Mobil, dünyayı değiştirdi. PC’leri, birçok geleneksel iş modelini yok olmanın eşiğine getirdi. Aslında hala “mobil” veya smartphone” terimlerini kullanmak da yanlış bir yaklaşım halini aldı bile çünkü eskiden odalarda sergilenen mainframe bilgisayarlardan, masamızın üstüne gelen masa üstü bilgisayarlara, oradan kucağımıza gelen laptoplardan sonra teknoloji ve connectivity şekil değiştirerek, elimizde ve cebimizde yaşamımızı değiştirmeye devam ediyor ve bizler, teknolojinin bize sağladığı olanaklara göre hayatımızı ve iş modellerimizi şekillendirmeye devam ediyoruz. En azından bir 10 yıl daha elimizde bu cihazlarla gezdikten sonra lensler, giyilebilir teknoloji olarak devam edecek olan bu değişim içinde acaba yeni TV’lerin ne kadar yeri var?
2007 yılında iPhone’un çıkmasından bu yana, sadece 7 yıl içinde iş modelleri ve kullanım trendlerindeki değişikliği izleyecek olursak, hayatımızdaki bu değişimden sonra yeni TV’ler ile evimizde olacak değişimin çok daha hızlı olmasını beklememiz gerekiyorken, yeni TV’ler hala ve hala oturma odalarımıza gelemedi.
2009’lardan beri gündemimizde olan ve smartphone etkisini TV’lerde yaratması beklenen Smart TV’ler, hala henüz telefon dünyasında yaşanan değişimi sağlayamadı. Her ne kadar Smart TV satışları oranı diğer TV’lere göre hızla artsa da gerçek kullanım oranları ve TV dünyasındaki iş modellerini etkileyecek değişimler TV’de olmuyor. TV dünyasının smartphone etkisi yaratacak TV’lerini ne zaman beklemeliyiz?
TV’lerin sağlamış olduğu uygulama geliştirme platformlarından tutun da geliştirilen uygulamalara baktığımızda, WinCE, Symbian işletim sistemlerindeki uygulamalar seviyesinde, kullanım kolaylığı olmayan birçok uygulama ile karşılaşıyoruz ki bu da TV’ler için “Smart TV” terimini be kadar erken kullanıp harcadığmızı gösteriyor. 2007’lerde popüler olup 2011’lere doğru yokolan Symbian, aynı şu anki Smart TV’lerin limitli platformlarını andırıyor. Sektör, iOS ve Android gibi alternatifleri bulduğunda ise aşağıdaki şekilde olduğu gibi önceki çözümü en hızlı şekilde çöpe atıyor.
Smart TV’ler, mobil dünyadaki iOS, Android gibi hızlı ve kolay uygulama geliştirme platformları sağlayamamış durumdayken günler geçtikçe Moore yasasına uyumlu bir trend ile 2014 yılının sonuna geldiğimizde TV’ler de artık Android vb kullanılarak daha kolay kullanıma sahip, hızlı uygulama geliştirmeye olanak sağlayan platformlar haline gelmeye başladı. Teknik olarak mobil platformların seviyesine ulaşmaya başlayan TV’leri bekleyen bir sonraki adım ise, belirli bir olgunluğa erişip geleneksel olmayan, yeni TV’ler üzerinde iş modelleri ve yazılım geliştirme yapan bir ekosisteme sahip olmasıdır.
Mobil dünyasına baktığımızda Android ve iOS, teknik olarak size bu altyapıyı verirken eksik olan ekosistem kısmını da açık sistemler olarak tasarlandıklarından, cihazlar üstünde kolaylıkla uygulama geliştirilen, bu uygulamaları saatler içinde tüm dünyaya dağıtabilen bir altyapı ile çözmüş durumdadır.
Yeni TV’ler open system bir geliştirme platformu olmadan, Android ve iOS gibi güçlü platformlara geçmeden mobil dünyayı yakalamayacaktır.
Yeni TV’lerin salonlarımızı fethedip hayatımızı değiştirememesindeki tek etken tabiki teknik yetersizlikler değildir. TV sektörünün mobil sektöre göre en öenmli farkı, TV = TV + içerik iken Mobil = Mobil + User olmasıdır. Mobil cihazlarda cihazı ve teknolojiyi tamamlayıcı ve sektörü gelişmeye sürükleyen etken kullanıcı iken TV, cihaz olarak oynatlacak bir içerik yoksa eksik kalmaktadır. TV’nin içerik ayağı, yeni TV’lerin gelmesinde yavaşlığa sebep olmaktadır. Medya dünyasının milyar dolarlık harcamaları ve kazançları yanında herhangi bir üretici veya yeni oyuncu (Apple, Google veya herhangi bir TV üreticisi) TV dünyasını değiştirmeye kalksa, medya baronları tarafından engellenebilmektedir. Mevcut cash flowun bozulmaması için çalışan bu medya şirketleri, Tv sektöründeki innovasyonların da yavaşlamasına sebep olmaktadır. Sonuçta herşeyi yapabilen bir TV’niz olsa da izleyecek bir içerik yoksa, salonunuzda baş köşede o kadar büyük bir camı tutmak ister misiniz?
Yeni TV’ler ne zaman gelecek sorusunun cevabı ise, hangi modelin bu değişimi sağlayacağı ile ilgilidir. Teknik olarak mobil cihazların gücünde, platform olarak hızlı uygulama geliştirmeye ve dağıtıma olanak sağlayan bir platform elde ettikten sonra, yapılması gereken en önemli iş bu sistemi içerik sağlayıcılarla evlendirmek olmalıdır. Google, Apple, Amazon vb sürekli bu tarz denemeler yapmakta ve henüz kimse doğru tarifi bulabilmiş değil. TV’deki yapılan çoğu denemenin başarısız olduğunu birlikte gördük, 2015’te de Android TV gibi yeni denemeleri göreceğiz. Yeni TV’lere çok da uzak değiliz fakat birilerin doğru tarifi bularak doğru yemeği pişirmesi gerekiyor.