Fransa’nın BTK’sı France’s Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), geçtiğimiz hafta Fransa’da sayısal TV penetrasyonu konusunda en güncel verileri paylaştı. Habere göre 2011 yılı sonu itibariyle, Fransa’daki hanelerin %99.3’ünde en az 1 adet sayısal TV yayını ( karasal, uydu, ADSL veya kablo) var.

Fransa, karasal yayıncılıkta sayısal geçişi tamamlamış ülkelerden biri (hani bizim 2015’e kadar tamamlamayı ümit ettiğimiz). UK’de de bu süreç sonlandı. Bu konuda Tivilogy’de daha önce yayınlanmış iki yazıyı tekrar okumak için: Bağlantı1 ve Bağlantı2

Sayısal TV yayını alan hanelerin kırılımına baktığımızda karşımıza aşağıdaki tablo çıkıyor.

               2H 2010   1H 2011  2H 2011    (millions)
DTT                  60.2%    62.6%    61.0%      16.3
ADSL (IPTV)          23.9%    27.5%    30.8%      8.2
Satellite (pay)      15.2%    13.2%    12.5%      3.3
Satellite (FTA)       7.2%     9.6%    10.0%      2.7
Cable                 8.2%     8.5%     8.0%      2.1

Bu tabloya Türkiye ile karşılaştırmalı olarak bakınca en çok dikkat çeken konu uydu platformunun görece düşük yaygınlığı. Türkiye’de Digiturk, D-Smart ve FTA uydu alıcıları ile beraber düşünüldüğünde uydunun %50’yi geçen bir ağırlığı var. Diğer dikkat çekici fark ise Fransa’da %30.8 ile oldukça yaygın olan IPTV servisine kıyasla TTNet’in IPTV servisinin yüzdesinin henüz oldukça düşük olması. (%5 civarı) En temel fark ise Türkiye’deki sayısal yayın alan hane oranları karşılaştırıldığında. Güzel ülkemizde karasal yayın halen analog olarak devam etmekte ve hatta daha da kötüsü RTÜK karasal yayıncıları lisanslayamıyor. Ek olarak analog kablo yayını alan hane sayısı da 1 milyonun üzerinde.

Peki sayısal TV yayın alan hane olanının %99.3 olmasının esprisi ne? Tivilogy ekibine sorulursa bu oran aynen ADSL hızı gibi, mobil internet hızı gibi, e-ticaret hacmi gibi, kişi başı düşen milli gelir gibi bir ülkenin gelişmişlik göstergelerinden bir tanesi. Sayısal dönüşümü en kısa sürede tamamlayan ülkelerde vatandaşların aldığı hizmetin ses ve görüntü kalitesi artıyor, bilgiye erişimi daha kesintisiz hale geliyor ve en önemlisi devlet radyo frekansını çok daha verimli kullanabilir ve dolayısıyla daha fazla yayıncıya tahsis etmek suretiyle gelirlerini artırabilir.

Sayısala geçişin hedeflendiği gibi 2015 yılına kadar tamamlanması dileğiyle..



		
		
		
				
							
					
Share.

About Author

Comments are closed.