Türkiye’de uzunca bir süredir sayısal karasal yayıncılık konusunda testler devam ediyor. Maalesef birçok alanda olduğu gibi bu alanda da batılı ülkeleri geriden takip ediyoruz. Avrupa’da bir çok ülke (Hollanda, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Almanya, Danimarka, İspanya vb.) analogdan sayısala geçisi tamamladı. Bu geçisin son kullanıcılar için en somut faydası, görüntü ve ses kalitesindeki hissedilir iyileşme olacak. Karlı, parazitli, cızırtılı görüntüler yerini daha net, cam gibi görüntü ve ses kalitesine bırakacak. Yayıncılar ve devlet için ise radyo spektrumunun çok daha verimli kullanması ve haberleşme alanında daha çeşitli ve kaliteli hizmetler sunulmasını mümkün hale gelmiş olacak.

Türkiye’de sayısal yayıncılığa geçiş ile ilgili RTÜK’ün sayfasında dün bir basın bülteni yayınlandı. Biz de Tivilogy ekibi olarak bu sıcak haberi sizler için yorumlayalım istedim. Bahsi geçen basın bültenine bu bağlantıdan erişebilirsiniz. Peki bu bültende nelerden bahsediliyor?

Yayıncıların verici tesis ve işletme faaliyetlerini tek bir çatı altında toplanması amacıyla  Anten Teknik Hizmetler ve Verici Tesis İşletme A.Ş. kuruldu bu bültenle duyuruldu. Böylece tüm vericiler tek bir şirket tarafından ortak olarak işletilecek, enterferans sorunu ortadan kaldırılabilecek. Bu yeni gelişmeye ek olarak geçmişte atılan adımlardan da bahsedildi bültende. Yayın standartı olarak DVB-T2 ve MPGE4 olarak belirlendi. Zaten bugün itibariyle DVB-T veya MPEG2 şeklinde bir tercihi kimse izah edemezdi. Daha önce Tivilogy’de ele aldığımız DVB-T2 alıcı gereksinimleri dokumanına atıfta bulanan bültene göre, 2015 yılına kadar sayısal geçişin tamamlanması hedefleniyor.

Konuyla ilgili iki haber bağlantısı ise şöyle; Hürriyet, Star

Share.

About Author

Comments are closed.