Söylentilere göre Google kablo internet üzerinden TV kanallarını lisanslamaya çalışıyor. Henüz netleşmiş bir haber olmasa da Google’ın son dönemde medya firmaları ile yaptığı toplantılar ve bu konuda yaptırdığı araştırmalar şirket içerisinde böyle bir eğilimin olduğunu gösteriyor. Şu anda Amerikada 100 milyon hanelik kablo yayıın kullanımlı bir pasta var ve bu pastada ağırlık Comcast ile Time Warner Cable’da. Fakat Google’ın henüz bu yayınları canlı TV şeklinde mi yoksa VOD veya catchup olarak mı vereceği net değil. Büyük ihtimal canlı olacağı düşünülüyor.

TV işine girme ile ilgili Apple’ın da bazı düşünceleri var. Fakat Google’dan farklı olarak Apple, yeni bir altypapı kurmaktansa QoS sistemi oturmuş bir TV yayıncısı ile, mesela Time Warner Cable, çalışarak kullanıcı arayüzü kısmında Apple’ın gücünü ortaya çıkarmayı planlıyor. Ayrıca Pay TV abonelere, reklamları atlayacak bir yapı üstünde çalışıyorlar. Geçtiğimiz senelerde Loewe ile yapılan görüşmelerden sonuç alınamamasının ardından bugünlerde tekrardan Ultra HD panel Apple TV/ITV için arayışta oldukları da gelen bilgiler arasında.

Intel ve Sony’de bir OTT sistemi kurmak için çalışma başlatmış durumda. Intel muhtemelen bu yıl sonunda OnCue adındaki servisini aktif hale geitrecek. Sony ise broadband üstünden kendi cihazlarında çalışacak bu sistem için henüz bir zaman belirlemiş değil fakat Intel’den önce çıkmayı planlıyorlar.

Bu servislerin mevcut canlı yayın sistemine rakip olacağını düşünürsek, kullanıcaya yansıyacak maliyetlerin en kötü ihtimalle Pay TV maliyetleri ile aynı olması gerekli. Tabi teknoloji firmalarının özellikle UX alanında çok fazla çalışma yapıtığını ve aynı servisi verecek olsa dahi, kullanıcının rahatını düşünen tasarımlarla onları mevcut Pay TV çözümlerinden koparmak istedikleri de bir gerçek.

Önümüzdeki dönemde farklı gelişmeler bizi bekliyor.  Teknoloji firmaları Apple gibi kullanıcı deneyiminin ön plana çıkararak altyapıda bir firma ile mi anlaşacak, yoksa Google, Intel ve Sony gibi tüm sorumluluğu mu alacak, göreceğiz.

Türkiye’de ise bilindiği gibi bu işi başarılı bir şekilde yürüten firma TTnet. Özellikle fiber altyapısından sonra rakamlarında iyileşme olacağı muhakkak. Fakat TTnet’e beklenen rakip henüz gelmiş değil. Turkcell TV buna aday ve canlı yayınlarını şimdilik tablet, PC ve mobil telefonlar üstünden veriyor, Smart TV ve STB için ise henüz bu destek mevcut değil. Aslında Türkiye’de kablo ve uydu dijital yayıncılık yaygın. DVB-T2’nin de 2015 ile geleceğini düşünürsek hybrid modellere geçiş çok daha mantıklı olabilir. Örneğin ulusal yayınlar ve operatörlerin kendine özel haber, belgesel, sinema kanalları haricinde belirli kullanıcı kitlesinin dikkatini çekecek, tematik veya hobi kanallarının bir kısmını OTT sistemi ile internet üstünden kullanıcıya sağlayabilirler. Bu sayede uydu veya kablo frekans band genişliğinden tasarruf etmiş olurlar. Önemli noktalardan bir tanesi, kullacının bu işlem için fazladan bir ayar yapmasına gerek olmaması. Eğer internet bağlantısı varsa kanal listesinde fazladan OTT kanalları görünüp, olmadığı durumda ise yanlızca broadcast yayınlarının göründüğü bir sistem kullanıcı için kullanışlı bir model olacaktır.

Share.

About Author

2 yorum

  1. Son paragrafta yazdıklarına tamamen katılıyorum. Her ne kadar RTÜK’ün t2 kutular için yayınladığı asgari gereksinimler belgesinde HBBTV v1.1.1 denmiş olsa bile bunun v1.5 ile güncellenmesi muhtemel. Hatta söz konusu belgede bu bölüm (etkileşimli TV) için güncelleme yapılabileceği belirtilmiş.

  2. DavudDogrucu on

    “Türkiye’de ise bilindiği gibi bu işi başarılı bir şekilde yürüten firma TTnet.” ifadesine katılmak mümkün değil. OTT servisini kullanma fırsatım olmadı, çünkü yeterli hızı sağlayamadıkları için benim evime OTT servisi sunamıyorlar. Başarılı sayılmaları için önce doğru düzgün bir internet hizmeti sunmaya başlamaları gerekir.