RADYO ve Televizyon Üst Kurulu’nun karasal sayısal yayıncılığa geçiş için ihale açılması ile UHF bandının 790-862 MHz bölümünün kullanıma açılmasını sağladı.Ulaştırma Bakanlığı bilgilendirilerek bu bandın 4’üncü nesil teknoloji için kullanılabiliceğini ve frekans bandının GSM haberleşmesi için kullanılmak üzere BTK’ya devredileceği öğrenildi. 3G ihalesi ile devletin kasasına 2 milyar lira girmişti. 4G ihalesiyle de devlet için yeni gelir yaratılacak.
Yakın zamanda yapılan 3G yatrımlarının etkisi ve 4G’nin yüksek maliyetleri nedeniyle, bu teknolojinin kullanıma başlanması için ortalama 5 yıl gibi bir vakit daha bekleyeceğiz. Ayrıca ihalenin en yakın zaman olarak genel seçimler sonrası yapılacak gibi gözüküyor. 3G ihalesinde lisanslar için Turkcell KDV dahil 858M, Vodafone 600M, Avea da 512M lira olmak üzere toplam 1 milyar 970 milyon TL ödemişti.
Bir çok ticari ve teknolojik tartışma bir yana dursun biz tabii ki bu ihaleyi TV daha doğrusu Mobil TV üzerindeki etkilerini paylaşalım. Mobil TV’nin özellikle Asya bölgesinde yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Hatta öyle ki Koreli vatandaşların TV izleme deneyimleri genellikle ev-iş arası seyehat ederken oluşuyor. Yaygın alt yapıları ve Wi-BRO /Wi-MAX implementasyonu ile yer altında da geniş bant internet bağlantısına sahip olan kullanıcılar, içerik tüketiminlerini her yerde sağlayabiliyorlar.
Ülkemizde de özellikle Telekom servislerinin OTT oyuncusu olmak üzere yola çıktığu bu dönemde 4G internet Türkiye’de ki Mobil TV ve Mobil video tüketimi için çok önemli bir rol oynayacak. Mobil cihazlardaki çeşitlilik, ekranların büyümesi ve donanımsal kaslanmaları ister istemez Short form içeriğe ev sahipliği yapan Mobil cihazların, Long form içeriğe de ev sahipliği yapacağı anlamına geliyor.
Bu da bence uzun vadede içerik sahiplerinin lisanlarının bundle ya da paket olmaktan çıkaracak ve platforma özel fragmante edeceğinin ilk göstergesi olacak. Mobil TV çözümleri ile kişiselleşmeye başlayan TV ve 4G ihalesi ile birlikte TV izleme deneyimi iyiden iyiye kişiselleşmeye başlayacak. Kişisel TV artık çok uzağımızda değil diyebiliriz.
Özellikle operatörlerin iştahını kabartan bu ihale data paketleri için de kaldıraç etkisi yaratabilir. Günümüzde ses, text, data gibi ürünlerin gelecekte data üzerinde birleştiğini öngörüyoruz. Bu durumunda triple play (tv+internet+telefon) ya da quadruple play (tv+internet+telefon+mobil) tekliflerini direkt etkileyen etmenlerden birisi olacaktır.