Geçen haftaki yazımızda Telco firmalarının IPTV çözümlerini TV üzerine kaydırmak istediğinden bahsetmiştik. Bu çalışmada teknik olarak ana gereksinimlerden birisi CI+1.4 uyumlu modül kullanılması. Geçtiğimiz aylarda DVB tarafından teknik spekleri yayınlanan bu yeni nesil CI+ modüllerin 2015 yılı içerisinde yaygın olarak kullanılacağı düşünülüyor.

Telco firmalarının ana problemi, TV üzerinden şifreli yayını geçirmekte zorlanmaları idi. Bunun için TV firması ile ortak çalışma yapmaları ve yayıncı şifreleme algoritmasının TV tarafına ekletmeleri gerekiyordu. Bu durumda sahada bu desteği belirli TV modelleri üstünden sağlayabileceklerdi ki bu da markette yeterince heyecan yaratmıyordu.

Fakat önceki CI+ versiyonlarında yanlızca Broadcast yayına destek veren bu sistem artık Broadband üstünden gönderilecek olan IPTV veya OTT şifreli yayınları da kullanılabilir duruma gelecek. Ayrıca birden fazla tünerden ve IP hattı üstünden gelen yayınları aynı anda modül tarafında çözebilecek kabiliyete sahip olacak olan bu sistemde kullanıcı IP üzerinden şifreli bir yayını izlerken, arka planda braodcast’ten gelen bir yayını da kayıt etme şansı bulacak.

TV’sinin altında box olmadan tek kumanda ve minimum kablo bağlantısı ile aynı hizmeti almak isteyen müşterilerine bu çözümü sunmaya çalışan Telco üreticilerinin 2015 yılı içinde bir çok marka TV ile reklamını görmeye başlayacağız.

 

Share.

About Author

Comments are closed.