Dünyadaki smartphone ve tablet sayısının artmasına paralel olarak, SmartTV’lerin de artmaya başlaması, beraberinde TV izleme alışkanlıklarımıza yeni araçlar eklemeye devam ediyor. Second screen ve Social TV olarak gruplayabileceğimiz bu uygulamalara her gün yenileri ekleniyor. Bu yazı dizisinde sizlerle Second screen ve Social TV uygulamalarını detaylı bir analiz yaparak başarılı bir uygulama için bir strateji oluşturacağız.

Hedef Kitlemizi Seçelim

Sektör hakkında yapılan araştırmaların birçoğunda TV izleme süresinde ikincil ekranların da gün geçtikçe daha fazla kullanıldığı gösteriliyor. Bu kullanıcı eğiliminin nedenleri arasında en önemlisi yeni yetişen neslin interneti “olmazsa olmaz” olarak görmesi ve multi-tasking’i yadırgamayan, bilgi bmbardımanına alışmış olması. Bu yüzden yeni deneyeceğimiz second screen ürünümüz için ana hedef kitlemiz olarak bu kesimi seçebiliriz. Bu sayede elimizde yeniliklerden korkmayan, sosyal medyasız adım atmayan bir hedef kitle olmuş oluyor.

Second Screen Güzel de “Ne” Vereceğiz?

Second screen uygulamalarında bilgi zenginleştirme, daha önceki yayınlara ulaşma, kullanıcıların birbirleriyle etkileşimini arttırma, kullanıcıların yayın ile aralarında etkileşim kurma gibi stratejilere göre farklı içerikler sunulabilir. Bu yöntemlerden hepsini uygulamak ne kadar yanlışsa, sadece birine bağlı kalmak da o kadar yanlış olacaktır. Yapılması gereken, yayın ile kullanıcı arasında etkileşim noktaları kurmaktır ve tabiki her programın içeriği, türü farklı olduğundan tek bir gümüş kurşunumuz olmayacaktır. Bu yüzden farklı yayınlar için farklı second screen uygualamaları hazırlamak gerekmektedir.

Uygulamanın özelliklerini belirlemek için en etkili yöntem o programı izleyenlerin davranışlarını incelemektir. Yayın izlenirken, izleyiciler arsında bolca yoruma mı sebep oluyor? Yayın daha fazla bilgi ihtiyacı mı hissettiriyor? İzleyenler etrafındakilere soruları bildiğini veya biraz sonra ne olacağını bildiğini mi göstermek istiyor? Second screen uygulamalarının başarıya ulaşmasındaki en önemli etken kullanıcıların varolan izleyiş alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını doğru belirleyebilmekten geçer.

Uygulamanın özelliklerini belirlemek için en etkili yöntem, o programı izleyenlerin davranışlarını incelemektir

Yazdıklarımızı biraz daha somutlaştıracak olursak;

  • Diziler için bilgi zenginleştirme ve social TV özelliklerine sahip uygulamalar kullanılabilir. Bilgi zenginleştirme kısmında oyuncular ve film hakkında bilgiler, o anki sahnede bulunan yer, oyuncuların giydiği kıyafetlerin markası, nereden alınabileceği… uygulamanın özelliği olabilir. Ayrıca dizinin önceki bölümlerine ulaşma, sonraki bölümün trailerı da kaliteli bir second screen uygulaması yaratacaktır. Social TV ise tüm yayınlarda olmazsa olmazken diziler için birlikte dizi izleme deneyimini yaratacak şekilde tasarlanmalıdır. Bunun yolu da ikinci ekranda yorumların paylaşılması, bu yorumların aynı zamanda sosyal ağlar ile entegre ve eş zamanlı olması, uygulamayı kullanmayan kişilerin yorumlarının da aynı zamanda uygulamaya bir data feed olarak modellenmesi çok önemlidir.
  • Spor programlarında bilgi zenginleştirme zorunluluk yüzünden yapacağınız ve sizi “just another second screen app” yapacak özelliktir. Spor programları second screen uygulamalarında farklılaşmak için iki önemli alan vardır:
    • Spor, insanların grup olarak hareket ettiği sosyal olaylar olduğundan tabiki hazırlanacak uygulamanın sosyal özelliği olmalıdır. Bir Avrupa kupası maçında (ör: GS – Real Madrid) gollerden saniyeler sonra şahit olduğumuz insanların sosyal ağlarda sevincini paylaşma ihtiyacı, buna en güzel örnektir. Herkes maçı izliyor, ama sosyal ağa gidip “goool” yazmayı da ihmal etmiyor. Buradaki eylemin amacı bilgi verme değil, paylaşma ihtiyacı olduğundan uygulamanın en ağır basan yönü Social TV concepti olmalıdır.
    • Social TV ile genel kitleye hitap ettikten sonra gelelim “core” izleyici grubunun gönlünü fethetmeye. Normal TV yayınını tamamlayıcı yayınlar burada key point olacaktır. Canlı maç yayını devam ederken bir kameranın sürekli taraftarları çektiğini, iki kameranın da sürekli takımların yedek klubesi ve teknik direktörlerini çektiklerini düşünelim. Bunun yanı sıra da maçlarda kullanılan farklı kameralardan herhangi biriyle o karşılaşmayı izleyebilme özgürlüğünü ekleyelim. Son olarak bir adım daha ileri gidip futbolseverlere şunu soralım “Barcelona maçını Messi’nin gördüğü açıyla izlemek ister misiniz?” Çok ileri gittiğimi düşünenler için, kask vb kullanılan yarışmalarda bu hiç de zor değil. Bir örnek verecek olursak, Shazam’ın Red Bull Supernatural snowboard ikincil ekran uygulamasında yarışma, yarışmacılarının kask kameralarından izlenebiliyor. Buradan çıkaracağımız sonuç çok uç noktada iddialı bir uygulama isteniyorsa, produksyonun erken safhalarında second screen de düşünülerek planlamaların yapılması gerektiğini söyleyebiliriz.

 Gerçekten başarılı second screen uygulamaları programa dışarıdan eklenti olmamalı, produksyon planlamasından itibaren düşünülmelidir.

    • Yarışma programları da second screen için çok uygun pogramlardır. Kullanıcının bilgi yarışmalarında soruları cevaplayabilmesi, diğer yarışmalarda ise oylamaya second screen ile katılabilmesi igib konularda dünyada güzel uygulama örnekleri mevcut. Örneğin Türk versiyonları da olan Voice, Britain’s Got Talent vb programların second screen uygulamaları milyonlar seviyesinde kurulma ve kullanma oranlarına ulaşmış durumda.

Yazı serisinin devamında second screen uygulamalarının onemli bileşenlerini ve nası yorumlanması gerektiğini ele almaya devam edeceğiz..

 

Share.

About Author

Comments are closed.