Geçen hafta bahsettiğimiz, TUYAD’ın düzenlediği Uydu Teknolojiler Uygulama ve Eğitim Semineri geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul’da yapıldı. Ana hedefi sektörde bulunan firma çalışanlarına eğitim vermek olan bu seminerde TUYAD üyesi bir çok firma da son teknolojiler ile ilgili bilgiler verdi. Aşağıda bazı seminerde öne çıkan konuları bulabilirsiniz;

  • Türksat 2014 yılında Türksat 4B ile Ka band yayın yapmaya başlayacak. Ka band internet uydu için de kullanılacak. Maliyeti çok düşük gönderici antenler ile internetin olmadığı yerlerde yapılan bazı çekimler canlı olarak internetten stream edilebilecek. Şu anda bu desteği veren ürünler mevcut. Ka band ise Yahsat ve Eutelsat’ta bulunuyor ve bu uydular üstünden hizmet veren firmalar var. Protel firması seminer sırasında çekilen bir yayını Ka band uyduya gönderip internet üzerinden streaming yapma işlemini demo etti.
  • Ultra HD, bir çok firma tarafından ön plana alınmış durumda. Türksat Mayıs ayında yaptığı canlı yayından sonra şimdi de Türkiye’nin doğa güzellikleri olan farklı yörelerde çekimler yapmaya başlamış, şimdiden portföyünü genişletiyor. Ama bilindiği üzere gerçek bir UHD deneyimi için TV ve STB’lerin bunu desteklemesi gerekli. STB kullanıcıları için yanlızca kendi cihazlarının desteklemesi yeterli değil, TV’nin de UHD panel ve HDMI2.0, HDCP2.2 desteklemesi gerekiyor. Bu sayede 50-60 fps UHD seyretme imkanı sağlanıyor. Eski teknoloji ile bu 4K yayında yanlızca 30fps’ye kadar çıkabiliyor. Digiturk’de UHD’yi yakından takip eden bir firma.
  • Yayıncılar için Ultra HD yayını ile birlikte düşünülen HEVC de seminerde öncelikle konuşulan konular arasındaydı. Türksat buna uyumlu encoder cihazları beklerken alıcı tarafında ise yongaların hazır olması 2014 yılını bulacak görünüyor. Bilindiği üzere HEVC(H265), mevcut HD çözümü olan H264’e göre %40-%50 arası daha fazla sıkıştırma sağlıyor.
  • Ultra HD yayınların artması uydu bant genişliği kullanımında sorun yaratacak. Bu yüzden üstte bahsedildiği gibi encoder seviyesinde yeni bir teknoloji kullanım planı var ama bunun haricinde DVB-S modülatör kısmında da roll-of faktörün %5’e indirilme çalışması mevcut. Bu sayede aynı sembol oranı kullanımında eskiye göre uydudan daha az bir alan kullanılmış olacak. Burada henüz net olmayan konu ise alıcı tarafında bu değişikliğin DVB-S2 ürünlerine bir sürücü güncellemesi ile verilip verilemeyeceği. Verilemeyeceği durumda sahadaki bir çok ürün bu yeni teknoloji ile uyumsuz hale gelecek.
Share.

About Author

Comments are closed.