Ofcom’un İngiltere’de 2-15 yaş arası çocuklar ile yaptığı anketin sonuçları bu hafta açıklandı. Sonuçlar çok şaşırtıcı olmasa da 10 yıl sonrasının tüketen toplumunun nasıl yetiştiğini anlamak açısından oldukça önemli.
2005’ten bu yana yapılan anket, eğilimler hakkında da bilgi verirken, ortaya çıkan en ilginç sonuçlar şu şekilde:
Çocuklarının odasında TV olanların sayısı son 8 yılda aynı ivmeyle %70’lerden %48’lere gerilemiş durumda. Özellikle Avrupa ülkelerinde bir eve düşen TV sayısı ortalaması düşünüldüğünde bu düşüş oldukça önemli. Konuyu daha ilginç hale getiren başka veriler ise, çocuk odalarındaki oyun konsolları (%60 -> %37) ve DVD oynatıcılar da (%47 -> %23) hızla düşerken bu chazların yerini tabiki hızlı bir yükselişle tabletlerin alması (%4 -> %45).
Mobil cihazlar çocukluk çağından itibaren bu şekilde kullanılmaya başlarken, 2015 yılında 12-15 yaş arası çocuklarda mobilden izlenen video süresi, TV izlenme süresini haftalık bazda 3,5 saat aşmış durumda. Aynı yaş grubunun, video izleme tercihlerinde Youtube (%29), TV’nin önüne geçmiş durumda (%24).
Bu hızlı gidiş, bundle edilmiş Tv servislerinin unbundle edilmiş internet video servisleri karşısındaki zayıflığını gösteriyor. Konunun bir diğer önemli noktası ise, bu medya içeriklerinin ve servislerinin hala siyah-beyaz televizyonları hatırlayanlar tarafından geliştirilmiş ilkel servisler olması. 2015’inin çocuklarının, mobil dünyada büyüyen çocukların 10 yıl sonra hayat atılması ve medya dünyasında ürünler/servisler tasarlamaya başlamasıyla TV dünyasındaki değişimin ne olacağını öngörmek bir hayli zor.