Sosyal medya ve TV programları kısa zaman içerisinde birbirleri ile sıkı arkadaş oldular. Bu arkadaşlık, yavaş yavaş TV izleme deneyimimizi değiştiriyor. Özellikle Twitter, takvimli yayınlarda real-time interaksiyon için kullanıcı tarafında harika bir araç oldu. Peki daha fazla tweet program reytinglerine etki ediyor mu? Yoksa kullanıcılar sadece izledikleri program üzerinde mi tweetleşiyor?
İşte bu sorunun cevabı bilgi ve ölçümleme şirketi Nielsen’in ilk defa yayınladığı Causation Study çalışmasında. Nielsen’in bu çalışması Twitter’ın TV programlarına trafik çekip çekmediği ile ilgili bilgileri barındırıyor. Atılan tweetlerin program izlenmelerine etki edip etmediğini rakamsal olarak ortaya koyan bu ilk çalışmayı Nielsen geçtiğimiz aylarda satın aldığı Social Guide ile gerçekleştirdi. 221 canlı TV programını dakika dakika ölçümledi ve çıkan sonuçta hedeflenen programların %44 oranındaki bölümü ölçüm için sample kümeyi oluşturdu. Bu %44’i oluşturan bölümlerin %29’u atılan tweetlerden ciddi şekilde etkilendi ve izleme oranlarında artış tespit edildi.
Bu çalışmada Nobel ödüllü ekonomist Clive Granger’ın ekonometri, fizik, neuroscience ve diğer bilimlerde de kullanılan The Time Series Analysis metodolojisi kullanıldı. Ölçümlemede ortaya çıkan bu durum çoğu endüstri araştırmacılarının ortaya koyduğu gibi; bölüm yayını insanların o dizi ile ilgili daha fazla tweet atmasına sebep oluyor. Bu durumun sebebi ise yayın saatinin daha fazla kullanıcıyı çekmesi ya da içeriğin daha ilgi çekici olmasından kaynaklanıyor.
Nielsen’in Chief Research Officer’ı Paul Donato, bu metodoloji sayesinde TV ile Twitter arasında bir interplay’in oluştuğu ve sonuç olarak daha fazla tweet’in programa zap’ı arttırdığı, zap’ın artmasının da tweetleri arttırdığını tespit ettiklerini belirtti. Sosyal TV’yi henüz iş geliştirme kapsamına almayan televizyon ve yeni TV profesyonelleri için de bu belirleyici bir çalışma olmuş. Kısa vadede olmasa da Sosyal TV’nin TV’deki yumurta tavuk ilişkisine yeni bir soluk getireceğini tahmin ediyoruz. Yurt dışında bu tip monitörleme araçlarına yatırımlar çoğalsa da ülkemizde halen bu konu ile ilgili yatırım yapmış bir firma olmaması düşündürücü. Ancak yakın zamanda bu tip bir yatırım yapan şirketlerin uzun vadede kazanacakları da kesin.