Geçtiğimiz hafta ilk bölümünü yayınladığımız anket sonuçlarına bugün ikinci ve son bölümü ile devam ediyoruz.
OTT Section
Televizyonunuz internete baglanabiliyor mu?
Tivilogy takipçilerinin teknolojiyi önden takip eden, yeni teknolojilere kısa sürede adapte olan profilde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu kabule rağmen anketi dolduranların toplamda %68‘inin connected TV’si olması, bunların da %61′e yakınının televizyonlarının internete bağlamış olması beklentilerimizin üzerindeydi. (Anketi dolduranlardan biri de bendim. Bende Samsung LE40C650 TV var. ‘Offline’ kullanıyorum çünkü ihtiyacım olduğunda iPad’i HDMI kablosu ile TV’ye bağlıyorum. TV kumandası ile typing işkence)
Genişbant internet kota kırılım sonuçları ise beklentilerimiz ile uyumlu gözüküyor. Anketi dolduranların toplam %71’i kotasız paket abonesi. İlginç bir tesadüf olarak TT yatırımcı sunumunda (11.sayfa) limitsiz kapasite kullanıcılarınin da toplam kullanıcıların %71’ine ulaştığı ifade edilmiş. (Ben 6GB kotalı TTNet ADSL internet kullanıyorum. Zaman zaman 6 GB’ı geçtiğim oluyor.)
Internet Servis Sağlayıcınız ?
Anketimizi cevaplayan okurlarımızın yaklasik yarısı TTNet abonesi. Tivilogy Türkiye OTT Analizi çalışmasında da ifade edildiği gibi Türkiye’de sabit genişbant internet abonesi hane sayısı 7,5 milyondan fazla. Bu tabanda TTNet’in 5 milyona yakın hanede olduğunu düşünürsek anket sonuçlarımız Türkiye’nin tam resmini yansıtmıyor. Superonline abonesi takipçilerimizin oranı Türkiye geneline göre daha yüksek gibi gözüküyor.
Kacirdiginiz dizileri/programlari asagidaki servislerden hangisi uzerinden izliyorsunuz ?
Türkiye’de sunulan catch-up servisleri Youtube’un tahtından edememiş gibi gözüküyor. Pay-TV operatörlerinin sunduğu Tekrar izle servisleri yerine youtube ve kanalın kendi web sayfasının %50’den fazla pay almış olması dikkate değer. Bunun sadece ücretsiz olmak ile açıklanması güç. Belli ki Pay-TV operatörleri için burada bir iyileştirme alanı var. Anketimiz elbette Türkiye genelini temsil etmiyor ama yine de Tivibu’nun hem yaygınlık hem de pazardaki yaşı düşünüldüğünde Turkcell TV ve Digiturk IQ’ya göre belirgin bir üstünlük kurmasını beklerdim. (Bu arada acaba kanalın kendi web sayfasından izleyenler diziyi bipsiz izlemek için tercih ediyor olabilir mi?)
Bu soruda diğer seçeneğini işaretleyenlerin tercihlerinden birkaçı;
“Digiturk play”, “diziport”, “illegal dizi ve film sayfalari” ve “dizi siteleri” …
Asagidaki OTT uygulamalarindan hangilerini mobil cihazlarinizda aktif olarak kullaniyorsunuz ?
Mobil OTT uygulamalarına baktığımızda catch-up TV tercihlerinde olduğu gibi youtube’un bariz üstünlüğü var. Lig TV uygulaması onu takip ediyor. Ben de Lig TV uygulamasını sadık kullananlardan biriyim ancak maçların özetlerini mobil yayın hakları Digiturk’te olmadigi icin sadece Wi-Fi bağlantısı üzerinde izleyebiliyorum.
Anketimize katki saglayan tum okuyucularimiza tesekkur ederiz. Dileriz ki paylastigimiz anket sonuclari Pay-TV abone tercihleri konusunda pazar oyuncularina biraz da olsa isik tutmustur.
1 Yorum
Öncelikle yayın hayatınızda başarılar dilerim. Sayısal ve etkileşimli tv alanında ülkemizde yeterince içerik ve veri üretimi olmaması büyük bir eksiiklik. Küreleselleşen dünyada teknoloji ürünü iletişim cihazlarına çabuk ulaşıyoruz fakat Türkçe içerik sunumundaki yetersizlikten dolayı verimli kullanamıyoruz. Bir kaç bin TL verdiğimiz telefonla sadece sıradan bir telefonla bile yapabileceğimiz sesli görüşmeler yapmak ya da yine onca para verip aldığımız içinde DVB-T/S/C alıcısı olan smart tv’ye uydu cihazı, üstelik scart gibi eski bir bağlantı arabirimiyle bağlamak vs. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Sitenizin hem içerik hem veri üretiminde katkı sağlayacağı, hem de izleyicileri bu yönde bilinçlendireceğine kuşkum yok. Ufak tefek aksaklıkların da zamanla düzeleceğini umarak Türkçe’ye biraz daha özen gösterip, ingilizce-türkçe “tarzanca” ifadelerden kaçınmanızın daha seçkin ve sektörde kabul gören bir marka olma anlamında önemli olduğunu belirtmeme izin verin. Başarılar dilerim.