Büyüğü küçüğü farketmez tüm organizasyonlar sosyal alemlerdeki fan sayılarını arttırabilmek için bir yarışa giriştiler. Yöneticilerin sene sonuna kadar burada “x milyon” fan ya da takipci istiyorum dediğini çok duyar oldum. Bunun bir çok yönetimi olduğunu sosyal medya uzmanları anlatıyor ama bu günlerde en moda olan “havuç” kavramını abartmak oldu. telekomcuların like atan vatandaşa kontör dağıtması (bir nevi kanka bana bi like at sana beş kaat veriyim tarzı bir davranış) bir hayli etkili oldu ve herkes kontör dağıtmaya başladı. Gücü olanlar kendileri dağıttı olmayanlar bir telekom şirketi ile anlaşıp öyle dağıttı.

Sosyal medya denilen olay tamamen bu tip pazarlama faaliyetlerine alerjisi olan bir kavram. geçenlerde Facebook yöneticilerinden birinin de bu tip kampanyalar efektif olmuyor geçici fan sayısı artışları ile şirketler kendilerini kandıracak duruma geliyor derken acaip haklıydı. Yani sonsuza kadar bir ödül dağıtacak haliniz yok, bir noktada bu promosyon ürünler bitecek. işte tam o noktada gerçekten bu platformları anlamış ve o yönde strateji belirlemiş kuruluşlar müşteri bazında fan toplama anlamında bir hayli başarılı olmuş olacaklar.

Benim kendi fikrimce bu tür ortamlar yapıları itibari ile henüz büyük şirketlerin istediği ROI’leri üretecek kıvamda değiller. Facebook deals ile sosyal medya üzerinde ticaret kavramını yavaş yavaş insanların damarına vermeye başlıyor. Böylece bu tür geliştirmelerin üzerinden vakit geçtikten sonra insanlar o platformlarda ürün sergisine hazır olacaklar ve yapılan kampanyalar daha fazla ROI üretecek. Ancak kısa sürede fan kazanmak için yapılan tüm faaliyetler başarısız kampanyalar olacaktır.

Örneğin Dell bu anlamda case study olabilecek bir çalışma yaptı ve daha sonra daha da ileri giderek Radian6 şirketinden destek alarak social media center kurdular. yaptıkları çalışmayı özetleyen link

Best Buy’da aynen güzel bir Sosyal medya yönetimi sergiliyor onunda case study linki

google’ca olacak ama organik fan sayılarına erişmek için;

1- Sosyal medya için ekip kurun, mecralardaki kampanyaları internal yürütün

2- Sosyal platformlarda CRM mutlaka yapın

3- Sayfalarınızın başarısını sadece fan ya da takipçi sayıları ile değerlendirmeyin

4- En aktif fanlarınızı özelleştirilmiş bir tab’da onurlandırın bir nevi “ayın en baba kullanıcısı” tadında.

5- Türlü yarışmalar düzenleyin (şimdiki gibi değil daha fair olanlardan)

6- Tek düze değil çeşitli içerikler paylaşın

Siz ne düşünüyorsunuz?

Share.

About Author

2 yorum

  1. Selam Emrecim;

    Hep sosyal medyanın gücünden bahsediyoruz ama bu tip kampanylar bu gücü kullanayaım derken aslında bu gücü dikkate almayan kampanyalar. Samimiyetsiz herşey sosal medyada dışlanıyor.Er yada geç..

    Eğer ben X bankasını sevmiyorsam gidip o bankada yaşadığım bir olayı yazarım ve emin ol o bankanın çalışmasını like eden binlerce adam da gelir benim postumu share eder. O nedenle bu tip kazanımlar sadece masraf olarak geliyor bana.

    Sosyal medyayı kullanacak kişiler eski kafa reklamın iyisi kötüsü olmaz felsefesini bırakıp. Reklamın samimisi nasıl oluru düşünmeli..

    Bir de şöyle bak olaya. Adam senin verecğein 5-10 kontorün peşinde koşuyor. Peki sen bu profile ne satabiliceksin? Gerçekten sana para kazandıracak mı bu adam???

    Kolay gelsin.

  2. Selam İbrahim 🙂

    ben bu kitlenin para kazandıracağına inanıyorum çünkü bu insanlar türkiye yani öyle ya da böyle belli bir gelirleri var ve bankalara bir şekilde ihtiyaç duyuyorlar. Bu profilin herhangi bir ürüne ya da markaya para harcaması daha da basit. Amma velakin samimi reklam fikrin baya tuttum 🙂

    teşekkürler