DVB, CI+1.4 özellik çalışmalarını sonlandırmaya yakın. Bazı A brand firmalar bu özelliklerin uyarlanması çalışmalarına başlamış bulunmakta. Organizasyonun böyle bir çalışma içine girmesine sebep olan iki önemli konu var;

  1. Mevcut CI+ modüllerin tek yayını çözebiliyor olmasından dolayı çoklu yayın çözme desteği
  2. IP üstünden gelen yayınların CI+ modülden geçirilerek DRM şifrelerinin çözümlenmesi.

Bunlar haricinde çerez diye tanımlayabiliceğimiz bazı yeni özellikler de mevcut.

Günümüzde TV veya set üstü alıcılarda birden fazla tüner, yani yayın alma desteği artmakta. Fakat cihazların çoğunda yanlızca 1 adet CI+ modül yeri var ve cihazlar modül üstünden bir tüner girişinin yayınını çözebilir kapasitede. Bu yüzden DVB, birden fazla tünerden gelen yayınları belirli bir sıra ile birleştirerek bir TS taşıyıcısı (Transport Stream) şeklinde CI+ modüle sağlayıp, çözülmüş olarak gelen içerisinde birden fazla TS bulunan ana taşıyıcı TS’i ayrıştırarak cihaz üzerinde çalışmasını sağlayacak özelliğin teknik gereksinimlerini belirledi. Bu akışın sağlanabilmesi için hem cihaz, hem de CI+ modülde ciddi değişiklikler yapmak gerekecek.

CI+, v1.4 ile OTT servislerinin şifrelenmesini de sağlayacak.

Diğer önemli konu ise, OTT olarak bildiğimiz ve kullandığımız, IP üstünden gelen yayınların cihaz üzerinde gösterilmesinin modülde desteklenir hale getirilmesi. Aslında bu desteğin hali hazırda olduğunu söyleyebiliriz, ama bir farkla, DRM sistemi cihaza gömülü olarak. Bunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur. Örneğin MS Playready destekli bir cihazınız varsa, bu tipte yayın yapan VOD veya OTT servisleri ile çalışabilirsiniz. Peki ya yoksa, tekrardan bir çalışma yapıp cihazınınızı içine yeni bir DRM sistemi mi gömmelisiniz? İşte DVB bu soruya cevap olarak CI+ 1.4 speklerinde IP üstünden gelen DRM’li yayınları modülde çözdürmeyi ve cihaza bir TS taşıyıcısı ile göndermeyi önermiş. Bu sayede herhangi bir DRM desteği olmayan cihazda yanlızca modül aracılığı ile istediğiniz DRM sistemli OTT veya VOD içeriklerini görüntüleyebileceksiniz.

Kullanıcılar modül satın alınarak bir OTT servisinden yararlanabilecek.

2015 yılından itibaren piyasada çokça görmeyi planladığımız CI+1.4 destekli ürünlere farklı Connected TV standard kurumları da kayıtsız kalmayacaktır. Operatörler tarafında ise durum çok daha zevkli. Digitürk, Dsmart gibi hem IP hem de geleneksel yayıncılık sisteminde ilerleyen operatörler, yanlızca bir modül ile bu destekleri istedikleri cihazda destekleme şansına sahip olacaklar.

 

Share.

About Author

Comments are closed.