RTÜK’ün 3 yılda bir çıkardığı raporun en sonuncusu geçtiğimiz Mart ayında yayınlandı. Raporun içerisinden çıkan rakamların bazıları gerçekten ilginç.

TV Sahipliğinde ikinci televizyonlardaki düşüş dikkat çekici. İkinci TV’ler genellikle salon ve esas yaşama alanının dışında olan odalarda ikamet ederler. Bu rapordan sonra ortaya çıkan oranın düşüşte olması dijital yayın dolayısı ile TV harici cihazlardan yayın edinmenin 2012 yılında bir patlama yaşadığını gösteriyor. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkan cihaz penetrasyonu ile doğru orantılı olarak bu rakam daha da artacaktır.

 

TV Sahiplik Oranı - Tivilogy.com

Platform’a göre izlenme rakamları incelendiğinde dijital platform kullanımının 2012 yılında %11’lik büyümeyle belirgin bir artış yaşadığını söyleyebiliriz. Yine aynı yılda kullanıcılar yayınları  Ayrıca bu yayınlarında %98,6’sı TV’den, %7,9’unun Bilgisayardan, %0,2’sinin cep telefonundan ve %0,1’in diğer cihazlardan izlendiği ortaya çıkmıştır.

Yayın Tipine Göre Dağılım - Tivilogy.com

 

İzlenme Oranları

Bizi pek şaşırtmasa da konvansiyonel TV düşünürleri için belki bir gösterge olabilir. Ortalama TV izlenme süreleri 2006 yılından beri dramatik bir düşüş yaşıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise hayatımıza giren ve TV kadar ucuz olan eğlence yöntemleri. Bununda tek sağlayıcısı “internet”. Eğlence tüketimini çeşitliliğe sokan cihazların gücünü veren altyapı olduğundan tırnak içerisinde yazıyorum. Özellikle OTT’nin lineer TV izlenmesine negatif anlamda etkisi var. Ülkemizde bu etkiyi henüz direkt yaşamasak da önümüzdeki günlerde fazlasıyla hissedeceğiz. Araştırmanın detayını inceledeğimizde ise Prime time olarak adlandırılan 18:01 ile 21:00 saatleri arasında hafta ici televizyon izleyenlerin oranında ciddi bir azalma olduğu gozlenleniyor. Gün olarak da en fazla TV izlenen gün Pazar günü olarak dikkat çekiyor.

Hafta içi TV İzlenme Süresi - Tivilogy.com

Hafta Sonu TV İzlenme Süresi - Tivilogy.com

 

Kanallar

En çok izlenen kanal olan Kanal D’yi %3’lük bir fark ile ATV  ve %10’luk bir fark ile Show TV takip ediyor. Bu araştırmanın 2012 yılını kapsadığını düşünürsek burada Star TV’nin olmamasını anlayabiliriz ama şu an Star TV kesinlikle ilk 2’nin içerisindedir. İzleyiciler kanaldan ziyade içeriğe sadakat ettiklerini düşünürsek bu çok da statik bir sonuç değildir.

2012’nin lideri olan Kanal D izleyicilerini cinsiyet dağılım oranına baktığımızda kadınların %62.6 ve erkeklerinde %37.4 olduğu ortaya çıkıyor. İkinci ATV’de ise %50 – %50’lik bir eşitlik söz konusu. Kadınların  dizi takip etme oranı daha sık olduğundan bu dağılımda öne çıkmaları çok olağan gözüküyor.

Kanal İzlenme Oranları - Tivilogy.com

Reklam veren’in özellikle ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir sonuç ise gelir düzeyi açısından tercih edilen televizyon kanalı incelemesi. Kanal 7, Fox TV ve Samanyolu TV’yi tercih edenlerin çoğunluğu 1000 TL ve altı, NTV, Star TV ve Kanal D izleyenlerin çoğunluğu 1001-2000 TL grubunda yer almaktadır. TRT kanalları, 1000 TL ve altı ile 1001-2000 TL grubunda hemen hemen eşit bir izleyici topluluğu tarafından tercih edildiği araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkmış.

Raporun tam olarak analiz ettiğimizde düşüşlerden ve yeni platformların dahil olduğu platformlardan TV ekosisteminin bir evrimin içerisinde olduğunu anlayabiliyoruz. Bir sonraki raporda özellikle Dijital platformların daha fazla artış göstereceğini ve TV sahiplik oranında da 3’den fazla TV sahipliğinin ortadan kalkacağını ve 2 adet TV sahipliğinde de düşüş olacağını düşünüyoruz.

 

Share.

About Author

1 Yorum

  1. bence araştırmada bir sorun var. o da yeni medya olarak adlandırılabilecek uygulamalara yönelik, neredeyse hiç bir konu, araştırmaya dahil edilmemiş. belki 2012, bu anlamda emekleme dönemi olarak düşünüldüğünden böyle bir tercih yapılmamıştır. umarım bir sonraki araştırmaya bu konu da dahil edilir.
    tv izleme süreleri sonuçları ise pek doğru görünmüyor. insanlar gene tv içeriği izliyor ancak bunu tv cihazından izlemediği için yaptığı işin aslında tv izlemek olduğunun farkında değil. hal böyle olunca tv’yi hangi cihazdan izliyorsunuz sorusu da, toplam tv izleme süresi sorusu da hatalı sonuçlar veriyor. keşke gerçekten ülkemizde tv izleme süreleri araştırmadaki kadar düşmüş olsa…