Takip edenlerin de bileceği üzere, OTT konusunda birçok yazı yazıyoruz ve OTT işinin Türkiye’de henüz doygunluğa ermediğini, telekom & operator firmaları dışında da firmaların bu sektörde kendilerine yer bulabileceğini defalarca yazdık. Ayrıca OTT’nin dünyada Tesco, Toys’r Us, Amazon gibi firmaların yaptığı gibi dijital medya iş dalında “disruptive” servisler çıkararak dengeleri değiştirebileceğini belirtmiştik.

Global ölçekte yapılan araştırmaları incelediğimizde, penetrasyon ve market büyüklüğüyle ile ilgili bir çok farklı yorum mevcut. Sizlere bu bilgi kalabalığı arasından Türkiye’ye benchmark yaparak gerçekçi bir OTT penetrasyon yorumu yapacağız.

OTT’nin en çok geliştiği ülkerlere bakacak olursak 2012 yılı itibariyle %40-50 arası bir penetrasyon oranı görülmekte. 2015, 2016 forecastleri ise bu sayının %60-70 civarlarına çekmekte. Aynı zamanda, yapılan araştırmalar gösteriyor ki OTT servislerini kullanmayan kesimin ise ilerideki dönemde OTT servisi kullanmaya baslama niyetinin %5-7 arasında kaldığını belirtiyor. Ülkeler arası regülasyon farklılıkları, teknolojik altyapı farklılıkları, ülke refah seviyelerinin de penetrsayona direkt etkili olduğu bu tahminler, piyasanın aslında satürasyona çok yaklaştığını göstermekte.

Türkiye’de ise durum nedir? Türkiye comScore vb çalışmalarda online video izlemede hatırı sayılır rakamlara ulaşsa da resmi olarak Digiturk, TTNET, Turkcell OTT servisi aboneleri toplam sayının %10-15 civarlarına çıkarmış durumda. Ayrıca Türkiye’de çıkmasını beklediğimiz OTT ile ilgili yasal düzenlemeler, OTT üyeliklerini arttırmaya yardımcı olacaktır.

  • Türkiye’de rakamların bize söylediği, satüre olmamış ve fırsatların olduğu bir market olduğudur. Buradan yola çıkarak şu anda OTT oyuncuların henüz erken safhalarındayken customer baselerini genişletme stratejisi bir süre daha başarı kriteri ve karlılığı arttırıcı bir hamle olmaya devam edecektir.
  • Penetrasyon %30 seviyelerine geldiğinde ise kullanıcı sayısı arttırmak yerine farklı servisler sunan, mevcut kullanıcı tabanından ekstra subscriptionlar ile karlılığı arttıracak stratejiler belirlenmelidir.
Sonuç olarak aslında OTT oyunu yeni oynadığımız bir oyun olsa da eski oyunlara çok benzer bir gelişme göstermekte. Türkiye’deki ADSL’de olduu gibi, ADSL üye sayısının hızlı artışlardan sonra durgunluk evresine girmesi ve ISP’lerin karlılığı arttırmak için mevcut müşteri tabanından nasıl daha fazla kazanırım sorusuyla farklı stratejilere başvurması tekrar ve tekrar yaşanacak hareketler olacaktır.
Eski kurallar değişmedi, sadece farkındalık gerekiyor.

 

Share.

About Author

Comments are closed.