Game of Thrones dahil en çok korsana düşen dizilerin sahibi HBO, OTT servisi ile SmartTV’lere ulaşsa, nasıl olurdu? Geçenlerde internette yapılan bir araştırmada, insanlara HBB içeriğini izlemek için aylık ne kadar vereceklerini sormuşlar.
Sonuçlar incelendiğinde ortalama aylık $12’a insanların korsan yerine SmartTV’de Game Of Thrones vb izleyecekleri ortalaması çıkmış. Bu araştırmadan aslında birden fazla sonuç çıkıyor:
1- Korsana karşı premium content için insanlar ne kadar verir? Kırılma noktası nedir? (Bu arada ben de $11 demiştim)
2- Contente her yerden ulaşmak acaba şimdilik şirketlerin drive ettiği ve insanların aslında o kadar önemsemediği bir konu mu? Twitter hashtaglerini biraz incelediğimizde, sonuçta multiscreen için daha fazla verirdim diyenler yerine Game Of Thrones’a şu kadar verirdim var. Game of Thrones’u farklı cihazlarla izlemek kimsenin ilk önceliği değil.
3- HBO için OTT gerçekten Cable Operatorları küstürecek kadar önemli mi? Dedikleri gibi OTT bandwagona atlayıp kablo şirketleri ile gemileri yakma noktasına gelmeli mi? Kar-zararda $12 gerçekten HBO’ya Cable operatorlerden daha fazla getirecek mi?
4- Daha güzel bir analiz HBO’ya 12$ vereceklerin kaçı reklamlı izler? Bu sorunun cevabı işleri değiştirebilir mi?
3. ve 4. sorulara birlikte cevap vermeye çalışalım. Şu anda operatörler aylık paket üyelikleriyle o kadar tatlı kar marjlarıyla çalışmaktalar ki, bu denklemi bozmaya çalışacak her oyuncuyu safdışı etmeye çalışacaklardır. ABD’deki pazara bakarsak;
HBO’nun sahibi Time Warner, NBC Uni sahibi Comcast. Diğer büyük oyunculara baktığımızda;
Time Warner: Warner Brothers, New Line Cinema, CW Network, Turner Broadcasting etc.
News Corp: Fox
Disney ve ABC Network ayni grup şirketleri,
Hulu: Disney, Fox ve NBC Universal ortak şirketi,
Starz: Liberty, UPC sahibi
Pazar yapısı bu şekilde kurulmuşken, yani büyük firmalar content sahibi şirketlere de hükmederken, HBO (Aslında Time Warner) hangi amaçla Amazon, Netflix gibi OTT firmaları ile anlaşıp aylık üye sayısını düşürme tehdidini arttırmak isteyeceklerdir? Operatörler için hayat bu şekilde çok güzel.
Buraya kadar çizdiğimiz koruyucu resme şimdi başka bir açıdan bakalım. Seth Godin’in söylediği gibi balon fabrkasına birileri iğne ile eninde sonunda girecek. Çok uzak değil, 5 yıl önce müzik endüstrisinde iTunes etkisine bakacak olursak:
2007 yılında iPhone’un çıkmasında sonra müzik endüstrisinin yaşadığı duruma yukarıdaki grafikte bakacak olursak, 5 yılda digital ortamda müzik satışı CD satışını geçmiş durumda. Apple müzik endüstrisine elinde öyle bir iğne ile girdi ki, öncelikle insanların müziğe erişmelerini ve müziği tüketmelerini kolaylaştırdı. Daha sonra müzik satışları içinyeni bir kanal oluşturdu, arkasından Amazon, Walmart da digital satışlara başladığında fiziksel satış en zor günlerini yaşamaya başladı.
2007-2012 müzik endüstrisinin başına gelen, acaba OTT ile Pay-TV operatörlerinin başına gelebilir mi? Şu anda operatörler aynı müzik firmaları gibi aylık üyeliklerden gelen tatlı karlarını korumaya çalışıyorlar. Bence TV piyasasındaki iğneyi bulan şirket bu değişimi başlatacaktır fakat bu değişim müzik endüstrisindeki kadar hızlı olamaycaktır (audio üretimiyle “movie content” üretimindeki zorluk, maliyet, complexity farkları yüzünden contente sahip olan daha uzun süre dayanabilecektir)