whos-your-target1

Bugünkü yazımızda son dönemde özellikle servis sağlayıcıların yol haritalarında önemli yer bulan hedefli reklam kavramının neler içerdiğini ve hayatımıza nasıl etki edebileceğini aktarmaya çalışacağız.

Hedefli reklam, aslında isminden de anlaşılabileceği üzere tüketicilerin bir çok bilgi ve özelliklerinden faydalanılarak sadece o müşteriye has reklamlar üreten kurgulara verilen genel isim olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda hedefli reklam, son kullanıcıların demografik, fiziksel, davranışsal ya da daha önce yapmış oldukları çeşitli satın almalara dayanarak onlara bir anlamda reklam öneren sistemlerdir diyebiliriz. Benzeşme yapmak gerekirse hedefli reklam kurgularını yine OTT servislerinin bir çoğunun kullandığı ya da planladığı içerik önerme sistemleri (recommendation engine) ile yakınsatmak mümkün olacaktır. Hatta hedefli reklamlar için bir nevi reklam önerme sistemi desek çok da yanlış olmayacaktır.

2009 yılında reklam sektörünün önemli girişimlerinden olan The Network Advertising Initivative”in yapmış olduğu bir araştırma hedefli reklamların ne kadar etkin olduğunu bir kez daha karşımıza çıkarmıştır.

Bu araştırmaya göre hedefli reklam kurguları, “run of network” denilen geleneksel, herkese aynı reklam servislerine oranla 2.7 kat daha fazla gelir elde edilmesine olanak sağlamaktadır.  Ayrıca bu reklamlarda satın almaya dönen dönüş oranı diğerlerine oranla 2 kat yüksek olmaktadır.

Hedefli reklamların önemini özümseyen İngiltere’nin ve dünyanın en önemli Pay TV operatörlerinden biri olan SKY’ın geçtiğimiz günlerde lansmanını yapmış olduğu AdSmart isimli  ürünü de  sektörün gitmeye çalıştığı yeri göstermesi adına önemlidir.

AdSmart, TV’de yayınlanan içeriklerdeki reklam aralarında evdeki kullanıcının profiline ve lokasyonuna göre kampanya kurgularını modifiye etmeye yarayan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Sky, kullanıcıların evlerinde kullandığı Set Top Box’lara belirli bir reklam kütüphanesini uzaktan yüklemekte, ardından da ilgili reklam arasında kullanıcının posta koduna ve demografik bilgilerine göre farklılaştırılmış reklam kurgusunu izletebilmektedir.

Bu ve benzeri bir çok farklı reklamın hayata geçirilebileceği hedefli reklamların özellikle internet tabanlı OTT servislerinde yakın vadede çok daha fazla tercih edileceği ise aşikardır. Son kullanıcı davranışının en kolay izlenebildiği mecranın internet olduğu düşünüldüğünde OTT servislerinde hem kullanıcıya, hem de operatöre kazan-kazan kurgularını getirebilecek kampanyaları çok yakında daha da fazla göreceğimiz beklenen yaklaşım olmaktadır.

 


Share.

About Author

1 Yorum

  1. Yazınızı başından sonuna kadar keflyie okudum. Abd’de yayınlanan verilerin hepsinde sizlerin de bahsettiği gibi Online Video gere7eği artık gf6zardı edilemez bir display arae7 olmakla beraber dijital reklam mecraların hepsine oranla, elde ettiği reklam gelirleri bazında reklam pastasından aldığı payı diğer bfctfcn display related arae7lardan daha fazla oranda her gee7en gfcn arttırmakta.Ben de zamanında IAB’nin 17 Kasımda yayınladığı 3. e7eyrek Abd 2010 internet reklam gelirleri raporunu yayınlaması ile birlikte ilk 3 e7eyreği kendi blogumda yayınlayıp, online video nun gelişimine dikkat e7ekmeye e7alışmıştım.İnternet reklamcılığı ae7ısından da yaratıcı ve zengin uygulamalara olanak sağlaması nedeniyle dijital video gere7eği umarım fclkemizde de hakettiği yeri ve f6nemi 2011 yılında daha fazla edinir ve sektf6rfcn gelişimine katkı sağlar.c7ok değerli bilgilerinizi blogunuzda, bizlerle paylaştığınız ie7in teşekkfcr ederim.VA:F [1.9.22_1171]please wait…VA:F [1.9.22_1171](from 0 votes)