Bugüne kadar online video servisleri ile ilgili sizlerle paylaştığımız analizlerde genelde global firmaların dünyanın farklı noktalarında yaptığı çalışmaları baz almış, ülkemizdeki durumu da uzun yıllardır sektörün içinde olan bireyler olarak kendi deneyimlerimizle sizlere aktarma yoluna gitmiştik.

Bu kez ise karşınıza daha somut ve analitik verilerle çıkmak istedik. Google’ın 2014 yılında dünyanın farklı ülkelerinde yürütmüş olduğu Consumer Barometer Survey çalışması kapsam olarak ülkemize ait bir çok veri ve araştırma barındırdığından online video servislerinin kullanımını en güncel yansıtabilecek çalışmalardan biri olarak karşımıza çıkıyor ve bugünkü yazımızı bu çalışmanın bazı sonuçlarını sizlerle paylaşma çatısı üzerine kurduk.

consumer-barometer_tools_embed

 

Araştırma kapsamında Türk katılımcılara sorulan ilk konu neden online video tüketimini tercih ettikleri yönünde. Yanıt ise aslında bir çoğumuzun tahmin edeceği gibi; halkımızın %50’sinden fazlası eğlence amaçlı online video tüketirken sevindirici oran yeni birşeyler öğrenme amaçlı izlenimlerin de %40’lar mertebesinde olması. Tabi burada katılımcıların birden çok seçeneği seçenebildiklerini unutmamakta fayda var.

motivations

 

Araştırmadaki bir diğer ilginç soru ise kullanıcıların online video izlerken yalnız mı yoksa eş/dostlarıyla birlikte mi olmayı tercih ettikleri yönünde. Buna göre Türk halkının internet üzerinden video servislerini genelde yalnız değil de aileleri ya da eşleriyle birlikte iken tükettikleri sonucu ortaya çıkıyor. Burada kültürel öğelerimizin öne çıktığı söylenebilir.

people

 

Online video kullanımının her geçen gün arttığı günümüzde katılımcıların %70’den fazlasının haftada 1 ya da daha fazla kez internet üzerinden video servislerini tükettiği ülkemiz için de kanıtlanmış oluyor. Tüm operatörlerin geleceğin TV dünyası olarak online dünyayı görmeleri ve yatırımlarını bu doğrultuda yapmalarının ne kadar doğru olduğu bir kez daha karşımıza çıkıyor.

howoften

Online video servislerinde geçmişten günümüze değişimi yansıtan bir diğer veri ise Türk halkının artık web ve mobil gibi mecralarda çok daha uzun içerikleri de tükettiğini gösterir nitelikte. Özellikle OTT servisleri üzerinden canlı yayınlanan spor içerikleri ve film, dizi gibi on demand kategoriler tüketici alışkanlıklarını etkilemiş durumda. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere artık uzun içerik izlenme oranları neredeyse kısa içeriklerle aynı diyebiliriz. Burada tabletlerin hayatımıza girmesi ve akıllı telefonların ekran ve çözünürlüklerinin de ciddi oranda artması itici güç oldu dersek çok da yanılmamış oluruz.

howlong

 

Türk halkının Online TV/Video servislerindeki kullanımını ve alışkanlıklarını inceleyen bu çalışma ile daha detaylı bilgi almak isteyenler ise aşağıdaki linkten araştırmanın detaylarına erişebilirler.

http://www.consumerbarometer.com/en/insights/?countryCode=TR

Sonuç olarak Türk halkının teknoloji adaptasyonunun online video servislerinde de oldukça yüksek olduğunu ve kullanımın artık bu yöne doğru ivmelendiğini söylememiz gerekiyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde Consumer Barometer çalışmasına benzer çalışmaların kapsamının daha da genişletilerek yapılacağı ve sektörün bu anlamdaki büyümesinin daha net şekilde resmedilebileceği tahmin edilebilir.

 

Share.

About Author

1 Yorum