Firefox OS, bu yıl başlarında duyrulan fakat henüz ticari ürünlerde göremediğimiz yeni bir Smart TV platformu. Android TV, Tizen, Firefox OS, Amazon TV derken oldukça kızışan TV platformu yarışının sonucu henüz belli değil fakat geçenlerde Firefox OS UX tasarımcılarından, tilkinin TV kullanılabilirliğini nasıl gördüğünü açıklayan bazı fikirler edinebildik.

Firefox TV için TV’deki en önemli 3 madde aşağıdaki gibi verilmiştir:

  1. Bir TV, HDMI, DLNA, tuner gibi farklı kaynaklardan içerik göstermek için kullanılabilir. (Bu açıklama size de Android TV’nin yaklaşımını hatırlatmadı mı? Android TV ile SDK’da getirilen TV Input Framework, Android TV uygulamalarına gelen videonun kaynağının nereden olduğunu önemsemeden, tüm içerikler için bir unification (birleşme) sağlıyor.)
  2. Kullanıcılar UI’da değil içerikte zaman harcamak istiyor.
  3. Smart TV’lerdeki uygulamaların önemi ve sayısı hızla arttığından, TV kanalları ile uygulamaların aynı önceliğe sahip olduğu bir UI framework (çerçevesi) sağlanmak zorundadır. Bir TV platformu geliştiricisinin monetization (para kazanma) tekniklerinden en önemli ikisi nedir diye düşünsek, içerik ve uygulamalardan elde edeceği gelir aklımıza gelecektir ki yapılan tanımlama bu yüzden şaşırtıcı değil.

Firefox TV, 3 ana maddeyi belirledikten sonra, bu savlarını destekleyecek şekilde bir altyapı kurmaları gerektiğinden, yine Google’dan da aşina (tanıdık) olduğumuz Cards (kart) yapısını benimsemiş gözüküyor. Hatta Cards yapısını ileri götürerek, Deck (Deste) > Cards yapısını benimsemiş ve geliştirmiş diyebiliriz. (Apple, Spotify değil de  Mozilla, Google gibi mühendis külütürü ağır basan firmaların tam da yapacağı gibi.)

TV kanalları, uygulamalar, cihazlar ve dashboard (bu zorlama oldu işte: “ana panel”) 4 ana deck iken, Kanallar TV deckinin, HDMI 1, 2,3,… cihazlar deck’inin kartları olarak tanımlanmış durumda.

 

TV “deck”inden 32. Kanal “kart”ı çıkarken

Cihazlar “deck”inden HDMI3 kartı gelirken

Home (Ana ekran) ise Firefox OS’da kullanıcının farklı kartları pinleyebildiği, dilediği gibi değiştirebildiği bir panel olarak tanımlanmakta.

 

Yılların tecrübesi, bilgi birikimini geniş ekrana taşıyan Firefox TV, bazı noktalarda rakiplerine göre geride kalmış izlenimi yaratıyor. Bunlar;

  • Simplicity (Basitlik, Sadelik): Klasik bir Firefox Web Browser’daki mühendisvari yaklaşım size, sadeliğin getirdiği rahatlığı bozacak ve oldukça kötü bir kullanıcı deneyimi yaşatacak kadar fazla özgürlük veriyor. İlk Android telefonunuzu aldığınızda kurduğunuz 7 hava durumu ve 15 saat widget’ı, 4 farklı temayı, 34 farklı icon setini düşünün ve sonra da performans ve kullanılabilirlik sorunları yüzünden fabrika ayarlarına ya da ilk temaya nasıl döndüğünüzü hatırlayın. “Be together not the same” temalı Android bile TV’de Apple gibi kısıtlayıcı bir tasarım ve kullanıcı deneyimi ile kullanıcılara ulaşırken Firefox, sağladığı özgürlükle oldukça farklı bir noktada, bize göre de yanlış bir noktada duruyor.

android

  • TV kanalları ile internet videolarını, yani uygulamaları keskin bir bıçakla ikiye ayırarak birleşmesine hiçbir şekilde olanak vermemek… Son trend UI’lara baktığımızda UK Freesat Freetime kullanıcı arayüzündeki TV yayını ile internet videolarının birbirine derinlemesine entegrasyonu, Google I/O’da duyurulan TV uygulamalarının da EPG ve kanal listesine kendilerini bir kanal gibi ekleyebilmeleri karşısında Firefox geride kalıyor.

Özetleyecek olursak, Firefox OS; rakiplerine göre geride kalmış durumda ve yeni güncellemelerle bir şekilde yarışı yakalayamazsa işi çok zor olacak.

Share.

About Author

Comments are closed.