Yeni TV Domaini üzerine uzun zamandır yazı ve makaleleri sizlerle paylaşıyoruz. Türkiye’de internet bant genişliğinin 2mbit üzerine çıktığı dönemlerden sonra TV izleme deneyiminin çok başka noktalara ulaşacağını düşünüyorum.

TV cihazı doğası gereği video oynatma konusunda etkileyici bunun yanına enteraksiyon yapabilecek kapasiteler de eklendiğinde bir anda tüm deneyim değişiyor. Sosyal medya ve diğer etkileşim modellerini de işin içine katıp UGC/PGC’yi eklediğinizde  TV’nin artık kaslı ve kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek durumda olacak.

Bu yapıda kullanıcılara ulaşan alternatif kanallar kullanıcılara ulaşacak ve reklamlar da bu bağlamda programlar ile daha entegre olup kullanıcılara daha özel ve kişiselleşmiş şekilde ulaşabilecek. TV artık toplu olarak izlenen bir salon misafiri değil!

Peki şimdi neredeyiz ve nereye doğru gidiyoruz? Bu yazıda vereceğim rakamların neredeyse hepsi ABD’de yapılan araştırmalardan çıkan rakamlar olacak. Cisco’nun yaptığı araştırmaya göre 2011 yılında Digital TV yayınları 694 milyon kişi tarafından izlenmiş ve bu rakam 2016 yılında 1.3 milyar kişiye ulaşacak. Yine 2011 yılında tabletler, ki bu cihazlar en fazla gelişen iş modeli ve internete bağlı cihaz kategorisinde en hızlı büyüyen cihaz 19 milyon rakamlarında ve 2016 yılında 92 milyon adet olacağı tahmin ediliyor. Dolayısı ile 5 yıl içerisinde digital TV tüketimi doğru oranda neredeyse 5 kat artış yaşayacak.

Bir diğer araştırma şirketi TDG’nin araştırmasına göre ise Connected TV sahiplerinden %70’i uzun metrajlı OTT video içeriği tüketiyorlar. Ortalama aylık 11.8 saat ve haftada en az bir kere:

  • 48% akıllı telefon kullanıcıları kısa video klipleri izliyorlar.
  • 26% akıllı telefon kullanıcıları TV Showlarını stream ediyorlar.
  • 25% akıllı telefon kullanıcıları Netflix ya da Hulu gibi servislerden üyelik yapıp TV shows izliyorlar
  • 20% akıllı telefon kullanıcıları iTunes ya da Cinema Now gibi servislerden öde izle metodu ile alışveriş yapıp içerik tüketiyorlar.

18-49-yaşları arasındaki tablet kullanıcıları (en kilit TV demografigi) online TV programlarını kendilerine ait cihazlardan izliyorlar. İlginç olarak bu kullanım geleneksel TV izlenme oranını da beslemiş ve TV izlenme oranını arttırmıştır. %15’li bir kısımda ise bu TV izlenme oranını düşürmüş olup 50+ yaş aralığında hemen hemen hiç bir etkisi olmamıştır.

Nielsen 2012 – 13 sezonu için ABD’de bulunan TV hanehalkı gelirini inceledi ve 114.7 milyon USD’den 114.2 milyon USD’ye düşmüş gözüküyor.

Sosyal Medya da büyümeye devam ediyor dünya nüfusundaki yetişkinlerin %62’si sosyal medyayı kullanıyor ve %22 ile sosyal medya kullanımı online dünyadaki en çok yapılan aktiviteden birisi olarak göze çarpıyor. Mark Zuckerberg’ın açıklamasına göre Facebook 1 milyar kullanıcıya ulaştı. 1 milyar kullanıcı ise birbirleri ile 140.3 milyar kere arkadaş oldu, 219 milyon fotoğraf yükledi ve 1.13 trilyon Like verdiler. Twitter ise 100 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip ve kullanıcılar gündemi bu platformdan takip ediyorlar. ABD vatandaşlarının %42’si ise TV izlerken deneyimlerini PC, Tablet ya da Mobil cihazları ile zenginleştiriyorlar.

Reklam arenasına gelirsek, Reklamcılar Derneği, üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırladığı 2012 yılı ilk 6 ay reklam yatırımlarını açıkladı. Reklam yatırımları, 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 5’lik bir büyümeyle 2 milyar 396 milyon lira olarak gerçekleşti. Yatırımların yüzde 56,74’ünü televizyon, yüzde 23,95’ini basın, yüzde 6,78’ini açıkhava, yüzde 8,65’ini dijital, yüzde 2,70’ini radyo, yüzde 1,18’ini sinema reklamları oluşturdu.

Yukarıdaki analizlere göre TV ile ilgili bilmediğimiz ya da inanılmaz değişkenlik gösteren herhangi bir bilgi yok peki bütün bu TV çılgınlığı neden? Bütün bu çılgınlık TV platformunda içeriğin nasıl izleneceği ile ilgili değil. TV’de tüketilecek içeriğin ikincil ekranlar ve yeni platformlar ile birlikte nasıl monetize edileceği ile ilgili.

Ülkemizde çok yaygın olmasa bile dünya’da DVR teknolojisi nedeniyle reklam gelirleri her geçen gün kan kaybediyor ve reklam verenler alternative reklam modelleri ile kullanıcıların dikkatini kazanıp kendi ürünlerini pazarlamaya çalışıyorlar. Buna örnek olarak sanal reklam uygulamalarını gösterebiliriz ancak reklam ve içeriğin bundan öte iç içe girmesine içerik sağlayıcıları ne denli izin verir bu belirli değil. Kaldı ki bu tip uygulamalar sıkı denetimden geçiyor.

Işte bu noktada artan tablet ve akıllı telefon satışları ile doğru orantılı olarak ekrandaki yayını zenginleştiren cihazlar ve ilgili dükkanlarda kullanıcılara sunulan uygulamalar sahneye çıkacak. Bu uygulamalardan örnek vermek gerekirse Zeebox, IntoNow(yahoo!), Flingo, TV Tak gibi uygulamaları sayabiliriz. Bu teknolojilerin ortak noktası yayın ile entegre olup ya yayını kullanıcıya sağlıyorlar ya da kullanıcının tüketme potansiyelini yakaladıkları içeriği sunuyorlar. Bu sayede kullanıcıya hedeflenmiş bir deneyim sağlayıp eşsiz programları sunuyorlar ve kullanıcılara zenginleştirilmiş sponsor mesajları, ilgili twitter feedleri, promosyon dağıtımı, ürün yerleştirme gibi hedef kitleye daha rahat seslenebilecek reklam önerileri ya da çeşitli yarışmalar düzenleyebiliyorlar.

TV 2.0 ile ilgili çıkarımların ikinci bölümünü en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım…

Share.

About Author

Comments are closed.