Son yıllarda Digital TV sektöründeki oyuncular arasında bir OTT yarışı başlamış durumda. Maliyetleri düşürerek son kullanıcıya daha kolay ulaşıma olanak veren OTT, sektördeki farklı yerlerde konumlanmış firmaların genişleme, karlılıgını arttırma gibi amaçlarla stratejilerini de değişmeye zorlamakta.

Şirketleri İçerik Sahipleri, CE cihaz üreticileri, Telekom firmaları ve OTT firmaları olarak gruplayacak olursak, firmanın bulunduğu segment ile rekabet ettiği segmentler artık eskisi kadar net değil.  Peki kabaca 4’e ayırdığımız şirketlerin rekabetlerini sürdürebilmesi, bunu yanısıra da saldırıya geçebilmesi için hangi stratejileri izlemesi gerekir?

İçerik Sahipleri

Bu başlık altında film stüdyolarına ek olarak, yayıncı kuruluşları da ekleyerebiliriz. İçeriği üreten ve kendi içeriğini pazarlamaya çalışan firmaların yanısıra, içerik haklarını satın alarak pazarlayan firmaları da içerik sahibi olarak düşünecek olursak, OTT pazarı sizin için cazip midir? OTT, işte bu firmalar için tüketiciye direkt ulaşma şansı vermiştir. D2C (Direct to customer) stratejsi ile aradaki “middle-man”leri eleyerek karlılığı arttırmak tabiki tüm içerik sahiplerinin yapmak zorunda olduğu bir stratejik adımdır. D2C yanısıra içerik üreticiler, tabiki geleneksel dağıtım yollarını da bırakmayacak OTT’yi bir genişleme alanı olarak kullanacaklardır. Bunun yanısıra “broadcasting” firmaları da OTT’yi farklı cihazlarda içeriklerini sunarak yeni revenue modelleri yaratmak için kullanabilecekleri gibi, pay-TV operatörleri de rakiplerinden farklı bir şekilde konumlanmak için OTT ile birden çok cihazda içeriklerini sunmaya başlamak zorundadırlar.

CE Üreticileri

CE üreticileri için OTT, medya işine girmek için bir kolaylık olarak görülebilir. Bugüne kadar hep başkalarının içeriklerinin tüketilmesi için cihaz satan CE üreticileri için artık başka revenue modelleri yaratma ortamı doğmuş oluyor. Ayrıca Smart TV adı altında sağlanan geri dönüş kanalı ve kullanıcıya doğrudan ulaşım imkanı, CE üreticilerinin OTT servisleriyle karlılığını arttırmalarını sağlayacak bir araç oluyor. Burada içerik sağlayıcılarla yapılacak anlaşmalar ile farklı OTT servisleri sunulabilir, bu da CE üreticilerinin daha önce adım atamadığı segmentlere girişini sağlayabilir.

Telekom

OTT sayesinde telekom operatörleri, zaten sahip oldukları altyapılarını kullanarak yeni iş modelleri yaratmalarını sağlayacaktır. Bu yeni alan tabiki yeni iş modellerini ve karlılığı getirecektir fakat Telekom operatörleri, gelen OTT dalgasından en çok etkilenecek şirketlerdir. Bu yüzden OTT telekom firmaları için girip girmeyecekleri belli olmayan iş dalı değil bir mecburiyettir. Eğer siz kendi altyapınızı verimli kullanmazsanız, başkası kullanacaktır.

OTT Firmaları

OTT tabiki sadece varolan firmaların genişleme yapabilecekleri bir alan değil, kendi oyuncularını da yaratan bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Netflix, Hulu, bu alanın önemli oyuncularından olmuş durumda. Bu şirketler için yapılması gereken ise daha çok cihaza yayılmak, kendilerinin olmayan altyapılarda varlıklarını sürdürmek için altyapıları verimli kullanmak için gerekli yatırımları yapmak, önemli stratejik adımlar olacaktır.

Share.

About Author

Comments are closed.