TV sektörü LCD geçişinden sonra yeni motivasyonunu bulmuş görünüyor, UHD (4K). Bundan önce LCD geçişi ile büyük bir değişim yaşayan TV sektörü sonrasında 3D TV ve Smart TV ile aynı dönüşümü denediyse de henüz bu özelliklerde beklenilen sonuç alınabilmiş değil. Özellikle 3D için yapılan yatırımların geriye dönüşü oldukça düşük.

Bu milestone’lardan sonra yeni önemli özellik ise 4K. IFA fuarında tüm üreticilerin ısrarla ön plana çıkardıkları 4K kullanımı şimdiden heyecan yaratmışa benziyor. 4K kullanımını verimli hale getirecek olan HEVC video codec ise 2015 yılıyla bir çok yerde karşımıza çıkacak görünüyor. Şu güne kadar 4K’yı HDMI üstünden destekleyeceğini düşünen firmalar IFA sonrası TV’lerine HEVC codec koyma yarışına girecektir.

4K destekli TV’ler şu anda en düşük 55”den başlıyor. Samsung, Sony, LG gibi marketi drive eden TV üreticileri fiyatları yüksek olsa da bu teknolojiyi markette canlandırmaya çalışıyor. Ağustos ayında bir önceki aya göre 4K panel satışında 0.38 milyonluk bir artışın ve Ağustos itibari ile toplam rakamın 1.2 milyon adet panel olduğu düşünüldüğünde, önümüzdeki günlerde TV fiyatlarının aşağıya geleceği görülüyor.

Peki evde 4K kullanımı ne kadar gerekli. Aslında konferanslarda 4K’nın soru işareti bu nokta.

Öncelikle TV’lerde bahsi geçen 4K2K anlayışının 3840×2160 çözünürlük seviyesi olduğunu belirtelim. Yani FHD olarak tanımlanan 1080p’nin 4 katı çözünürlük. Bu kadar yüksek çözünürlüklü bir TV’nin 55”in altında farkın anlaşılması oldukça zor, çünkü bunun için çok yakından seyretmek gerekli. Aşağıdaki grafikte de görüleceği üzere, 55” için 1,5 meterede 4K’nın görüntü kalitesinin en iyi olduğu uzaklık aynı ekran boyutunda daha uzaktan seyredildiğinde FHD kalitesi ile aynı algıyı yaratıyor. Sonuç olarak, evde TV seyretme uzaklığınız 3 metre civarındaysa 4K’nın gerçek seyir zevkine erişmek için yaklaşık 85”lik bir TV almanız gerekli. 4K’nın uzun süredir soru işareti yaratan kısmı ise burası. Uzaklığın biraz fazla olduğu odalara alınacak olan TV’ler oldukça pahalı.

4K satışlarının önümüzdeki günlerde gözle görülür bir şekilde artacağı muhakkak. Bundan sonra marketin yeni oyuncağının ne olacağını kestirmek şimdiden zor ama olimpiyatların yeni sahibi Tokyo, 2020 yılında DTH üstünden 8K canlı yayın yapmayı planladığını belirterek rotayı belirledi.

Share.

About Author

Comments are closed.