Retail market, payTV marketine göre oldukca farklı dinamiklere sahip bir Pazar olduğundan aynı ürünü hem payTv hem de retail’de konumlandırmak oldukça zordur. Bu durumda Android TV, aslında bir ürün değil de bir platform olduğundan bu platformu farklı seçeneklerle zenginleştirip retail markette OTT pazarından pay alması hedeflenebilir.

Retail Market ve Rakipler

 Retail marketteki en önemli unsur Apple TV, Roku, Amazon Fire TV gibi çok güçlü oyuncuların olduğu bir market olmasıdır. Android TV’nin kendine bu markette yer edinebilimesi için oldukça çaba sarfetmesi gerekecektir. Özellike Amazon Fire TV, Jeff Bezos’un son zamanlarda kurmuş olduğu kaliteli takım ve bu işe ayırdığı yatırım bütçesi göz önüne alındığında Android TV’nin Apple TV harici rakiplerinin de güçlü olduğunu çıkarsayabiliriz. Amazon Fire TV’nin güçlü Amazon Prime backend’i, Apple TV’nin iTunes backend’i ve Apple stili, Roku vb’lerini piyasadaki mevcut customer base’leri Android TV’nin bu pazardaki belli başlı zorlukları olacaktır.  Ayrıca rakiplerin sürekli yeni içerik dealları bağlamasına karşılık (ör:// NFL Now) Google da aynı reaksiyonu vererek bu yarışa dahil olması gerekiyor.

 Android TV’nin bu ürünlere göre avantajlı olabileceği kısım, diğer firmaların hardware + software ile geliştirip kendi servislerini kullandırması yanında Android TV bir platform olarak mobil pazardaki gibi birden çok üreticiyle anlaşmalar sayesinde bir ekosistem yaratarak güçlü bir saf kurabilme ihtimalidir. Sony ve Sharp, şimdiden Adnroid TV’li TV’lerin 2015’te piyasaya çıkacağını duyursa da, bu iki marka TV’nin sönmeye başlayan markaları olması  düşündürücüdür.

 Retail Market Zorlukları ve Android TV’nin Konumlanması

 Başka bir açıdan bakacak olursak, gelişmiş ülkelerde de Android TV’nin retail pazarda tutunabilmesi için en büyük etken, marka bilinirliği ve popülerliği yüksek olan hardware providerlar ile işbirliği sağlayarak pazara çıkmasıdır. Mobil dünyasına baktığımızda, Apple’in iPhone’u karşısında Android, Google branded bir telefonla yarışacak bir ivme kazanamazken, Samsung Galaxy Sx serisi Android ile birlikte olduça iyi satış rakamları elde etti. Burada da retail marketteki müşterileri alma kararını vermesinde (1) bilinirliği ve güvenirliği yüksek bir marka imajlı firmanın streaming cihazı + (2) Android TV (Google imajı) ikilisi olumlu yönde destek verecektir.

 Retial markette Android TV’nin bir başka avantajı ise, Google servisleri ile loopu tamamlayarak sağlanabilecek Google Play ile içeriklere erişim, ve Google’ın öne çıkarmak istediği Android mobil geliştirici ekosistemi çeşitliliği, Arama ve öneri sistemlerinin entegre oluşu, sesli kontrol özelliği ve Gaming, screencasting özellikleri olacaktır. Tabiki bu özelliklerin birçoğu Android TV’leri yılda 1 milyar dolarlık hacem sahip Apple’ın hobisi ile on-par yapmasını sağlayacaktır, çünkü bu özelliklerin birçoğunu Apple branded bir isimle birebir maplemek şu anda mümkündür. (On-par Android TV mi Apple TV mi sorusu ise aynı mobile pazardaki gibi sayfalarca tartışılmaya açık bir konu.)

 Retail, Ülkelere Göre Farklı Strateji Gerektirecektir

 Gelişmiş ve azçok satüre olmuş pazarlar dışında ise OTT tabanlı bir Android TV’nin yerleşebilmesi için farklı dinamiklere ihtiyacı olacaktır. Örneğin ülkemize birçok ekonomik ve diğer yönlerden benzerlik gösteren Brezilya’da Apple TV youtube ve Netflix gibi standard, olmazsa olmaz silahlarının yanında ilk Apple TV kanalını da pazara sundu. Spor temalı bir kanal ile Avrupa’daki maçları verecek olan bu ilk kanal, aslında Apple TV’nin Brezilya gibi marketlerdeki bir denemesi olarak görülebilir çünkü Brezilya aynı Türkiye gibi yüksek nüfuslu ve internet kullanım oranlarının da yüksek olduğu, bu tarz denemeler yaparak pazarı ölçümlemenin en uygun olduğu pazarlardan biri. Ayrıca Brezilya marketi, payTV penetrasyonunun ABD vb ülkeler gibi yüksek olmadığı bir pazar olduğundan yeni ürünlerin hala kendine yer edinebileceği bir pazar olarak konumlandırılıyor. Android Tv, belki de retailde aynı Apple TV gibi bir pazarda retail olarak denemeler yapıp başarıya götürecek olan yolu bulmaya çalışabilir.

 Ayrıca mobil piyasasındaki düşük fiyatlı Android’li Xiaomi, Micromax vb yerel firmaların Çin, İspanya, Hindistan gibi ülkelerde Samsung ile yarışır/geride bırakır peformansları aslında OTT piyasasında daha hızlı olabilir, çünkü OTT’deki en önemli parçalardan biri olan yerel içerik, bu tarz firmalar tarafından daha kolay erişilebilir olacaktır.

Görüldüğü üzere ilk yazımızdaki payTV focusu ile retail market dinamikleri çok farklılık göstermektedir. Burada önemli soru, Google’ın hangi pazarlarda agresif olup kendine kimleri rakip seçeceği olarak karşımıza çıkıyor. Retail pazarda ise Google’ın farklı ortaklıklara giderek land-by-land strateji geliştirmesi gerekiyor.

Share.

About Author

Comments are closed.