Günümüz TV izleme alışkanlığının mobil mecralara doğru kaydığını ve sosyalleşme evrimi geçirdiğini bilmeyenimiz, duymayanımız kalmamıştır. Peki TV’nin geleceği nerede olacak diye hiç düşündünüz mü?

Online video platformlarının yönetimi ve monetization’i ile ilgilenen Ooyala firması bu sorunun yanıtını bulmaya fazlaca ilgi gösterenlerin başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde Las Vegas’ta gerçekleşen NAB fuarında da TV’nin geleceği nerede sorusunu adreslemeye çalıştıkları Global Video Index adlı raporlarını yayınladılar.

Raporun tamamına ücretsiz olarak erişmek isteyenler aşağıdaki linkten faydalanabilirler tabi bir çok rapor gibi Ooyala da sizlerden öncelikle kendi veritabanlarına kayıt olmanızı istiyor 🙂

http://go.ooyala.com/rs/OOYALA/images/Ooyala-Global-Video-Index-Q4-2012-Broadcasters.pdf

Bu araştırmada  sonucunda ortaya çıkan en önemli bulgunun online video platformlarında son kullanıcıya sunulan hangi içerik tipinin daha büyük ilgi ve tutundurma sağladığını bulmak olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Görüldüğü üzere araştırma sonucuna göre canlı yayın izleyen kullanıcıların kısa süreli ve uzun süreli VoD içerik izleyen kullanıcılara nazaran 2,5 kat daha fazla içerik tükettiğini sonucu ortaya çıkıyor. Ayrıca insanların genellikle canlı yayın olarak spor karşılaşmalarını, önemli haberleri ve özel programları (diziler vb.) takip ettikleri de raporda belirtilmekte. Bu noktada Türkiye’deki OTT servislerindeki canlı yayın izleme deneyimlerinin de benzer olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.



Çalışmanın bir diğer önemli çıktısı ise online yayınların hafta içi öğle saatlerinde hafta sonu ise prime time olarak adlandırılan akşam saatlerinde en yüksek tüketildiğini gösteriyor. Ayrıca hafta sonu tablet üzerinden hafta içine kıyasla neredeyse iki kat fazla içerik izlendiğini görmek mümkün. Bir diğer önemli konu da tablet PC’lerin bu tarz servisler için mobil akıllı telefonlara gore ekran, işlemci vs. özelliklerden dolayı daha uygun olduğunu gösterir nitelikte ve hem hafta sonu hem de hafta içi tablet üzerinden yapılan tüketimler akıllı telefonları oldukça geride bırakır cinsten.
Ülkemiz OTT servisleri açısından bakıldığında ise izlenme zamanlarının hafta içi ya da hafta sonundan bağımsız prime time’da en yüksek değerlerine ulaştığını özellikle canlı spor yayınları ve dizilerin yayınlanmaya başladığı saatlerde peak yaptığını söylemememiz yanlış olmayacaktır.
Bakalım rekabetin ve kullanımın son sürat yükseldiği OTT servisleri yakın zamanda bizlere ne gibi başka yenilikler gösterecek!
Share.

About Author

3 yorum

  1. Guzel bir yazi, tesekkur ederiz! Aslinda “Operator as an App” trendi de bence cok ilginc. Yani artik STB kullanmak yerine Smart TV’nizde kuracaginiz bir App sayesinde her hangi bir operator sunacagi tum fonksiyonlara zaten ulasabilirsiniz. Dunyada bunun örnekleri gittikce cogaliyor, ancak Turkiye’ye gelmesi biraz daha vakit alabilir.

    Bununla ilgili bir makale yazmak isterseniz, cesitli dokumanlar paylasabilirim sizinle.

  2. Merhabalar Gokhan Bey,

    Oncelikle iyi dilekleriniz icin tesekkkur ederim.
    Diger yorum yazan arkadasimizin da belirttigi gibi aslinda smart tv dunyasina app gelistiren operatorlerimiz hali hazirda var ama bu servisler ne kadar olgunluktadir orasi tartisilir tabiki.
    Benim sahsi kanaatim de smart tv tarafindaki gelismelerin bir cok teknik/business nedenden oturu daha yavas ilerleyecegi yonunde.
    Bu arada bahsettiginiz dokumanlari paylasirsaniz buyuk mutluluk duyarim konuyla ilgili gelecektr birseyler yazabilmek icin.

    Tesekkurler,
    Ozgur