Mobil cihaz ve Tablet
Mobil cihaz ve tablet üzerinden video izlenme rakamları 2012 yılında büyük artış göstermesine karşın Ooyala’nın 2012 Global Video İndeks raporundan çıkardığımız en önemli çıkarımlardan biri halen büyük pastada küçük bir dilim olarak gözükmesi oldu.
Tabletlerdeki izlenme saatlerine baktığımızda 2012 yılında %110’luk bir artış söz konusuyken aynı periyotta mobil cihazlarda ki artış %87 olarak gözüküyor. Fakat bizim için esas ilginç olan bu iki platformun total video izlenmesinin %8.25’ni sağlıyor olması ki bu rakam 2012 başında %4.15’di!. Masaüstü cihazlarda izlenme oranı ise halen %90’lık kısmı kapsıyor.
Bu gelen data genellikle Ooyala’nın hizmet verdiği içlerinde ESPN, Rolling Stone ve Vice bulunduğu 150 adet ABD şirketinin kullanıcılarından ortaya çıkartılmış ve platform aylık 200 milyon unique kullanıcıya ulaştığı iddia ediliyor. Fakat şirket’ın Netflix veya YouTube gibi büyük video outletlerine hizmet vermiyor olması VoD iş modeli ile ilgili trafik bilgilerinden ziyade web yayıncıları tarafından izlettirilen videoların ölçümlendiğini söyleyebiliriz.
2012 Q4’de Connected TV ve Oyun Konsollarının yükselişi
Kullanıcıların Connected TV ve Oyun konsollarından tükettiği kısa video rakamları Kasım ve Aralık aylarında artış gösterdi. Bu artisan en büyük sebebi ise firmaların yılbaşı için yaptığı hediye ve promosyon kampanyaları. Connected TV’lerden kısa formlu video izleme toplam tüketimi %8 oldu.
Bu rapordan anahtar çıkarımlarımız ise şöyle;
- Kullanıcılar ile angaje mi olmak istiyorsunuz?Mutlaka canlı yayın verin!
- 2012 son çeyreğinde kullanıcılar Canlı yayınları VoD içeriklerinden tam 18 kat daha uzun süre izlediler.
- Premium içerik is going to be the king!
- Tabletlerde izlenen videoların 3’te 1’i 60 dakika üzerinde olan premium içerik 10 dakikadan uzun premium içerik izlenmesi ise 2012 1. Çeyreğine göre %37 artış gösterdi.
- iOS vs Android
- Android cihazların penetrasyonu küresel olarak geçse de Apple kullanıcıları android kullanıcılarına göre 2 kat daha fazla video tükettiler. Tablet ve Mobil video’nun yükselişi Mobil cihazlarda ve tabletlerde stream edilen videolar 2011 yılına göre %100 artış gösterdi.