OTT servislerinde daha fazla müşteri çekebilmenin önemli kriterlerinden olan içerik ve ücretlendirme, farklı pazarlama modelleriyle sunulmakta. Pazarlama stratejilerini belirleyen unsurlar eğer sadece yapılmış olması için yapılmadıysa firmaların pazarda nasıl konumlanmak istediğini ve stratejilerini de göstermektedir. Bu yazımızda üç operatörün OTT servislerini, sunulan paketler üzerinden inceleyeceğiz.

T-Mobile kullanıcılarına 6 değişik paket sunuyor:

  1. Basic (12.99$)
  2. T-Mobile TV en Espanol (9.99$)
  3. Playground TV (5.99$)
  4. Life & Style (7.99$)
  5. The Urban Zone (5.99$)

Turkcell TV, 3 farklı paket sunuyor:

  1. Başlangıç Paketi (1.90TL)
  2. Standard Paket (5.90TL)
  3. Sinema Paketi (9.90TL)

Tivibu ise PC & Web için şu paketleri sunuyor:

  1. Web Maxi (4.90TL)
  2. Web Maxi Plus (8.90TL)

 Yukarıdaki tabloyu incelersek, T-Mobile, 12.99$’a genel bir paket sunarak yapılması gereken ilk hamleyi yapmış bulunuyor. Bu paket sonrasında ise daha düşük ücretlerle “tematik” diyebileecğimiz farklı müşteri segmentlerini de hedefliyor. Bu şekilde sahip olduğu içerikten kazancını maksimize etmek istiyor. T-Mobile’ın yaptığı farklı paket tipleri, daha spesifik konulara göre, özel ilgli alanlarına göre ayrıldığı için sadece o paketteki konulara ilgi duyan potansiyeli müşteriye çevirmesi daha kolay olacaktır çünkü bu gruplar kendileriyle ilgili olan bir ürüne para harcamaya daha yatkın olurlar.

OTT servisleri müşteri hedef kitlesine göre paketler ile içerikten elde edeceği karı maksimize etmelidirler.

Turkcell TV ve Tivibu’ya baktıgımızda ise, sadece para odaklı diyebileceğimiz hepsi dahil paketler ile karşı karşıyayız. Bu da aslında modellerin tam oturmadığı ya da içerik konularında stratejik olarak karar vermediklerini gösteriyor. Tvibu’nun sunduğu tematik kanalları düşünürsek T-Mobile tarzı bir farklılaşmaya daha kolay gidebileceğini düşünebiliriz. Turkcell TV ise genel izlenen kanalları ürün olarak sunarak farklılaşma için bir açık kapı bırakmamakta gibi gözüküyor. Bu yüzden farklılaşmayı da VOD içerikleri üstünden yapmak zorunda kalacağa benziyor. Turkcell TV’nin bir diğer önemli asset’i ise internet içeriği bölümündeki tecrübesi. Bu tecrübeyi kullanarak bu tarz paket farklılaşmalarına nasıl gidilir konusunda daha doğru kararlar verebilir.

OTT sektöründe başarılı olmanın daha önceki yazılarımızda olduğu gibi bir çok bileşeni vardır. BU yazıda değinilen kısım ise bu genel stratejideki bri parça olmalı, sadece bu konuya yönelerek tam sonuca gidilemeyeceği de aşikardır. Sizler için bu bileşenleri incelemeye devam edeceğiz.

Share.

About Author

Comments are closed.