Türkiye, Çin ve Rusya geleneksel TV program/yayın izleme alışkanlığından internet üzerinden izlemeye doğru en hızlı göç eden ülkelerden birisi oldu.

IPSOS OTX’in 15.551 yetişkin ile yaptığı anketin sonuçlarına göre 20 ülkeden çıkan sonuçlarda katılımcıların %86’sı geleneksel yayınlar ile TV izlediklerini belirtseler de anketten çıkan diğer rakamlar oldukça ilginç. Ankete cevap veren kişilerin %27’si içeriği bilgisayarları üzerinden tüketirken, %16’sı yayınları internet üzerinden TV’lerinde tüketiyor. DVR kullananların oranı %16 olurken mobil cihazlardan izleme oranı ise %11’de kalmış.

İnterneti kullanarak TV setleri üzerinden yayın yapma oranı %44 olan Türkiye bu veride birinci olurken ülkemizi Rusya 36% ve Çin 33% ile takip ediyor.

internetovertv

Masaüstü ya da dizüstü üzerinden streaming ya da downloading metodları ile TV izleme ise Çin’de %52, Rusya’da %43 ve Türkiye’de %42. Türkiye’yi %40 ile Hindistan, %35 ile İsveç, Güney Kore %31 ve Birleşik Krallık ise %29 ile takip ediyor.

tvprogramtuketim

Türkiye, mobil üzerinden yayın tüketiminde %20’lik oran ile Güney Kore ve Çin’den sonra üçüncü konumda. İnternet bağlantısının bu kadar pahalı olduğu ülkemizde hanehalkı altyapıyı daha ucuza temin ettiği noktada alternatif TV izleme modellerinin benimsenmesi agresif olacağını tahmin edebiliriz.

Bununla birlikte Globaldeki OTT oyuncularının Türkiye pazarına giriş yapacaklar ve Türkiye’de telekom oyuncuları da bu tip verilerden sonra daha agresif ürün geliştirmeleri ve değer önermelerini halihazırda ellerinde bulundurdukları kullanıcılara sağlayacaklardır.

 

photo-news-placeholder-md

 

IPSOS OTX’in konu ile ilgili yaptığı çalışmanın detaylı datalarını linkteki dökümandan inceleyebilirsiniz.

Share.

About Author

Comments are closed.