TV endüstrisi lean back bir deneyim olan büyük TV ekranı ile oldukça çok artan içeriği ve uygulamaları en uygun şekilde vermeye çalışırken, 2015 yılında ardı ardına çıkan yeni ürünler ile bu konuda çözüme yaklaşılmışa benziyor.

Milyonlar seviyesinde yapılan yatırımlar, binlerce film, dizi ve ödenen içerik lisansı ve karşılığnda alınan bir kaç yüz VOD izleme oranı.. Bu senaryo birçok operatörün ilk karşılaştığı problemlerden biridir. Aslında bu problem, diğer birçok endüstride de karşılaşılan bir internet çağı problemine çok benzemektedir. Kullanıcılara çok içerik sunulmasına rağmen bir o kadar da ilkel bir kontrol aracı ile servisinizi sürekli kullanacağı beklentisi aslında biraz da çaresizlikten kaynaklanan bir beklentidir.

Pay TV platformları için, kullanıcıya çok içerik göstermekten ziyade “doğru” içerik göstermek önemlidir. Bu noktada öneri motorları entegrasyonu ile bir takım denemeler yapılsa da, Netflix gibi çok büyük bir kullanıcı bazınız olmadıktan sonra öneri motorları, oldukça basit kalacak ve hedefe hizmet etmeyecektir.

Çözüm için yapılabilecek ikinci önemli deneme, kullanıcı kontrolünü mümkün olduğunca doğal bir hale getirmek, ve bunu context bazlı bir meta-data sistemi ile entegre etmektir. Bahsedilen sistemin iki ana bölümü vardır ve Apple TV’nin Siri entegrasyonu, Amazon Fire TV’nin Alexa entegrasyonu da bu alandaki en iyi iki örnektir.

 

Siri ve Alexa, ikisi de Voice özellikli yani mikrofonlu uzaktan kumandalar ile lansmanları yapılan iki OTT ürünü. Ürünleri incelediğimizde, iki çözüm de doğal konuşma metinleri arasından veri noktalarını yakalayarak size sorgu/arama yaptırabiliyor, aynı zamanda önceki aramalarınızı da hatırlayarak bir context içinde aramanızı devam ettirmenizi sağlıyor. Alexa ve Siri, “Bu akşam Galatasaray maçı var mı?” gibi sorgulara cevap dönebilirken, zenginleştirilmiş bir meta-data ile takviye edilen sistemlerde “Orlando Bloom’un deniz ile ilgili filmlerini göster” gibi sorgular da kullanıcının VOD servsini kullanma oranını arttıran önemli bir etken olmaktadır.

TV dünyasında bu yeni Ses özelliği, ne oldu da 2015 yılında bir anda patladı?

  • Ses tanıma motorları, yıllardır gelişerek günümüzde güvenilir ve doğruluk oranı yüksek servisler oldu.
  • Farklı dillerde ses tanıma özellikleri 2015 yılında oldukça arttı. Üstelik bu dillere “Minion” dili de dahil yani artık Minionca merhaba (Bello) dediğinizde de kullanabileceksiniz..
  • Uzaktan kumandalarda RF teknolojileri, kumandaların Bluetooth, BLE, RF4CE gibi iki yönlü ve ses taşımaya elverişli bant genişliği olan teknolojik altyapılara kavuşmasını sağladı.
  • Meta-data ve rehber servisleri, semantic web sayesinde gerekli veri zenginliğine kavuşmuş oldu.

İncelenmek istenirse, AppleTV’nin Bluetooth destekli “Voice Remote”u, Amazon’un Fire TV’deki Wi-Fi Direct tabanlı kumandası sesli komut özelliğinin OTT ile hangi kalite seviyesine geldiğini gösterirken, ABD’deki pay TV devi Comcast’in son XR11 Voice kumandası ve back-end’de kullanılan meta-data servisleri, bu tip bir sesli komut çözümü ile neler yapılabilir sorusuna cevap verebiliyor.

Share.

About Author

Comments are closed.