Dünyanın en çok TV satan elektronik devi Samsung, CES öncesi tüm TV’lerinin Tizen OS ile üretileceğini açıkladıktan sonra CES’te de Tizen TV’lerin lansmanını yaptı. Tizen, Intel ve Samsung tarafından Linux Foundation desteğini de arkasına alarak Android alternatifi olarak geliştirilen, daha önce farklı isimlerle başlatılan bir çalışma. 2015’in başlangıcıyla birlikte Tizen Smartphone, Wearable, Vehicle, TV ile connected tüm ürünlerde çalışabilen bir platform olarak lanse edildi.

Samsung’un smartphone macerasına bakacak olursak, bugüne kadar Google destekli Android ile milyonlarca telefon satan, karşılığında Google’a mobil reklam ve uygulama satışlarından revenue sharing ile nakit döndüren ve bir süre karlı olarak devam eden bir iş dalı idi. 2014 yılı ise Samsung smartphone işi için farklı rakiplerin çıkarak direkt Samsung’tan pay almaya başlamasıyla hızla aşağılara düşen bir iş dalı oldu. Smartphone işinde şu anda platform olarak iOS ve Android kazanmış iken, Samsung kendini, Google’a ait bir platform olan Android’e locked-in şeklinde buldu ve diğer Google ve non-Google Android telefon üreticilerinin baskısıyla son ceyrekte %70+ revenue azalması ve %33 satış azalması ile de oldukça zor duruma düştü.

Smartphone’da bu şekilde bir gerilemeye giren Samsung, kendine bir zıplama tahtası bularak tekrar eski karlı günlerine dönmek istiyor ve bu sefer bunu başkasının kayığıyla yapmak istemiyor.

2014 yılı platofrm savaşlarının son yılı oldu ve iOS top-tier, Android mid-tier olacak şekilde iki platform bu savaşı kazandı. 2014 son çeyreğinde Google’ın Play Store karı $1.8B iken, Apple’ın iTunes karı $4.6B oldu. Samsung’un telefon platformlarında bu ikiliyi yenmesi oldukça zor olduğundan, Apple ve Google’ın güçsüz, Samsung’un ise en güçlü olduğu bir kulvardan ilerlemek istiyor: TV.

Dünyanın 1 numaralı TV üreticisi olan Samsung, Tizen’in arkasına dünyanın en çok satılan TV markası olmasını bir kaldıraç etkisi olarak kullanıp TV platformları savaşında öne geçmek istiyor.

Yıllık 50 milyon TV satışı desteği yanısıra, Samsung Tizen platformunu diğer cihazlarda da promote ediyor. Daha önce çok da popüler olamayan ve pilot denemeleri olan bu platformun bu sefer başarıya ulaşıp ulaşamayacağı belli değil fakat 50 milyonluk bir TV gücünün arkasına almadan yapılan denemeler ile 2015 denemesi oldukça farklı olacak. Tizen’i iki ana başlıkta incelemekte fayda var:

1) Kullanıcının TV’den Olmazsa Olmaz Beklentileri: Tizen, TV’den istenilen yüksek kaliteli görüntü, connectivity, uygulamalar, içerik gibi ana maddelerin hepsini destekleyecek şekilde geliyor. Zaten TV platformunun popüler olabilmesi için yapılması gereken ilk iş, bir platform yapıp (Google’ın 3. TV denemesindeyiz) insanların mükemmel uygulamalarla sizi desteklemesini beklemekten ziyade, platformun özelliklerini kullanan ve son kullanıcının temel eğlence ihtiyaçlarına cevap veren bir set ile piyasaya çıkmak. Samsung Tizen TV’ler oyun alanında Playstation Now (Playstation Network’ün Cloud Gaming ürünü, hatırlarsınız Sony GaiKai’yi $380M’a satın alıp Playstation’a entegre etmişti), spor alanında Sports Live (Canlı olarak spor karşılaşmalarını izleyebileceğiniz ve istatistikleri görebileceğiniz bir servis), yine oyun alanında Just Dance Now, Bingo Home: Race To Earth; UGC alanında ise 2014’te satın aldığı ve içinde premium content de barındıran Milk Video ile geliyor.

2) TV’yi ev içi Connectivity’nin Merkezi Yapmak: Samsung, Tizen’i merkezinde TV olan bir platform olarak lanse ediyor. Yani Tizen destekli tüm ürünler TV ile kolaylık multi-medya ve data paylaşımı yapabiliyor. Ayrıca 2014’te yapılan SmartThings satın alımı sayesinde sadece içerik paylaşımı ve aktarımı değil Tizen TV’ler SmartHome ve e-health konularında da bir hub olarak konumlandırmak istiyor.

TV’de bir platform savaşı gerçekten var mı? Ortada bir savaş’tan söz edebilmek için birden fazla taraf gerekiyor. Android TV, Tizen’e göre 6 ay önde oyuna başlamış durumda. Apple’ın ise sürekli dedikodu halinde olan Apple TV’sine odaklanabilmesi için telefonlarda veya Apple Pay’de yaptığı gibi tamamen process’in her adımının %100 kendi kontrolünde olan, premium bir içerik ile çıkması bekleniyor, bunun için de çalışmalar yaptığı henüz doğrulanmayan kaynaklardan haberler şekilde yansıyıor. Aslında TV savaşında Apple, Google kendi yollarından devam ederken TV’nin en çok satıldığı retail markette de Samsung, LG ve diğerleri retail market dinamiklerini göze alarak devam edecek gibi duruyor. Apple top-tier’da, Google operator to retail odaklı, Samsung, LG vb ise retail to operator odaklı bir konum alacağa benziyor. Samsung’un bu savaştan galip çıkabilmesi, retail tecrübesiyle premium özellikleri ne kadar harmanlayacağına bağlı.

Tizen her ne kadar Open Source olarak başlasa da Tizen platformuna lock-in olmak isteyen LG vb Tv üreticileri olma ihtimali düşük olduğundan, Tizen teoride Android gibi open-source, pratikte iOS gibi walled-garden bir platform olarak konumlanmış durumda. Apple ise Apple Watch ile önceliği wearable’a vermiş (TV’de premium content anlaşmaları uzun sürüyor olailir?) görüntüsü çiziyor. TPVision’ın (Philips) ve Sony’nin ürün gamını Android TV’ye çevirmesi, LG’nin WebOS yatırımları, Samsung’un Tizen’i 2015 yılının TV için oldukça çetin geçecek bir yıl platform savaşlarına gebe olduğunu gösteriyor.

Share.

About Author

Comments are closed.