HBBTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) 3 yıl önce Sony, Philips, ANT, IRT ve Samsung’un önderliğinde başlayan ve Avrupa’da connected TV standardı olan bir sistem. İlk versiyon v1.1.1 şu anda Avrupa’da bir çok ülkede aktif kullanılıyor (ETSI TS 102 796 V1.1.1 (2010-06)). HTML sayfası tabanlı olan bu sistemde alıcının içerisinde mutlaka internet tarayıcı bulunmak zorunda.

Peki HBBTV kullanımı kullanıcıya ve yayıncıya ne imkanlar sunuyor?

Bu standard sayesinde yayıncılar, kullanıcıya bildirmek istediği yazı veya resim içeriklerini havadan veya internetten, video içeriklerini ise yanlızca  internetten paylaşabilirler. Yayıncı herhangi bir html sayfası ile göndermek istediği uygulamayı her iki iletişim kanalı ile gönderebilir. Fakat bilindiği gibi, havadan gönderilen veriler ayrıca bir bant genişliğine ihtiyaç duyacağı için genel kullanım açılış sayfası veya basit içerikli sayfaların havadan gönderimi, fakat sonrasında gelecek olan sayfaların internet üzerinden dağıtılması. Bu yüzden sistem otomatik başlayan bir uygulamaya ihtiyaç duyar. Bu uygulama sayesinde alıcı, hangi uygulamayı başlatacağını ve bunun internetten mi yoksa havadan gelen yayın içinden mi olduğunu anlayabilir. Basit bir uygulama senaryosu şu şekilde olabilir;

  • Alıcı cihaz X yayınına bağlandığında otomatik uygulama devreye girer ve ekranda açılmasını belirten bir işaret çıkartır, kırmızı bir ikon mesela.
  • Kullanıcı kumandada bulunan bu ikona basarak uygulamayı alıcı üzerinde açar.
  • Alıcının çalıştırdığı bu oto uygulama TS (Transport Stream) yani yayın ile birlikte havadan gelebilir veya oto uygulama internetten bir html uygulaması çağırabilir.
  • İlk açılan sayfadan sonraki sayfalar üstte de belirtildiği gibi hafif içerikte ise örneğin txt, hava durumu, havadan gelmeye devam edebilir. Eğer daha detaylı ise internet üstünden gelmesi tercih sebebidir.

Aslında bu sistemin kullanılmasındaki ana hedef, yayıncı firmaların önceden yanınladığı programları daha sonradan kullanıcılarına html sayfası sayesinde aktarmak, yurtdışındaki kullanımı ile catchup video service. Buna en iyi örneklerden bir tanesi Alman Tagesschau uygulaması.

Yukarıda belirtilen kullanım HBBTV’nin ana kullanım senaryosudur. Fakat bunun haricinde ilk bakışta göze çarpan bir başka özellik ise DVB standardı içinde bulunan EPG (Electronic Program Guide) verisinin HTML sayfası tarafından kullanımını destekleyen altyapının bulunması. Bu sayede yayıncı EPG’ye özel gönderdiği html sayfası sayesinde kullanıcıya iyi bir kullanım deneyimi sunabiliyor. HBBTV spekleri, belirtilen bu özelliklerin teknik altyapısını OIPF standardını referans göstererek kullanmaktadır.

Aşağıdaki grafikte HBBTV’nin çalışma prensibi çizilmiştir. Yayıncı lineer yayın ile birlikte alıcıda kullanılmasını planladığı Application Data bilgisini aynı TS içinde havaya çıkarak otomatik başlayan uygulamayı alıcıya iletir. Yayıncı, non lineer olarak vermeyi planladığı AV dosyalarını da bir serverda depolayıp bunları alıcıdaki uygulamalar tarafından kullanıma hazır hale getirir.

Bu yazı ile başladığımız HBBTV özelliklerine, teknik detaylarını, yeni versiyonda nelerin geldiğini, yurtdışı kullanımlarını ve olası Türkiye senaryalarını yazarak önümüzdeki günlerde devam edeceğiz.

Share.

About Author

Comments are closed.