hurriyet.com.tr’de yayınlanan bu habere göre RTÜK ulusal sayısal karasal televizyon yayını lisans ihalelerini iptal etmiş. Konuyu takip edenler bilecektir RTÜK ulusal yayıncılar için dört adet ihale açmıştı. Bunlar SD ve HD olmak üzere genel ve tematik yayınlar için düzenlenmişti. Tematik yayın yapan televizyon kuruluşlarının reklam pastasından az pay alacağı düşünülerek onların ödeyeceği lisans paralarının düşük kalması amacıyla yapılan bu düzenlemede bir takım gariplikler yaşanmıştı. Tematik yayın yapmakta olan kimi medya hizmet sağlayıcıları genel lisansa, genel yayın yapan kimi medya hizmet sağlayıcıları ise tematik lisansa başvurmuştu. İhaleler tamamlandıktan sonra tematik ihalelerinin iptali için mahkemeye başvurulmuştu. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ortalığı karıştırmıştı. Bir üst mahkemeye itiraz eden RTÜK, bu yürütmeyi durdurma kararını kaldırtmayı başardı. RTÜK, yaptığı açıklama ile durumu kamuoyuyla paylaştı ve sürecin aynen devam edeceğini bildirdi.
Gelinen noktada Hürriyet internet sitesinin haberine göre işler tam anlamıyla karman çorman olacak. Maddeler halinde yaşanacak sorunları sıralamaya çalışayım:
  • En büyük sorun, ulusal yayın lisansına sahip medya hizmet sağlayıcılarca kurulacak olan ve  ülkemizde DVB-T2 şebekesini kurup işletmekle yükümlü tek şirket haline gelecek verici tesis ve işletim şirketinin kuruluşu gecikecek. Bu gecikme DVB-T2 şebekesinin kurulmasını da geciktirecek.
  • Ulusal lisans ihalelerinde oluşan fiyatlar, kimin nereye kadar fiyatı yükselttiği, kimin hangi aşamada çekildiği artık biliniyor. Bu durumda yeni ihalede asgari lisans bedellerinin belirlenmesi zorlaşacak. Ayrıca ihaleye giren şirketler açısından bu aleniyet sorunlar yaratacak.
  • 6112 sayılı kanuna göre RTÜK’ün ihaleleri 2 yıl içerisinde tamamlamış olması gerekiyordu. Kanunda, bu süre içerisinde ihalelerin bitmemiş olması durumu tanımlı değil. RTÜK’ün yeni ihaleye çıkması itirazları gündeme getirebilir. Kanuna ilave yapılması için ise TBMM’nin açılması beklemek gerekecek.
  • Ulusal lisans ihalesinde lisans sahibi olmaya hak kazanmış şirketler bu yeni karara itiraz edebilir. Özellikle 1 milyon TL asgari bedelle, kimi yerel yayıncılardan bile düşük lisans bedeli ile ulusal yayın hakkı elde etmiş şirketler yeni ihaledeki belirsizliği yaşamak istemeyeceklerdir.
  • Kasım 2013’te Ankara’da başlayacak yayınların hangi tarihte hangi ilde başlayacağı, hangi tarihte hangi ilde analog yayınların kapatılacağı sıkı bir takvime bağlanmıştı. Yukarıdaki sebeplerle bu takvimdeki aksamalar tüm şebeke planını bozabilir. Bu durum 2015 Mart’ında tüm ülkede analog yayınların kapatılacağı taahhüdünü de zora sokacaktır.

Tüm bu yazı hurriyet.com.tr’de yayınlanan haberin doğruluğu varsayımı ile 14.08.2013 tarihi saat 18.20’de yazılmıştır. Yazı hazırlandığı sırada RTÜK’ün ve Anadolu Ajansı’nın internet sayfalarında konu ile ilgili herhangi bir açıklamaya rastlanılmamıştır.

Yazıda önemli bir güncelleme yapmam gerekiyor: güncelleme saati 21.25
Hürriyet, haberini ayrıntılandırmış. RTÜK üyesi Sn. Esat Çıplak’ın açıklamalarına da yer verilmiş. Habere göre Sn. Çıplak, RTÜK’ün önümüzdeki günlerde bir komisyon kurarak sayısal karasal televizyon yayınına geçilip geçilmeyeceğini değerlendirecek. Tabii bu tüm yukarıda yazdıklarımdan farklı bir boyut katıyor mevcut duruma. Henüz ihale yapılmadan önce Almanya’da sayısal karasal yayının durumuyla ilgili bir rapor okumuştum. Hatta söz konusu raporun önemli bölümlerini blog sayfamda konu etmiştim. O raporda Almanya’da, sayısal karasal televizyon yayıncılığının tamamen terk edilmesinin düşünüldüğünden bahsediliyordu.
Bu gelişme ve haber daha çok tartışılacak anlaşılan. Öyle sanıyorum ki haber henüz yurtdışında duyulmuş değil. Benim şansım ve şansızlığım böylesi önemli bir gelişmenin hemen ertesinde Estonya’da düzenlenen Sayısal Yayıncılık konferansında Türkiye’de Sayısal Karasal Televizyon Yayıncılığı ile ilgili bir sunum yapacak olmam. Son dakikada bir terslik yaşanmazsa 22 Ağustos’ta Tallinn’de 12.15-12.30 arası Turkey…Finally launching DTT başlıklı bir sunum yapacağım. Böyle giderse sunumun başlığından başlayarak epey değişiklik yapmam gerekecek..
Yazar: Özgür Coşar
Share.

About Author

Comments are closed.