Digiturk Pazarlama VP’si Çağrı Dönmez dünkü Beşiktaş – GS maçından önce yaptığı açıklamada Digiturk’ün her hafta en az 1 maçı 3D yayınlayacağını ifade etti. En baştan söyleyeyim, ben kişisel olarak evdeki 3D’ten haz etmiyorum. (Tivilogy, 3D teknolojisi ile daha önce yayınladığı bu bağlantıdaki yazıya göz atmanızı tavsiye ediyor. )
Konuyla ilgili haber video’sunu bu bağlantıda izleyebilirsiniz.
Yapılan açıklamada özetle deniyor ki;
- Her hafta en az 1 Spor-Toto lig maçı 3D olarak yayınlanacak. (Ayrıca 399. kanaldan 3D film, konser ve belgesel içeriklerinin sunulacağı hatırlatılmış.)
- 3D yayın için, 3D içerikle birlikte 3D destekleyen bir televizyona ve uygun gözlük setine ihtiyaç duyulduğu hatırlatılıyor.
- Premier Lig ve La Liga’dan sonra 3D maç yayınlanı yapılan 3. lig Türkiye Spor Toto Ligi olmuş. Burada Lig TV’nin yayıncılıktaki yenilikçiliğine vurgu yapılıyor.
Gelelim konunun arka bahçesine. Başta da söylediğim gibi evdeki 3D’den hoşlanmıyorum, çünkü bence 3D deneyimi toplam bir deneyim, ışığıyla, içeriğin tarzıyla, ses sistemiyle, ekranın büyüklüğüyle vs. Sinemadaki özel bazı göserimler dışında (Avatar, Spiderman vs.) tercih etmiyorum. Aşağıdaki fotoğrafı bir arkadaşım facebook’ta paylaştı. Onun olurunu aldıktan sonra yayınlıyorum. Komik gözükmüyorlar mı 🙂
Lig TV ekibinin spor yayıncılığında biriktirdiği tecrübe elbette takdire şayan. Yayın sırasındaki görseller, yazılımlar, yeni teknolojilere uyum gibi konularda zaten rakipsizler. Diğer taraftan farkettiyseniz Dönmez “Sponsorumuz LG” ifadesini kullanıyor. Gelin Digiturk ile LG arasındaki bu işbirliğinin arkasında yatan motivasyon hakkında fikir yürütelim.
Öncelikle LG Türkiye’nin 3D pazarında oldukça iddaalı olduğunu, Samsung ile girdiği rekabette 3D TV’leri ile farklılaşmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Samsung ise yeni nesil Smart TV’leri ile “içgüdüsel human interaction” teknolojisini temel değer önermesi olarak ortaya koyuyor. Peki LG’nin yeni 3D TV’ler satabilmesi için neye ihtiyacı var ? Elbette 3D içeriğe. Yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyduğu için Tivibu benzeri IP üzerinden servis sağlayan pay-TV operatörleri ile işbirliği zorlaşıyor. LG için Digiturk en güçlü seçenek. Aslında en az 3D içerik üretimi kadar önemli başka bir konu da 3D içerik yayınlıcılığı. 3D yayıncılığın maliyeti hiç de düşük değil. Artık standartlaşan (side-by-side) formatında yapılan yayın Full HD bir içeriğe göre yaklaşık 2 kat bant genişliğine ihtiyaç duyuyor. Transmisyon maliyetlerini tahmin edebilirsiniz. Bunların yanında içeriğin üretilmesi için gerekli kamera benzeri ekipmanlar için gerekli yatırımı da tahmin etmek güç değil.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, Digiturk’ün LG’nin sponsorluğu olmadan, onun desteğini almadan doğrudan geri dönüşü de olmayacak bir yatırıma girmesi makul de olmazdı zaten. Bunlara ek olarak LG Smart TV’lerdeki Lig TV app gibi farklı alanlarda da işbirliği var iki firmanın.
Siz ne düşünüyorsunuz? 3D yayıncılık yaygınlaşacak mı? 3D-ready TV almayı düşünüyor musunuz? HD teknolojsine geçisin oldukça yavaş ilerlediği düşünüldüğünde 3D’nin evlerimizde yaygınlaşabileceğine inanıyor musunuz?
2 yorum
kardesim uygar, sensin komik olan 🙂
foto guzel ciksin diye isiklar acik.
ses sistemi cok iyiydi.
icerik bjk-gs maci, gayet uygundu. ekran 55inch led idi, ev sahibi 60inch plazma daha iyi olur dedi.
digiturk’un 3d yayininda buyuk eksiklikler vardi. kamera yer kamerasi, onunden surekli adamlar, kafalar geciyor. golleri bir kismini goremedik, yakalayamadilar. ekranda surekli sifre cikiyor, geri gidiyor. duzeltecekleri cok sey var.
ben bilgisayarda hareketli oyunlari oynayamayan biri olarak, fena olurum diye korktum ama bir olumsuzluk olmadi.
benim fikrim 3D guzel fikir. ozellikle sinema ve mac keyfi icin.
gelisecegi alan cok, gelecegi var.
bence 3d keyfi dev ekranda 3d projeksiyon cihazı ile çıkıyor… türkiyede de
http://www.boyutdijital.com/ bu işi en iyi yapan firmadır tavsiye ederim..