CES 2016 başlamasıyla birlikte lansmanlar da arka arkaya gelmeye başladı. Çoğu lansman PR ve ısıtılmış haberler olsa da yine de bu press releaselerden bazı bilgiler çıkarmak mümkün olabiliyor.

Birkaç yıldır çabalayan, 2015’i emekleme yılı olarak geçiren Android TV artık daha fazla modelde (farklı ekran buyuklukleri, farklı mekanik tasarımlar, farklı paneller) sunulmaya başlarken, Philips’in CES haberi bize şunu söylüyor: Philips için Android TV = Oyun, oyun, oyun… Android TV’de oyun vurgusunu tabiki başka bir firmadan daha birkaç yıldır duymaktaydık: Google.

TPVision (Philips), EA, Gameloft başta olmak üzere bir dizi oyun firmasının oyunlarını CES 2016’da duyurarak sağlam bir oyun listesi ile Android TV’lerini donatmış durumda, fakat Google Play Store denen ve Android TV’lerde GMS ile birlikte mecburi olarak eklemek zorunda oldugunuz market ile zaten bu oyunların çoğu diğer Android TV’lerde de mevcut. Buradaki farklılaşma, TV alan müşterilere bir set paralı uygulamayı bedava olarak sağlamak ile mümkün oluyor.

Farklılaşma konusuna değinmişken, TV dünyası Akıllı Telefonların Android dünyasındaki ikilemlerine ve uygun stratejiyi bulmakta güçlük çekme konumuna hızla gelmekte: “Google Android TV ile herkes aynı servisleri sağlamaya başlamışken, nasıl farklılaşıp öne geçebilirim?” Android dünyasında Samsung’un pazar payını yerellere ve non-Google Android cihazlara kaybetmesi, TV firmalarına çok önemli bir uyarı olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle TV dünyasında tutucu yaklaşımıyla ve birçok bileşeni Google’ın dikte ettirmesiyle biribirlerine iyice benzeyen Android TV’ler mekanik tasarım olarak farklılaşabilirler fakat bu tabiki yeterli olmayacaktır.

Bu noktada case study olarak Philips Android TV’ye bakacak olursak, farklılaşma stratejilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Google’ın sağladığı her servis Phlips Android TV’lerde mevcut (zorunlu değilmiş gibi bir pazarlama mesajı ile veriliyor)
  2. Birçok oyunu ön plana çıkarıp, EA ve Gameloft ile anlaşma yoluna gidilip, yanlarına da OnLive cloud gaming ekleyerek oyun konusunda lider konuma gelmek istiyorlar
  3. IoT ve akıllı ev için Philips Android TV bir merkez olarak konumlandırılıp evdeki dijital yaşamınızın merkezi Philips Android TV olacak mesajı veriliyor. (Burada benim tezim, daha onceki yazılarımda belirttiğim gibi TV’nin gelecekteki rolünün tüm connectivity özellikleriyle donatılmış (BLE, WiFi, BT, …) kaliteli bir panele sahip bir dumb screen olacağı yönünde)
  4. Son madde olarak Philips, Google’ın kısıtlamalarına uyarak kendimizi nasıl daha farklı bir konuma getiririzi düşünmüş ve her Android TV’de olan öneri satırını “Philips Shelf” olarak adlandırmış. Bunun yanısıra kendi Tv uygulamalarını geliştirerek bunları da ön sıralarda kullanıcının hizmetine sunmuş (Philips Gallery) gibi.

Philips’in Android TV stratejisini özetleyecek olursak; Android ekosisteminin içinde diğerlerine benzememek adına premium içerik anlaşmaları yap, Google’ın sözünden çıkmadan mümkün olduğunca farklılaş, yine Android ekosisteminden faydalanarak akıllı ev için bir kontrol merkezi olarak konumlandır.

Share.

About Author

Comments are closed.