminden, non-lineer izleme deneyimine izleyicileri iyiden iyiye alıştırıyor. Bu durumda da kullanıcı ikinci seviyeye geçiyor ve o içeriğin devamını da o anda tüketmek istiyor, yani welcome to the binge watching! 🙂
Netflix’in yaptığı en büyük ataklardan biri de BitTorrent kullanıcısını yasal bir platforma çağırıp tüm içeriğini, hatta kendi üretimi olan House of Cards gibi orijinal içeriklerin de tüm bölümlerini aynı anda kullanıcılara sunması oldu. Bu akım kullanıcı tarafında evdeki eğlence için ödediği paraları sorgular hale geldi.
Bir de işin cihaz kısmı var. Google Chromecast, Amazon Fire TV Stick, TiVO Digital Video Recorders, Logitech Revue gibi ülkemizde de resmi olmasa da kullanılan cihazlar bu sorgulamanın tuzu biberi oldular. İzleyiciler artık iyicene konvansiyonel yayından dijitale geçmeyi mantıklı bulur hale geldiler.
Türkiye’de de bu konuda Digiturk ve Dsmart’ın yaptığı çalışmaları yakından takip ediyoruz. Digiturk’un kullanıcıların satın aldığı mevcut paket kapsamını platformlar arası sağlıyor olması kullanıcıların deneyimi tam olarak benimseyip satın almasını sağlayacak. Hatta geçtiğimiz yıl bu transfer spor müsabakalarını da kapsıyordu fakat bu yıl aynı deneyimi yaşamak için satın alınıyor olması bence çok başarılı bir transformasyon örneği. Önce deneyimi tattırdılar, şimdi eminim bir çok kişi bu hizmeti alıp almamak arasında gidip geliyor. Bence er ya da geç alacaklar. Dsmart ise bu konuda başından beri para alarak bence stratejik bir yanlış içerisinde, bu durumu churn ve conversion’da bile bir fayda olarak kullanabilecekken mevcut kullanıcıdan alabileceği tüm parayı almanın peşinde.
Rekabet:
HBO, NBC, CBS, Fox gibi lider içerik üreticileri, FCC’nin koyduğu kurala göre internet içerik sağlayıcılarını çoklu kanal video içerik dağıtıcısı olarak tanımlamasına karşı çıkıyor.
Bu kapsam içerik üreticilerinin, internet TV sağlayıcıları ile kablolu yayıncılar gibi müzakereye girmelerini sağlıyor. Bu da sonraki yıllarda Big Bang Theory gibi sadece kablolu yayında izlenebilir önemli dizilerin eş zamanlı olarak Hulu veya Netflix gibi platformlarda yayınlanmasına imkan verecek.
Bu yeni kural ile birlikte yayıncıların hepsi şu an kendi dijital ağlarını kuruyorlar. HBO, kullanıcılarını göç ettirmek için web sitesi üzerine HBO GO platformunu ve “Game of Thrones” gibi dizilerin TVOD şeklinde izlenebilmesi için HBO NOW platformunu kurdu.
VoD’nin yükselişi ve Cord Cutting
Video-on-Demand iş modeli, kablolu kullanıcıları Netflix, Hulu ve YouTube gibi internet TV sağlayıcılarına göç ettirmeye başladı ve “Cord-Cutting” trendi piyasaya rekabeti getirdi. Bu rekabetle savaşmak için yayıncılar WatchESPN, BTN2Go, Bravo Go, CTV Go gibi kendi VoD platformlarını hayata geçirdiler. Bu ürünlerin pazara çıkması ile bu kurumsal savaştan en çok izleyicilerin zararlı çıkacağı düşünüldü ve medya endüstrisinin bu ürünleri pek hoş karşılanmadı.
TV halen en kuvvetli kitle iletişim aracı…
TV yayıncılarının internet TV ile savaşmak için kullandığı araç, spor yayınları! ABD’de kablolu yayıncılar online izleyicilerin ilgisini çekmek için üyelik fiyatlarında indirime gidiyorlar ve NFL Network, NBA TV, NHL Network, MLB Network gibi kanallar için online’da ayda 159.99 USD yerine 59.99 USD ücret alıyor. ABD’de Amerikan futbolu (NFL), futbol (MLS), buz Hokeyi (NHL), beyzbol (MLB), NASCAR ve güreş gibi sporlar olduğu sürece kablolu yayıncılar eğlence okyanusunda Kayıp Atlantis’in kaderini göremeyebilirler.
Netflix CEO’su Reed Hastings’e göre on-demand model kurgusunu en iyi şekilde adapte eden ve benimseyen spor ağları bu alanda er ya da geç başarılı olacak.
Tivilogy Gelecekgörüm:
- İnternet TV bazlı şirketler için gelecekteki gelişmelerin ana noktası reklam olacak. Dijital medya oryante takımların ürün geliştirmelerine sahne olan INTX Hackathon’da post prodüksiyon olan native reklam modellerinin kullanıldığı bir platform showcase edildi. Bu, reklam verenlerin herhangi bir TV showunda, online TV platformlarını da kaldıraç olarak kullanarak reklam konumlamasını sağladı. Hatta buna benzer bir ürünü içlerinde Ömer Lütfi Diri’nin de olduğu üç Türk tarafından kurulan Viviso ile geçtiğimiz günlerde Webrazzi Summit’de izledik.
- Sektörde değişiklik yaratacak etkenlerden bir diğeri de Sling TV, Chromecast ve Apple TV gibi cihazların penetrasyonunun artması. Bu cihazlar üzerinde kişiye bağlı kanal paketlerinin kurgulanacak olması ve farklı içerik tüketim modelleri sektörde bir hayli değişiklik ve fragmantasyon yaratacağa benziyor.
- Google’ın Ekim ayında Londra’daki Battersea Park’da yaptığı açıklamaya göre reklam verenler hedef kitlelerine daha iyi erişim için TV bütçelerinin %24’ünü YouTube’a kaydıracak. Bu, izleyici alışkanlıklarında sert değişimler olacağının göstergesi olsa da hepimizin bildiği gibi oluşan eski ticaret zincirlerini kırmak bir hayli zor.
Peki ya sizin tüm bu TV dünyasındaki olan değişime bakış açınız nasıl? Yorum yapmayı unutmayın!