Akıllı TV cihazları internet bağlantılı ve bir uygulama dükkanına entegre oldukları için OTT servisi olarak hizmet veren çeşitli uygulamaları kullanıma sunuyor. Smart TV uygulamaları her geçen gün artıyor ve özellikle on demand olarak yola çıkan uygulamalarda artış yaşanıyor. 2012 yılının sonuna doğru dünyada 100 milyondan fazla smart tv uygulamalarını kullanan kullanıcılar göreceğiz. Bu bağlamda da Samsung, LG, Sony, Panasonic gibi pazar lideri üreticilerin bu kullanımı arttırmak için platformlarında hem görsel hem de alt yapısal olarak geliştirmeler yaptıklarını görüyoruz.

Smart TV özelliği taşıyan TV’lerde yeni çıkan teknolojilerin kronik hastalıkları olan fragmente teknoloji, çeşitli teknik limitasyonlar gibi problemler yaşanmıyor değil ancak bu konuda da hızlı gelişmeler oluyor ve üreticiler bu sorunlara çözüm bulmak için çalışıyorlar. Tüm bu bahsettiklerimize istinaden şunu söyleyebilirim ki 2013 yılı Smart TV ekonomisi için heyecan verici gelişmelere ve fırsatlara ev sahipliği yapacak.

Öngörülerim şöyle;

1. Smart TV ve ikincil ekran uygulamaları
Geçtiğimiz yıl Smart TV cihazlarının hızlı artışını gözlemledik. Ancak TV izlerken kullanılan Mobil cihaz ve tabletlerin yükselişi bundan daha da heyecan vericiydi. Hane içerisinde tablet kullanımın %70’lere dayandığı ve bu kullanımın çoğunlukla oturma odasında kullanıldığını söyleyebiliriz, tabii ki buna parallel olarak TV izlerken ikincil ekran ve uygulamaları kullanımı da patladı.

Bu kullanım artarak devam edecek fakat 2013 yılında ikincil ekranlar ile smart tvler birbirlerine bağlanabilecekler. Özellikle önemli VoD sağlayıcılar ve video uygulaması sahipleri Smart TV ile Mobil cihanızı eşleştirip daha rahat bir navigasyon sağlamaya çalışacaklar.

2. Smart TV’de Pay TV Deneyimi
Şu an halihazırda ki Smart TV teknolojisi zaten Pay TV modelini sunmak için hazır durumda, fakat bu deneyim 2013 yılında artacak. Kullanıcılar başarılı bir şekilde TV’lerini salonlarında bulunan bir dağıtım noktası olarak belirleyebilecek bu dağıtıma linear kanallar, on demand teklifleri alacaklar. Viasat, Foxtel, ve Sky gibi uluslararası şirketler Smart TV’de normal pay tv abonesi olmadan diğer kullanıcıların ulaşabilecekleri servisler sunuyorlar. Genellikle lisans hakları nedeniyle kablolu ve uydu tv şirketleri içeriklerini kendi Set Top Boxları dışında kullanıcılara sunamıyorlar ancak önümüzdeki yıllarda TV üreticileri ve Pay TV şirketlerinin bu tip uygulamalar ve servisler için iş birlikleri yapacaklarını düşünüyoruz.

3. Tam Entegre Sosyal TV

Neredeyse tüm TV üreticileri önemli sosyal medya servislerine TV üzerinden direkt bağlantı ve etkileşim sağlıyorlar. İlk jenerasyon Smart TV’ler basit sosyal medya fonksiyonları sağlıyorlar ve kullanıcıların en sevdikleri sosyal medya ağına erişmesini istiyorlar.

2013 yılında Sosyal TV’nin Smart TV’lerin içerisine daha fazla gireceğini düşünüyorum. Stand alone uygulama olmaktan çıkıp özellikle içerik deneyimi ve keşfi ile ilgili gelişmelerin yanında içerik tüketirken de sosyal tv’nin kullanıcılar ile etkileşime gireceğini düşünüyorum. Bu derin entegrasyon ile birlikte kullanıcılar ister aktif ister pasif olarak arkadaşları ya da program ile enteraksiyona girebilecekler. Bu sayede kullanıcılar, bir futbol maçı gibi canlı bir aktivide de ya da Yetenek Sizsiniz gibi bir show ile veya Muhteşem Yüzyıl gibi scripted bir tv dizisi ile tam anlamı ile bir sosyal deneyim yaşayacaklar.

4. Niş İçerik
Normal olarak izleyicilerin ulaştığı içerik TV kanalları ile sınırlıdır. Servis sağlayıcılar kendi yarattıkları paket kurguları ve üyelik formatları kullanıcılara yüzlerce kanal sunuyorlar. Bu paketler dışında kalan ya da gelir modeli uymayan Niş kanallarda kendilerine izleyici bulabilmek için bir hayli sıkıntı çekiyorlar. Smart TV’ler global olarak dağıtım sağlıyorlar ve işte bu sayede bu tip kanallar kendilerine yer edinebilecekler ve kendilerine en uygun izleyici kitlesini seçebilecekler.

Daha once de bahsettiğimiz gibi Smart TV platformlar global olarak dağıtım sağlıyor ve içerik sağlayıcılar kendilerine ve sahip oldukları lisans pencerelerine göre kendi uygulamalarını geliştirip daha evvel dağıtım yapmadıkları ve gelir üretmedikleri başka ülkelerden de gelir elde edebilirler ya da asyalı bir anime üreticisi içeriğini başka ülkelere Smart TV platformları sayesinde ulaştırabilir işte buna da high end niş content diyebiliriz ve geleneksel TV dağıtımda bulamazsınız.

5. Film Servislerinde yarış nefes kesecek.
Eğer Smart TV trendine en uygun domaini seçecek olsaydım ben on demand domain seçerdim. Fazla uzağa gitmeye gerek yok daha yakın zamanda sadece DVD ve TV’de ne varsa ona muhtaç olarak salonda duran kocaman ekranları anlamlı hale getirebiliyorduk. Fakat daha şimdiden Smart TV’lerde hizmet veren VoD ya da içerik sağlayan hizmetlere karşılaşıyoruz ve bu daha sadece bir başlangıç. Özellikle 2013 yılında bu alanda gelişmeler olacak. Tabii ki şirketler hem fiyat olarak hem de içerik olarak bir birleri ile yarışacaklar bu rekabettende çoğu zaman olduğu gibi kullanıcı kazanacak.

Smart TV’lerde ki yükseliş şimdiden fazla olmasına ragmen 2013’de gelecek yeni teknolojiler ve fiyat avantajları ile dah da hızlanacak. Bu yükseliş ile doğru orantılı olarak üreticilerin pazardan daha fazla pay alabilmesi için hem pazarlama kampanyalarında daha agresif bir tutum göreceğiz hem de kullanıcı deneyimi ve sunulan uygulamalarda özellikle on demand tarafında iş birlikleri göreceğiz.

2010 yılında Smart TV’lerin piyasaya çıkmasından bu yana teknolojik anlamda büyük mesafe kat edildi ve şu an daha kaliteli yayın yapan ve internetten streaming hizmeti sağlayan TV’ler kullanıcıların beğenisine sunuldu. Pay TV deneyimini artık daha interaktif ve kişiye özel alabilecek kullanıcılar için TV’ler ve pazar hazır.

Tabii ki mobil pazar ile kıyaslandığı zaman bu alanda henüz emekleme aşamasındayız fakat 2013 yılı ilk defa Smart TV’lerin %15 pazar penetrasyonuna sahip olacağı yıl olacak.

Share.

About Author

Comments are closed.