Geçtiğimiz günlerde, medya dünyasının son dönemdeki en önemli birleşme/satınalma teklifine şahit olduk. Rupert Murdoch’un sahibi olduğu 21 Century Fox, dünyanın önemli dizi yapımcılarından HBO’nun da sahibi olan rakibi Time Warner için 80 milyar dolar teklif etti. Anlaşma kabul edilseydi, spordan habere, belgeselden çocuğa, diziden sinemaya, dünyanın en büyük içerik üretim şirketi ortaya çıkmış olacaktı.

Gelen teklif, şirketin piyasa değerinin üzerinde olsa da, Time Warner tarafından hızla reddedildi; aynı hızda Murdoch da, Fox hisselerindeki düşüşü sebep göstererek teklifi geri çektiğini duyurdu.

Akıllara gelen ilk soru şu: Murdoch neden böyle bir teklif verdi?
Aslında bu hareketi 2014’te yapılan önemli satınalmaların devamı olarak görebiliriz. AT&T’nin en büyük uydu platformu DirecTV’yi 49 milyar dolara, Verizon’un da karlı mobil işindeki Vodafone hisselerini 130 milyar dolara satın alması telekom şirketlerinin dağıtım tarafında safları sıklaştırdıklarını gösteriyor. Bunun telekom şirketleri açısından en önemli amaçlarından biri, fatura kestikleri hane sayısını arttırmak ve içerik sahipleri ile pazarlık masasına oturduklarında güçlü olmak. Birbiri ile rekabet eden altyapı şirketlerinin birlikte hareket ettiklerinde ne kadar caydırıcı olabildiklerini Netflix’e karşı yaptırımlarında görmüştük.  Aslında Murdoch da benzer bir endişeden hareketle, Fox ile Time Warner’ı birleştirerek güçlenen dağıtımcılara karşı sağlam durmak ve “content is still the king” demek istiyor.

Peki, bundan sonra ne olacak?
Bu satınalma konusu bir süre gündeme gelmeyecek gibi gözüküyor. Ancak, önümüzdeki birkaç çeyrek Time Warner için zor geçecek, zira şirket değerini Fox’un verdiği teklife yaklaştırmak zorundalar. Analistler, Time Warner’ın artık bir hedef olduğu konusunda hem fikir. AT&T ve Verizon, son dönemdeki satın almaları başarı ile sindirebilirse bir iki sene içinde masaya oturabilirler.
Diğer taraftan, Fox da Avrupa’daki varlıklarını nakde çevirerek (Sky Deutschland ve Sky Italia’daki hisselerinin BSKYB’ye satışı) elini kuvvetlendirecek ve Time Warner’ın sendelemesini bekleyecek gibi gözüküyor.

Share.

About Author

2 yorum

  1. Aslında Apple ve Google şu an tüm içerik sahiplerine eşit mesafede duruyor, hepsinden az çok alım yapıyorlar. Bir içerik üretim şirketini satın almaları taraf olmalarına sebep olur, conflict of interest doğurur. Üstelik hiç de bilmedikleri bir iş. Mevcut pozisyonlarını korurlar diye düşünüyorum açıkçası..