24 Temmuz’da sunulan Chromecast, piyasaya çıktıktan 5 gün sonra kırıldı ve detayları internette paylaşıldı:

  • Chromecast, Android tabanlı GoogleTv ile aynı yazılım yapısına sahip. GoogleTV’den farklı olarak Chromecast’te Java Virtual Machine çok daha küçültülmüş durumda.chromecast-ic
  • Google, bu ürünü için Marvell’in Marvell DE3005 SOC işlemcisi kullanılmakta. Bildiğiniz üzere Marvell, GoogleTV’de Google’ın en büyük ortaklarından biri.
  • GoogleTV’ye göre Chromecast’in en büyük farkı, 35$ fiyatını yakalamak için ilkelleştirilmiş olması. Chromecast, tek core işlemci üzerinde single process olarak çalışmakta.
  • Piyasadaki diğer “secure” pay-tv kutuları gibi Chromecast de secure boot özelliğini kullanmakta. Yani imzalanmamış herhangi bir yazılım imajının cihaz üstünde çalıştırılması engellenmiş fakat GoogleTV’de olduğu gibi cihaz üstünde “imzalanmamış” custom firmware de çalıştırılmış, yani “hacklenmiş” durumda ki bu da birçok güvenlik açığına sebebiyet verecektir.

Bunlara ek olarak bu küçücük mucizevi aleti TV’nize bağlandığında nasıl göründüğünü merak ediyorsanız aşağıdaki resime bakabilirsiniz. Hiç de resimlerdeki gibi değil, değil mi?

chromecast-connection

Share.

About Author

3 yorum

  1. Merhaba,

    Sorunun net bir cevabı yok, farklı farklı noktalardan ele almak gerekli diye dusunuyorum. Ornegin TV’lerin degistirilme süresi cok uzun (5-7 yıl), bu da Smart TV penetrasyonunu yavaslatıyor. Mobil cihazlarda degisim suresi cok daha kısa oldugundan smartphonelar hızla yayıldı. Bu baglamda akıl ayrı ekipmanda kolaylıkla yayılabilir gozukuyor.

    Diger yönden TV içinde de oldugunda broadcast ile tumlesik bir akıldan soz edebiliriz, ekipman ile “akıllı” dunyasına keskin bir gecis yapmıs oluyorsunuz ve canlı yayından kopuyorsunuz (GoogleTV gibi STB’larda HDMI input ile bu saglansa da bu cihazlar da kullanıma elverişli degil)

    PayTV opeartorleri acısından bakacak olursak da hep en son teknolojiyi kullanıcılarına sunup karlarını arttırmak isteyeceklerinden degisimi daha hılzı ve ucuz olan ekipmanların scilmesi gerekiyor.

    Dedigim gibi farklı noktalardan dusunulmesi gerekiyor bu konunun.

    Sonuc olarak, bence zaman içinde TV’lerimiz nice, sharp display olarak kalacak ve dongle, stb, mobile lsun hepsinin evdeki balanabilecekleri ekranlar haline gelecek.

  2. Ayrıca Smart olmayan ve halen kritik kitle tarafından kullanılan cihazların bu yolla smart’a evrilmesi sektörde hareket sağlıyor. İçerik sahipleri daha fazla ekrana ve household’a ulaşma imkanını bu şekilde ediniyorlar.