Eger zaman zaman şimdiye kadar telekom servisleri sağlayan firmalar neden bu OTT konusuna eğiliyorlar diye düşünüyorsanız, bunu kendi kendinize düşünmenizi ve söylemenizi öneririm :). Telekom firmaları için 10 yıl önce mobil ses hizmeti vermek oldukça karlı idi, bu karlı ürün karlılığı azaldıkça yerini data (Edge, 3G) aldı. Günümüz itibariyle artık data servisi karlılığı da azalmaya başladığından, telekom operatörlerinin yeni karlı kapılar bulması gerekliliği doğdu ve bu karlı servislerin eskiden olduğu gibi tekrar eden, aylık sabit getirisi olan servisler olması gerektiği de görüldü.
Data servisi de artık sıradan olduğuna göre, müşterileri ne kadar ucuza ne kadar çok data servisi verildiği ile karlı bir iş modeli kurulamayacağı açık. Kaldı ki bu tarz bir iş modeliyle rakiplerle rekabeti sağlamak için gerekli yenilikçi projelere finansman bulunması da zor. Firma, mevcut konumunu korurken, cash cow’ları zamanla zayıflayacak, ve sonunda kendini rekabet edemeyen bir operatör olarak bulacaktır.
OTT, aslında telekom operatörleri için herhangi bir VAS (Value added Service)’den farklı değil. Bu iş modelinde farklı olan kısım ise, diğer firmaların operatörler kadar büyük olmasına gerek olmadan, onların sağladığı ucuz ve yüksek limitli data servislerini kullanarak onlara rakip olabilmeleri. Bu yüzden, cash olarak sıkıntısı olmayan operatörlerin şu anda yapmaları gereken en önemli adım, küçük firmaların girişi kolay olan pazarı ele geçirmelerine izin vermeden kendi çözümleri ile pazarı ele geçirmeleri olarak gözüküyor. Bu girişimler sıfırdan yeni bir servis yaratmak da olabilir, varolan servislerden bazılarıyla partnership yaparak daha hızlı pozisyonlanmak da olabilir.
Turkcell bunu aynı holding çatısında olan Superonline ile birleşip, devamında Digiturk içeriği ile yapması gerekirken, Turk Telekom, TTNET üerinden Tivibu servisi ile içeriği, yayın altyapısı kendisine ait olan bir sistem kurarak yapmaya çalışıyor. Sektörde bu hamleler karşısında geride kalanlara baktığımızda Vodefone’u görmekteyiz. Vodafone, Avrupa’da OTT ses ve mesaj ve video hizmetleri için Ericsson ile denemelere başlasa da henüz Türkiye pazarı için bir girişimde bulunmayarak bu yarışta en sonda kalmış oldu.
İlerleyen günlerde ses, sms, görüntü, video OTT servislerinde daha fazla yatırım ve girişim göreceğimiz açık ve net. Bakalım bu girişimlerden hangileri kazanacak, hangileri kaybedecek? Operatörler mi galip gelecek, daha hızlı ve çevik olan startuplar mı?