Global TV teknolojileri alanında geçtiğimiz yılın en sıcak konularından biri Smart TV’ler oldu. Güncel bir araştırmaya göre, 2011 yılında dünya çapında üretilen TV’lerın %10.4’ü internet bağlantısı olan TV’ler oldu. 2012’de üretilen Smart TV sayısının 53 milyona, tüm TV’ler arasındaki oranın ise  %20’e çıkması bekleniyor. Parks Associates’in tahminlerine göre ise dünya çapındaki connected TV(internete bağlanabilen TV) satışları 2015 yılına kadar hızla artarak 161 milyona erişecek.

Evlerimizdeki en büyük ekranın, her geçen gün daha da büyüdüğü, inceldiği, görüntüsünün keskinleştiği, akıllandığı ve daha iyi ses çıkarttığı aşikar. Peki, Smart TV’nin “the next big thing” olduğuna sahiden inananlar acaba kimler?   Sanki bu algı, son kullanıcı olan bizlerden çok, TV üreticileri ve iş ortakları (teknoloji medyası, parakendeciler, vs.) tarafından pompalanıyor olabilir mi? Smart TV’lerin büyüyen ekranı dışında sahiden hangi yeni özelliğinden faydalanıyoruz ? Acaba piyano siyahı şık TV’lerimizin kaçta kaçı internete bağlanmış durumda? Amerikan araştırma şirketi In-Stat tarafından yapılan güncel bir araştırmaya göre internete bağlanabilen cihazların ancak %47’si gerçekten online durumda. Türkiye’de ise, Netflix gibi bir itici gücün olmadığı düşünüldüğünde aynı oranın %20’lerin altında olduğunu düşünmek kötümserlik olmaz.

Şöyle bir soru sormak anlamlı; Smart TV alma kararını verirken internete bağlanabilme özelliği karar vermede ne kadar etkili? Yoksa yeni model bir TV alacağınız zaman internete bağlanabilme üreticilerin push ettiği ve mecruben ödemek zorunda olduğumuz bir özellik mi? Bir soru daha; Internet bağlantısı opsiyonel olsa ve %10 extra ödemeyi gerektirse kaçımız buna razı gelirdik ? Aklıma gelen aşağıdaki soruları da sıralamama izin verin:

  • Internet bağlantısını yaptığınız TV’lere, kurulu gelen uygulamalardan başka hangimiz uygulama indirdi?  Hangi uygulamaları indirdi ? (Netflix olsaydı indirirdim.)
  • Kaçımız twit attık gömülü twitter uygulaması ile  ?  ( Smartphone ve  iPad’im varken neden hantal TV kumandasını kullanayım ki? Tanıl’ın geçtiğimiz günlerdeki haber/yorumuna göz atmanızı tavsiye ederim)
  • Youtube uygulamasında arama yapmak için TV kumandası ile typing denediz mi hiç ? (Denemediyseniz hiç niyetlenmeyin, ilk telefonum Ericsson 688’de SMS  yazmak daha kolaydı.)
Smart TV’lerin, smartphone’ların yakaladığı başarıya ulaşabilmesi için aşması gereken önemli handikaplar var.  Bunlardan belki de en önemlisi interaction. Emetkar uzaktan kumandanın teknolojideki önemli gelişmelere ayak uydurabildiğini söylemek güç. Dokunmatik smartphone’larınızın usability’si ile  kıyaslandığında TV’de gidilecek çok yol var. Oyun konsollarının liderlik ettiği ses ve vucud dile ile  kontrol teknolojisinin TV’lerde yerleşmesi zaman alacak. Gerçi Samsung en yeni modellerine bu özelliği eklemeye başladı bile. TV ile etkileşimin etkinliği artıracak başka bir konu da smartphone ve tabletler için geliştirilen uygulamalar. Özellikle geleneksel TV kumandası ile kıyaslandığında typing konusunda yardımcı oluyor bu tip uygulamalar. Handikapların bir diğeri de Smart TV piyasasının fragment oluşu. Pazar paylarına bakıldığında, servislerin, teknolojilerin ve deneyimlerin aynılaştırılmasının ne kadar zor olduğu gözüküyor. Bunun doğal sonucu da devinimin yavaşlaması oluyor.
Mobil dünyada iOS ve Android işletim sistemlerine yakınsamış olan ekosistem Smart TV dünyasında daha komplex ve çok oyunculu. Bakalım önümüzdeki yıllarda, Android işletim sisteminin smartphone’lardaki giderek yerleşen dominant pozisyonu, Google TV ile TV endüstrisinde de devam edecek mi?
Share.

About Author

Comments are closed.