Dünya’nın en büyük içerik sağlayıcılarından Endemol’un CEO’su Ynon Kreiz, Sosyal TV dev gibi olacak diyor. Hulu’nun CEO’su “oyun değiştirici” olarak gösteriyor ve araştırma şirketi Futurescape ise “gelecekteki televizyon izleme alışkanlığını radikal olarak değiştirecek” söyleminde bulunuyor. Sosyal TV’nin ivme kazandığı 3 alan zaten kendinden milyarlarca dolarlık potansiyeli olan iş modellerine sahip.
1. Sosyal TVRehberleri İzleyicilerin Daha Fazla İçerik Tüketmesini Hızlandırıyor.
STB’lerin kapabilitesi değişik fonksiyonları bir araya getirmesi insanların daha da fazla içerik tüketmesini sağladı. En güzel örneği Digital Video Recording olarak bilinen DVR özelliğini verebiliriz. Ülkemizde de yaygın olmasa da uydu üzerinden yayın sağlayıcılarının kullanıcılara sunduğu bir özellik, izleme alışkanlığını değiştirdiği gibi daha fazla içerik izlenmesini sağlıyor. Hatırlatma konulabilen EPG’ler de buna örnek olabilir. İzlemek istediğiniz programı işaretliyorsunuz ve vakit gelmeden size bu programı hatırlatıyor. İşte bunlar hep kullanıcının daha fazla izlemesi için yapılan kurgular ve fonksiyonlar. Sosyal medyanın gücünü gördüğümüz nokta ise bu program guidelarının sosyalleşmesi sonucunda sunulacak içerik önerileri. Sosyal EPG’ler bağlı olduğunuz Facebook gibi networkteki izleme hareketlerini takip edip buna istinaden size ilintili içerikleri sıralıyor. Böylece arkadaşlarınız izlediğini merak edip ya da en çok ne like almış görüp ya da trending program ne onu görüp izleme oranını arttıracak bir kurguya sahip. Comcast Xfinity TV’de Facebook ile yaptığı exclusive işbirliği ile buna case study olmuş oldu.
Facebook da TV showlarının 1.65 milyar kere beğenildi. Inside Facebook
“Öneriler” algoritması ile Netflix’in nasıl bir ivme yakaladığını inceleyebiliriz. Ocak ayında Netflix’in yaptığı açıklamaya göre Facebook ile sosyal öneriler için uzun soluklu bir çalışma içerisine girecekler. Önerilerin daha sağlıklı çalışması için kullanıcıların hane halkı değerlerine göre değil mobil cihazlara göre kayıt yapacaklarını da açıklamaları ayrıca önem arz eden bir durum. Facebook kredileri ile çeşitli film ve dizileri kullanıcılara sunmayla ortaya çıkan Facebook’un da bu konu üzerinde uzun zamandır çalıştığı zaten biliniyordu. EG8’de Mark Zuckerberg’in TV, kitap ve müzik sosyal medya deneyiminin etkileyeceği yeni mediumlar açıklaması yapması Sosyal TV sonucunu ortaya çıkarıyor. Fakat daha da ilginç olanı Facebook’un 5 kişi olan yönetim kurulu üyelerinin arasına Netflix CEO’su Reed Hastings’in 6. üye olarak katılması Sosyal TV’nin Zuckerberg için ne ifade ettiğini anlatıyor
Netflix’in de ötesinde SPG’lerin (Social Program Guides) STB ya da Cloud üzerinden yayın yapan tüm yayın sağlayıcılarda built-in sağlanması ile bu fenomenin nasıl olacağını düşünün, arkadaşlarınız size anında on demand şekilde izleyebileceğiniz en sevdiğiniz dizilerin yeni bölümlerini önerecekler, etrafınızdakilerin beğendiklerini anında kayıt kuyut yapmadan izleyebileceksiniz. Google Search algoritmasının TV versiyonu ile bu alan tamamen değişiklik yaşayacaktır.
2. İnteraktif Televizyon
Geçtiğimiz Nisan ayında Yahoo, TV ile interaksiyon sağlayan mobil uygulama şirketi IntoNow’u 30 milyon dolara satın aldı. Daha 3 ay geçmeden TV’den ses analiz etme özelliğine sahip olan bu uygulama piyasaya çıktı. IntoNow, kullanıcıları TV programlarını ve TV reklamlarını ödüller karşılığında taglemeye yönlendiriyor. Bu mobil uygulama yıllardır interaktif televizyon şirketlerinin yapmaya çalıştığını hayata geçiriyor: Reklamlar ve programlar ile kullanıcının etkileşime geçmesi. Geçtiğimiz ay müzik tanıma uygulaması Shazam 32 milyon dolar yatırım alıyor ve müzik dinleme kapsamını aynı IntoNow gibi reklamları tag’leme fonksiyonunu kullanıcılara sunuyor. Bu listeye bir WiO gibi girişim aşamasında olan uygulamaları da koyabiliriz. Bu cümleleri doğrular gibi “Check-in TV ve kullanıcı arasındaki iletişimin sadece başlangıç noktası” diyor Miso’nun CEO’su Somrat Niyogi.
Mobile apps and gaming platforms have become the bridge.
Oyun konsolları da interaktif televizyon için büyük bir çaba içerisinde. PS3 üzerinde bulunan BBC iPlayer ve Netflix gibi uygulamalar bu durum için en güzel örnek olarak gözüme çarpıyor. Ayrıca Apple’ın oyun konsolu sektörüne Apple TV’yi kullanarak girme senaryoları da bu iki platformun birbiri ile olan ilişkisine güzel bir örnek teşkil ediyor. Fakat son zamanlarda en somut interaktif TV adımını Microsoft Xbox ile attı. 35 milyon üyesi bulunduğu iddia edilen Xbox Live şu an dünyanın en geniş sosyal televizyon ağı olarak gösteriliyor. Son olarak duyurduğu Kinect kullanıcıların reklamlar ile iletişme geçebildiği ve çok yeni bir deneyim yaşatan interaktif reklam modeli Nuads ile sektörde vicks etkisi yarattı.
“I’m here to say that it will change television as we know it — forever,” Mark Kroese, a GM at Microsoft
Şimdiye kadar televizyon programlarının performansını ölçmek için tek bir metrik vardı, o da şu meşhur rating hesaplamaları. İnteraktif reklam projeleri bu mecrada herkesin hayallerini süsleyen bir olay. Reklam ile kim nerede nasıl bir interaksiyona geçti ve nasıl bir aksiyon aldı? Gerçekten bunlar milyarlarca dolara yön verecek sorular.
3. Mobil Cihazlar Ve İkincil Ekran Entegrasyonu
Nielsenin yaptığı araştırmaya bir göz atalım:
• Tabletleri ile geçirdikleri vaktin %30’u televizyon izlerken geçiriyorlar
• Akıllı telefon kullanıcıları geçirdikleri vaktin %20’sini televizyon izlerken geçiriyorlar.
• eReader sahipleri ise geçirdikleri vaktin %15’ini televizyon izlerken geçiriyor.
Tablet penetrasyonunun artması ile birlikte bu rakamların daha da artacağını öngörülebilir bir durum ortaya çıkarıyor. Büyük televizyonların bu platformlara özel uygulamalar/kampanyalar/çalışmalar üretmeleri şart. Ayrıca sadece günlük yayını stream etmek değil yaratıcı kullanıcının da entegre olabileceği uygulamaları hayata geçirmek zorundalar.
Twitter’ın Hashtag ile televizyon platformu üzerine yerleştirdiği sosyal katmanın gücü de göz önünde bulundurulmalı. Son Fifa Dünya Kadınlar şampiyonasında kırılan tweet rekoru bunu kanıtladı. İnsanlar programları izlerken sosyal olarak da iletişim istiyorlar bunun için en uygun platformunda Twitter olduğuna karar vermişler. Bunun gibi katmanlar televizyon ile kullanıcıyı entegre edip anında etkileşim için mutlaka olması gereken katmanlardır.
Sosyalleşme ile mobil olgusunun en güzel ortak noktalarından biri ikisinin de tamamen bireysel olmasıdır. İşte bu bireyselleşmenin ürünü olarak biz mobil cihazları günlük yaşantımızı zenginleştiren birer yardımcı araç olarak kullanırız. Televizyon izlemekte gündelik yaşantının en temel eğlence kaynağı olduğundan mobil ve sosyal TV ikilisini birleştirip kullanıcılara mükemmel ve eksiksiz deneyimler yaşatıp farklı ticari kanallar üretmek ileri vadede büyük ticari fayda sağlayacaktır. Örneğin. Fenerbahçe – Galatasaray derbisinde yapılacak uygulama ile tablet kullanıcıların real time olarak maç istatistiklerine ve ekranda yayın yapan kameraların dışında kameralara ulaşabildikleri, Twitter’da derbi ile ilgili atılan tweetlerin olduğu bir widget, taktik ve kadroyu görebilecekleri ayrı bir widget ile kurgulanmış bir uygulama düşünün işte size eşsiz bir sosyal tv deneyimi…
Henüz kafasında Sosyal TV deneyimini kurgulamamış olan Web, kablo, uydu ve tüm yayıncılar hemen bu konu üzerinde çalışıp gerekli hamleleri en kısa zamanda almaları gerekiyor. Yoksa tren kaçar…