Tüketici elektroniği kendi yaşadığı değişimle birlikte her sektörü ve iş modelinde derin değişikliklere yol açıyor. Bu değişikliğe ilk maruz kalanlar müzik endüstrisinde yer alan tüm oyuncular olurken bu değişimin akabinde TV’nin ya da A/V içerik dağıtımının ya da iş modelinin değişeceği aşikardı.
Son değişiklikler ile birlikte kütüphane sahipleri yani içerik sağlayıcılar b2b iş modeline bir de b2c iş modelini eklemeye çalışıyorlar. Bu muhabbetin de başladığı nokta malum OTT ve hybrid TV modelleri ortaya ciktiginda başlıyor.Direkt distribution yapmak isteyen icerik sahipleri farklı platformlarda ellerinde bulundurdukları değerleri mümkün olduğunca çok platformda dağıtmak istiyorlar.
Bu sektörün en büyük handikapı ise tüm platformların net bir standartı olmaması. Her platformun kendine has özellikleri ve gereklilikleri olduğundan farklı platformlarda yer almanın uygulama dükkanlarındaki raflarda mümkün oldugunca çok olmanın da maliyeti ve geliştirme süreleri bir hayli artıyor.
Bu problemlerin cozumu olarak multiscreen dağıtım yapan bazı middlewareler ve cloud da on the fly çalışan bazı platformlar mevcut. Bu orta fasilitelere örnek olarak yeni çıkan Motorola Medios’u gösterebiliriz. Teknoloji şirketine dönüşen içerik dağıtım şirketleri bu tür modelleri kullanarak daha fazla platforma bir noktadan ulaşabilirler. Multiscreen uygulama icin incelenebilir…
Öte yandan bulunduğu sektörü standartize 😀 etmeye bayılan Google’ı da konusmak gerekiyor değişik STB’ler ile bu alanda hareklenen şirket en son Smart TV’lerin operating sisteminde var olarak burada bir standartizasyon getirmeye çalışyor ama şimdilik bu yapı TV üreticilerinin Google TV li versiyonu olarak kalmış gibi gözüküyor. Önümüzdeki günlerde bunun nasıl gelişeceğini takip edeceğiz.
Smart TV Alliance – Web Portal
En ilginç gelişmeyi ise en sona bıraktım. 2011 yılında Berlin’de gerçekleşen IFA 2011’de, TPL (Philips setlerinin üreticisi) ve LG ortak bir smart tv platformu üzerinde çalıştıklarını duyurmuşlardı. Bu platform dün itibari kullanılmaya başlandı ve Smart TV alliance adını verdikleri oluşumda 2013 model TV setleri için yazılım geliştirmelerini buradan yaptıracaklar. Bu platformun en çok heyecan veren kısmı diğer üreticilerin katılıp katılmayacağı konusu. Samsung’un katılacağını pek düşünmesemde pazar payı küçük olan diğer üreticilerin bu birliğin bir parçası olarak mümkün olandan daha fazla uygulamayı kullanıcılara sunabileceklerini çok net olarak söyleyebilirim.