Dünya’nın en büyük kablo operatörlerinden olan Comcast, ürünlerinde kullandığı STB yazılımını artık open source olarak veriyor. Reference Development Kit (RDK) adı verilen bu kodu lisanslayanlar kendi ürünlerinde RDK üzerine geliştirme yapabilirler. Bu yazılımın Avrupa’ya uyarlanmasında ise öncülük eden firma İngiliz Pixsan. Pixsan, RDK’e MHEG5, HBBTV gibi özellikleri de ekleyip yazılımın open source olarak verilmesini sağlayacak. Kendisi ise, RDK kullanarak ağırlıklı operatör kutusu yapacak olan firmalara mühendislik servisi vererek bu işten karlı çıkmaya çalışıyor.

RDK’i kullanmak kimin işine yarar diye düşündüğümüzde akla ilk gelen tabiki operatörler. Operatörler kendi çözüm ortaklarına veya şirket içinde oluşturacakları bir yazılım grubuna RDK ile proje yaptırabilirler. Ne avantajı var diye düşünecek olursak, tüm cihazlarında aynı yazılım ve arayüzü alacakları garanti olacak. Fakat bir yandan da çoğu operatör yazılıma fazladan para vermezken RDK kullanımında bir yazılım maliyeti olacak. Bir diğer olası sıkıntı ise yeni eklenecek bir özelliği eğer ehil bir grup ile çalışmıyorsanız Pixsan’dan beklemeniz gerekecek.

RDK kullanımının diğer işe yarayacağı grup ise DVB yazılımına yatırım yapmadan ürün çıkartmak isteyen startup veya biraz daha büyük çaptaki yazılım firmaları. Üretim yapan bir firma ile anlaşarak ürün geliştirme sürecini hızlandıracak olan bu firmalar, DVB ve connectivity konusunda uzman kadro çalıştırdığı durumda Pixsan veya benzeri firmalardan düzeltme almak için zaman ve para harcamadan müşterilerinin isteklerini karşılayabilecek.

RDK kullanım modeli ilk bakışta akla Android’i getiriyor. Bilindiği gibi, Android cep telefonu sektöründe Apple hariç baz yazılım durumunda ama üreticiler üzerine kendi özelliklerini koyarak satmaya çalışıyor. RDK kullanımı arttığı durumda, kutuların farklı özellikler ile satış yapmaya çalışacağı düşünülebilir.

Önümüzdeki süreç ne getirecek bilinmez ama DVB core yazılımının open source olması ile ilgili farklı firmaların da çalışmalarını olduğunu biliyoruz. Bu çalışmalar ilerde birleşir mi bilemiyoruz ama open source olacak bu kullanımın muhtemelen bazı chip sağlayıcılarına bağlılığı söz konusu olacak. Aksi taktirde uzak doğuda RDK ile yapılacak ucuz üretimler Avrupa pazarındaki firmalar için ciddi sıkıntı olabilir.

Share.

About Author

Comments are closed.