Bilindiği üzere, UEFA’nın düzenlediği en önemli futbol organizasyonlarının başında gelen Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayın hakları ihalesi 2012 yılında yenilenmiş, ihaleye tek başına giren Doğan Grubu, her iki ligin yayın haklarını da 3 yıllığına kazanmıştı. UEFA kuralları gereği tüm maçlar şifreli platformlardan yayınlanamadığı için Doğan Grubu – Kanal D ve CNN Türk’e de sahip olmasına rağmen – Doğuş Grubu ile işbirliği yaptı. Böylece maçların bir kısmı D-Smart’tan, bir kısmı ise Star ve NTV Spor’dan yayınlanmaya başladı.

Diğer taraftan, ihalenin hemen öncesinde, 3 Temmuz 2011’de başlayan Türk futbolu şike davası, 2011-12 sezonunda Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Avrupa kupalarına katılamamasına sebep olmuş ve Türk futbolunu uzun sürecek olan bir belirsizliğe sürüklemişti. Bu durum, doğal olarak ihale sürecine de yansımış, UEFA’ya ödenen lisans bedel neredeyse yarı yarıya azalmıştı. Zira hiçbir yayıncı, o dönemde hangi takımın Avrupa’da mücadele edebileceğini tam olarak kestiremiyor, bunun için de büyük taahhütler altında girmek istemiyordu. Yeni ihalenin ilk sezonu olan 2012-13’te Avrupa Liginde yarı finale kadar yükselen Fenerbahçe ve Şampiyonlar Liginde gruplardan çıkan Galatasaray yayıncıların yüzünü güldürse de bir sonraki sezon Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yeniden ceza alarak Avrupa’dan men edilmesi, endişelerin haklı olduğunu ortaya koydu.

Aslında, lisans bedellerindeki düşüş Galatarasay’ı da oldukça olumsuz etkiledi, zira sarı kırmızılı kulüp Avrupa’da tek başına mücadele etmesine ve başarılı sonuçlar almasına rağmen bir türlü istediği geliri elde edemiyordu. 2012-13’te çeyrek finale yükselen Galatasaray yaklaşık 25 milyon Euro kazanırken, gruplardan bile çıkamayan Olympiacos da 23 milyon Euro kazandı. Bunun temel sebebi, Doğan Grubu’nun UEFA’ya ödediği lisans bedelinin senelik 45 milyon Euro seviyesinden 25-30 milyon Euro’ya kadar azalması, dolayısı ile Galatasaray’ın havuzdan aldığı paranın düşmesi olarak gösterilebilir.

Peki yeni ihalede neler olacak ve bu durum digital platformlar ile ulusal kanalları nasıl etkileyecek?

  • Yeni ihale 2015-2018 dönemini kapsayan 3 sezon için yapılacak. İhalenin bu sene sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
  • Bu sefer herhangi bir belirsizlik yok. Fenerbahçe’nin cezası da bu sene sona eriyor.
  • Aynı kurallar geçerli: Maçların bir kısmı şifreli platformlardan, bir kısmı da ulusal kanallardan açık olarak yayınlanacak.

Takımlar ile ilgili bir belirsizlik olmamasının ve Türk futbolunun ve liginin değeri azalırken, Avrupa futbolunun yükselmesinin platformlar arası rekabeti ve dolayısı ile lisans bedelini arttıracağı kesin. Bu kaynağın önemli ölçüde Avrupa’da başarılı olan takımlara aktarılacak olması kulüpler açısından da önemli.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin mevcut yayıncısı D-Smart’ı zor günlerin beklediği de aşikar. Sektörün en büyük oyuncusu olan Digiturk’ün ve spora yaptığı yatırımı her geçen gün arttıran, Türk Telekom Grubu’nun desteği arkasında olan Tivibu’nun da bu sefer iddialı hazırlandığı gelen haberler arasında.

Şimdi sorular şunlar:

Süper Lig ihalesinde rekabet yüzünden lisans bedeli neredeyse 3 katına kadar çıkmış, Digiturk bir varoluş mücadelesi vermişti. Bu ihalede D-Smart hakları kaybetmemek için ne kadar ileri gidebilecek? Yoksa Digiturk bu son kaleyi de ele geçirip tüm önemli spor haklarının tek yayıncısı mı olacak? Tivibu TTNET’in gücü ile sektör dengelerini kökten değiştirecek bir hamle mi yapacak? Sektörün yeni oyuncusu Filbox sürpriz bir işbirliğine imza atar mı?

Doğuş Grubu’nun sahibi olduğu Star TV, Acun’un programlarını kaybettikten sonra yıllardır yayınladığı Şampiyonlar Ligi maçlarını da kaybedecek mi? İhaleye yeniden Doğan Grubu ile mi girecek, yoksa stratejik açıdan daha faydalı bir TTNET işbirliğine mi girecek? Kanal D line up’ını bozma pahasına maç yayıncılığına adım atacak mı? TRT’nin bu denklemdeki yeri nedir? Premiere League ile futbola göz kırpan TV8 ve Acun, Şampiyonlar Ligi ile ilgilenir mi?

Bütün bunların cevabını en geç Aralık’ta alacağız.

Share.

About Author

Comments are closed.