TV sektörü büyük bir hızla yeni altyapıya, artan internet bağlantı hızına, yeni taşınabilir cihazlara uyum sağlamaya çalışmakta. Tivilogy olarak biz de sürekli olarak TV sektöründeki yenileşmeden, SosyalTV’den, OTT’den bahsediyoruz ve sizlerle Türkiye’de sektördeki gelişmeleri yorumlarımızla paylaşıyoruz. Bugüne kadar gördüğümüz, Türkiye’deki büyük oyuncuların (Turkcell, TTNET, DSmart, Turksat) bir şekilde trendleri yakalamaya çalıştıkları. Konuyu operatör, firmalar tarafından incelemek yerine bu sefer başka bir açıdan bakarak, sektörde getirilen yenilikler toplum tarafından ne kadar kullanılacağı sorusuna, başka bir deyişle “tutar mı?” sorusuna cevap arayacağız.

SmartTV’ler, TV üzerinden internet kullanımını, ikincil ekranlar, VOD, OTT ise PC olmayan cihazlarda internet kullanımını arttırmakta. Bu durumda Türkiye’de bu tip servislerin tutma ihtimalinin artması için öncelikle PC dışında mobil internet kullanımının artması gerekmektedir. BTK‘nın 2012 1. çeyrek raporuna göre Türkiye’de mobil internette 3G kullanım oranlarına bakacak olursak, %88 mobil penetrasyonu olan bir ülkede, 3G ile bağlantı 35 milyonlara çıkmış durumda ki bu tablo Türkiye’nin mobil internete ne kadar ısındığının bir göstergesi olarak düşünülebilir.

Aynı şekilde, Türkiye’de PC dışı internet kullanım oranlarına bakarsak, bu tabloda da smartphone, tablet vs gibi cihazlardan internet kullanımının artışını görebiliriz. Mobil cihazlardan internet kullanımı yıllık büyümesi %380 olarak gerçekleşmiş durumda:

 Yukarıdaki verilere bakacak olursak, Türkiye’de internet kullanımı tabletler ve smart phonelar ile hızla artmakta. Son kullanıcı profili, mobil hayatı sevmiş durumda ve kültürel olarak da mobil internet hayatımıza her gün daha çok girmekte. Eskiden internet dediğimizde sadece bilgisayar akla gelirken artık internet erişimi uygun fiyatlarda paketlerle kullanıcılara sağlanmakta. Kullanıcılar hızla mobil cihazlara daha çok alışmakta. Bu trend de bize Türk operatörlerin multiscreen, OTT, VOD servislerini birbiri ardına çıkarmalarının nedenini de göstermekte.

 Son olarak, 10 yıl sonraya gidecek olursa, 2-3 yaşında tablet kullanmaya başlamış, okul eğitimini sizin gibi abaküs yerine elektronik cihazlarla tamamlamış bir nesil nüfusumuzda önemli bir alım gücüne sahip bir kuşak olacak. Sizin gibi büyümeyen bu kuşak için, Tv izleme alışkanlığı da, film izleme alışkanlığı da farklı olacak. 80’lerde VHS/BETA kiralayan, 90’larda VCD izleyen, milenyum ile birlikte DVD BluRay’e terfi eden tüketici elektroniği kullanıcıları ile, yeni kuşağın hem tüketim hem de içeriğe erişebilirlik açısından çok farkları olacak.  Bu yüzden SmartTv’ler ile etkileşebilen, user interactionı daha çok olan, mobiliteyi sağlayan servisler tabiki yeni kuşağın taleplerini karşılayan servisler olup başarıya ulaşacaktır.

Share.

About Author

Comments are closed.