Son yıllarda, gelişen teknolojilerle beraber TV izleme alışkanlıklarımızın değiştiği bir dönem yaşıyoruz. Artık özellikle genç nesil (Türkiye’de 2010 itibariyle ortanca yaş 29,22, 74 milyona yaklaşan nüfusun yarısı 29 yaş altında yani), TV izlerken aynı zamanda ikincil bir ekrana daha bakıyorlar. Bu ikincil ekran pc, smartphone veya tablet olabiliyor.
Biz Türkler dizileri çok severiz. Türk izleyiciler, 2 saati aşan dizileri izlerken Twitter ve facebook üzerinden sosyallleşiyorlar. Son zamanlarda yayıncılar ve içerik üreticileri, dizi sırasında ekrana yerleştirilen hashtag(etiket) uygulamaları ile anlık olarak dizi hakkında yorum yapanları twitter platformunda bir araya getirmeye çalışıyor. Örneğin “Kuzey Güney” dizisinin geçtiğimiz haftalardaki bölümlerinden birinde promote edilen #olmakuzereolsam TT(Trending Topic) olmuş.
Görüyorsunuz bir kaç sene öncesine göre TV izleyicisinin davranışları ciddi değişimlerden geçiyor. Artık, izlenen içerik hakkında ev ahalisi ile yapılan sohbetin yerini sanal bir dünyada yapılan geyik muhabbeti alıyor. TV izleme deneyimi bir devinimden geçiyor, sosyalleşiyor, zenginleşiyor ve etkileşimli hale geliyor. İçeriğin izleyicide oluşturduğu çağrışımlar, tetiklediği meraklar ve ihtiyaçlar diğer ekranlar tarafından karşılanır durumda. Önceki bölümde ne olmuştu sorusu anında youtube’da cevaplanıyor, arkadaşlarla sohbete sanal kanepede devam ediliyor ve tüketici davranışları sayısal veriler haline getirilip, işlenerek reklamcıların hedeflenen kitleye ulaşması amaçlanıyor.
TV izleme alışkanlıklarında meydana gelen bu değişimleri adreslemek isteyen multi-screen TV uygulamaları da hızla artıyor. Bu uygulamalar smartphone ve tablet versiyonları ile TV izleme deneyimini etkileşimli, sosyal, kişiselleştirilebilir ve convenient hale getirmeye çalışıyorlar. Zeebox, Dijit, Peel, miso ve fanhattan bunlardan bazıları. Türkiye’de ise TTNet’in sosyal tivi uygulaması ve tivilog.com bu konuda öncülük ediyor. Önümüzdeki dönemde bu iki yerli Sosyal TV uygulamasını derinlemesine analiz edeceğim ancak öncesinde UK’de kısa sürede bir başarısı hikayesi haline gelmiş olan Zeebox’dan bahsetmek istiyorum. Önce, lütfen aşağıdaki videoyu izleyiniz.
Bu yakışıklı yazılım maalesef şimdilik sadece UK’den erişilebilir durumda. Dolayısıyla benim bizzat tecrübe etme şansım olmadı. Ama izlediğim promo videolar ve servis hakkında okuduklarım beni çok heyecanlandırdı. Diğer taraftan gerçek zamanlı program bilgisine ihtiyaç duyan bu tip uygulamaların lokalleşmesi gerektiği ve twitter’in yaratttığı global etkiyi yaratmasının pek de kolay olamayacağı aşikar. Projenin yaratıcısı BBC iPlayer’ın da yaratıcısı olan teknolojist Anthony Rose. Ekim 2011’deki lansmanından sadece 2 ay sonra BSkyB’den yatırım alan Zeebox, ücretsiz iPad, iPhone ve Android platformlarında çalışan, twitter ve facebook arkadaşlarınızın ne izlediğini gösteren, onları izlediğiniz programa davet edebileceğiniz ve chatleşebileceğiniz, gerçek zamanlı bir multi-screen uygulaması. Zeebox, gerçek zamanlı program bilgisi ile TV izleme deneyiminize social networking perspektifiyle bambaşka bir boyut getiriyor. Zeetag ile izlediğiniz içeriğe ait contextual bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlıyor hatta yıllardır efsane gibi anlatılan ekranda gördüğünüz ürünü satın almanıza yardımcı oluyor. Bence reklamında da dediği gibi “Zeebox could be the best thing to happen to TV, since TV”.
1 Yorum
Merhaba, çok güzel bir yazı olmuş. Benzer bir fikir geçen seneden beri aklımdaydı(clickable reklamlar)ama uygulayamadım. Vestel ile anlaşmışlar yakında türkiye de olabilirler.