Avrupa’da 2012 yılı, connected cihaz sayısı artışı ile birlikte, izleyicilere sağlanacak olan interaktif ve OTT uygulamalarının standardlaşması açısından çok önemli bir yıl oldu. Farklı kuruluşlar farklı çalışmalar yürüttü. Hatta aynı ülkede farklı standardlaşma çalışmalarına bile gidildi. Bu yazımızda Avrupa’nın bazı ülkelerindeki standardlaşma çalışmalarından bahsedeceğiz.

İNGİLTERE, İLKLERİN ÜLKESİ

İngiltere, DVB-T2 gecişi yapmak isteyen başka ülkeler için cok güzel bir örnek çünkü DVB-T2’ye ilk geçen ülke. Üstelik 2012 DVB-T2 hedefini de tutturmuş bir ülke. Fakat aynı zamanda çok da kötü bir örnek çünkü MHEG ile devam etmekte hala ısrar etmekte olan bir ülke ve açıkcası interaktivite konusunda durum pek de parlak değil.

İngiltere MHEG standardı ile devam etmekte ve en son çıkan DTG D-Book 7 Part-A’de de bu şekilde belirtilmekte. Standard ile ilgili önemli bir nokta, DTG D-Book 7 Part-B’de VOD ve connectivity konusu işlenmekte. Burada HbbTV v1.5 önerilmekte, yani MHEG’in connectivity eksiğini HbbTV ile kapatma düşüncesi var diyebiliriz. (Daha fazla bilgi için burayı okuyabilirsiniz.) Herkesin kendi standardını oluşturması yerine bu yaklaşım çok yerinde olmasına rağmen önlerinde bir sorun var. İngiltere’de şu anda çok fazla connectivity uygulaması var ve hiçbir UK operatöru bu standardı baz alarak servis vermiyor. BBC ve önemli oyuncuların yaptığı açıklamalara bakarsak, 1-2 yıldan önce kimse sistemlerini bu standard ile uyumlu yapmaya gönüllü değil gözüküyor. İngiltere’de en son ilgi çeken gelişme Youview ise standard konusunda DTG ile ortak gitmemekte. DTG tarafından D-Book 7 onaylandığında piyasada aktif olarak servis veren kaç adet oyuncu olacağı, bu oyuncuların yeni standarda geçmek için ne kadar istekli olacakları da ayrı bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

İngiltere’de tartışılan bir diğer konu ise, MHEG’i tamamen iptal edip HbbTV’yi ucuz bir şekilde adapte edebilmek. Çok güçlü bir alternatif olmasa da incelemeye değecek bir alternatif.

FRANSA, SAĞLAM ADIMLARLA

Fransa da DVB ve interaktivite konularında en az İngiltere kadar yakından takip edilmesi gereken bir ülke çünkü Fransa, İngiltere’den çok daha net adımlar ile bu konuda ilerlemekte. En son ortaya çıkardıkları TNTSAT 2.0 specleri,  %100 HbbTV1.5 ile uyumlu, üstelik standardın MPEG DASH ve Playready eklentileri de yayınlandı. İngiltere’ye göre daha derli toplu bir ilerleme izlenimi veren Fransa’da da henüz standardlarla %100 uyumlu bir servis sunulmamakta. Fransa’daki HbbTV testini ise buradan izleyebilirsiniz.

İSPANYA, İLK TİCARİ MPEG-DASH

İspanya’da uzun süredir HbbTV denemeleri yapılmakta. İspanyol yayın denetleyici kuruluş olan TDT geçen ay standardlaşma çalışmalarında HbbTV standardıyla devam edeceğini duyurdu. Bunun yanısıra ülkenin önemli altyapı ve telekom firmalarından olan Abertis Telecom, TDT.COM adı altında HbbTV v1.5 servisine de başladı. İspanya’yı diğer Avrupa ülkelerinden öne çıkaran bir diğer nokta ise MPEG-DASH standardıyla ilerleyeceğini açıklaması. Eğer denemeler bitip ticari lansman yapılırsa, MPEG-DASH’i ticari bir serviste ilk defa kullanılacak ülke de İspanya olmuş olacak.

 TÜRKİYE ve DRAFT DVBT2, VOD&CONNECTIVITY

Ülkemize dönecek olursak Turkiye ise HbbTV v1.1.1 ile devam etme niyetinde.  HbbTV standardı ile devam etmek oldukça yerinde iken versiyon olarak HbbTV1.5 özellikle ve özellikle VOD/OTT için çıkarılan bir standard. Yani HbbTV1.5 MPEG-DASH, HLS, SmoothStreaming’i içinde barındırdan, aynı zamanda Playready, Marlin gibi DRM’leri de içeren bir spec. Özetle, VOD/OTT için ne gerekiyorsa bu standard içinde tanımlanmış durumda.

Tivilogy olarak, 2015’te geçişini tamamlayacağımız DVB-T2 maratonu için cıkacak bir standard için, HbbTV v1.1.1 yerine HbbTV v1.5 baz alınmalı diye düşünüyoruz. Eğer böyle yapılmazsa Turkiyede VOD piyasasında önüne geçilemeyecek bir fragmentation oluşacak ve VOD/OTT pazarına yeni oyuncuların girişi için yüksek bir bariyer oluşturulacak. Bu yüzden, amaç bir standard sağlamak ise VOD kanadının güçlü olması için HbbTV1.5 ile gidilmesi değerlendirilmelidir.

Not: Tivilogy Türkiye Pay-TV abone tercihleri anketine katılmadıysanız, birkaç dakika ayırıp anketi doldurur musunuz? Katılım sayısı belli bir sayının üzerine çıkınca sonuç raporunu yayınlayacağız. Bu konuda desteğinize ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkürler. Ankete katılmak için >>

 

Share.

About Author

Comments are closed.