Artık hepimizin evlerinde ya da mobil cihazlarında sıkça kullandığı OTT video servisleri üzerinde kullanıcı deneyimini etkileyen önemli unsurlardan bir tanesi de videoların yüksek kalitede son kullanıcılara ulaşması diyebiliriz.
Hiçbirimiz eğlencemizin sürekli kesilerek, donarak sektördeki jargonuyla bufferlayarak devam eden yapıya bürünmesini istemediği gibi bir çok kez servis kalitesinin olmazsa olmaz parametresi olarak izlediğimiz videoların ne kadar sorunsuz bize ulaştığına bakarız.
Kendi IP networküne sahip olmayan OTT video servis sağlayıcıları bir anlamda kendilerini açık internetin ortasında ve olası bir çok darboğazla karşı karşıya bulabilmekte ve bu sorunları minimize etmek için de CDN (Content Delivery Network) yapılarına ihtiyaç duymaktadırlar. Bugünkü yazımızda da bu sorunlardan önemli bir tanesi olan CDN servislerindeki cachelemeden bahsedip kısa bir özet geçmeye çalışacağız.
Açık internet üzerinden verilen video servislerinin en büyük düşmanının gecikme olduğunu söylemek mümkündür. Hatta Amerika’lılar konunun önemini “latency kills” diyerek işaret etmekteler. En basit tanımı ile cache mekanizması ise son kullanıcıya ulaşması istenilen verinin geçici kopyalarını üzerinde tutarak (2) verinin depolandığı sunuculara erişmeye gerek kalmadan (1) direk olarak izleyiciye ulaştırıldığı yapılardır diyebiliriz.
O zaman çok basit bir mantıkla; servis almış olduğunuz CDN’lerdeki cache mekanizmanız ne kadar optimize, hızlı ve büyük olursa izleyici olarak ana kopyalara erişme ihtiyacınız o kadar az olacak bu da ilgili dosyaların son kullanıcının cihazına daha hızlı gelmesini sağlayarak servis kalitesini arttıracaktır.
CDN servislerinde cache kullanımı ve yönetimi iki ucu keskin bıçaktır dersek çok da abartmamış oluruz. Elbette izleyiciye gönderilecek nesnelerin cache sunucular üzerinden iletimi origin sunuculara göre çok daha hızlı olmakta ama bu sunucuların cacheleme kapasitesi maliyet vb nedenlerden dolayı daha az olmaktadır. Bu yüzden bütün CDN servis sağlayıcıları belirli algoritmalar çalıştırarak içeriklerin rating verilerine, statik/dinamik olmalarına göre cache yapılarını doldurup boşaltarak son kullanıcının her zaman en hızlı ve doğal olarak en yüksek kalitede yayın izlemesine olanak tanımaya çalışırlar.