3 Mayıs 2017’de yapılan ilk çeyrek değerlendirme toplantısında Mark Zuckerberg ve ekibinin video stratejisi biraz daha aydınlandı. Bir çok kaynaktan okuduğumuz haberlere göre aslında Facebook’un gelir paylaşım modelinden ziyade daha çok lisanslama yoluna gideceği izlenimi elde ediyorduk. Fakat işin aslı Q1 Earnings Call’da gelen sorular ve verilen cevaplarla daha net anlaşılır oldu. CFO ve Zuckerberg’in açıklamalarına göre ekosistemi kickstart etmek için upfront veya minimum garanti modeli benimsense de bu iş modeli gelir paylaşımına mutlaka açılacak. (Video ile ilgili alanları highlight ettiğim transcripti buradan okuyabilirsiniz.)

Genel görüş bildirimlerinde şirketin CEO’su Zuckerberg, Facebook’u komün yaşamın olduğu bir platform haline dönüştürmek istediklerini, bunun için ’cause’ gibi insanları farklı şekillerde bir araya getirecek araçlar kullandıklarını ve bu alana daha çok yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu araçlar içinde en önemlisinin de konuşmalardaki hacmine bakılırsa video olduğunu söyleyeyim. Buna ek olarak yatırımcılar ve denetçilerin de özellikle video konusunda çok soru sorduklarını belirtmekte fayda var.

Bugüne kadar yapılan yatırımlara hızlıca göz atalım:

  • Şirket 1.65 milyarlık aktif kullanıcısını etkileşimde tutabilmek için toplamda 140 medya partnerine 50 milyon USD’den fazla ödeme yaptı. Bu yayıncılar içinde CNN’den The New York Times gibi büyük konvansiyonel medya devlerine, bunun yanında onları tehdit eden Vox Media, Tastemade, Mashable ve The Huffington Post gibi dijital dünyanın oyuncuları ve Kevin Hart, Gordon Ramsay, Deepak Chopra ve NFL’in QB’si Russell Wilson gibi ünlü bireylere de canlı yayın yapmaları için ödeme yaptı. Bu listeye Metropolitan Sanat Müzesi, Amerikan Tarih Müzesi’nin yanında Logan Paul, Andrew Bachelor, Lele Pons gibi ünlüler ve Arman Van Buuren, Hardwell gibi DJ’leri de ekleyebiliriz.
  • Özellikle Tastemade anlaşmasından çıkan detaylara baktığımızda şirketin aylık 100 Facebook canlı yapacağını taahhüt ettiğini görebiliyoruz. Gelir paylaşımı metodu henüz belli olmayan FB’nin bu yatırımını, modeli netleştirmeden evvel kaliteli içeriği sürekli yayınlayacak bir ortam yaratmak olarak algılamak gerekir.

  • Yapılan kontratlarda 2016 Mart – 2017 Mart arasında yapacağı canlı yayınlardan elde edeceği 3.05M USD gelir ile en büyük gelir BuzzFeed’in olmuş. BuzzFeed’i 3.03M USD ile The New York Times (12 aylık sözleşme) takip ederken, üçüncü sıra 2.5M USD sözleşme ile CNN’in olmuş.

  • Bu açıklamadan sonra şirketin, içlerinde VR Dating programının da bulunduğu, üst düzey ünlülerin dahil olduğu içerikler ürettiği ortaya çıktı.
  • Ayrıca geçtiğimiz günlerde çıkan haberlere göre de Facebook iki farklı yatırım planlıyor:
      • Birincisi: Bölüm başı maksimum 250 bin USD ödeyeceği ve tam hak satın alacağı uzun form içerikler;
      • İkincisi: 10 bin USD – 35 bin USD arası bütçe ayıracağı 5-10 dakikalık pencereler halinde lisanlanabilecek kısa form içerikler.
  • Bu alımın yapılacağı şirketler arasında Vox Media, BuzzFeed, ATTN, ve Group Nine Media var.

Facebook son yıllarda video anlamında ciddi adımlar attı, bunun karşılığını günlük 100 milyon saatlik izlenme ile aldı. Şef Zuckerberg’in Live TV’nin kullanıcı etkileşimine büyük katkıda bulunacağını ve kullanıcıların mecraya gelme sıklığını ile kalma süresini arttıracağını düşündüğünden bu adımları attığını söylemek mümkün.

Bir reklam santrali olan Facebook, eMarketer’in verdiği bilgiye göre, ABD mobil reklam pazarının %20’sini alıyor ve belli ki sadece ABD’de 9.8 milyar USD olan dijital video pazarındaki paylarını büyütmek ve hatta TV’nin ARPU seviyesine gelebilmek için yatırımlarını farklı boyutlara taşıyorlar.

IAB Türkiye, 2016 ilk yarısındaki online video reklam yatırımlarında %33,6’lık bir büyüme olduğunu iletirken bu rakam globalde %53 seviyesinde. Her iki rakam da online video ekosistemindeki fırsatı gösteriyor fakat Facebook’un bahsettiğimiz yatırımlar ile oyuna girmesi ve video reklam harcamalarına ortak olması pazarda pastanın büyüğünü alan YouTube ve diğer mecraların paylarında değişikliğe sebep olacak. Yapılan harcama tüm mecralara eşit oranda dağılmayacağından içerik üreticilerinin de hangi mecraya çalışacağıyla ilgili dikkatli stratejiler yapması gerekiyor.

Share.

About Author

Comments are closed.