Ülkemizde de artık Catch-up TV modeli ile başlayan platformlar görmek mümkün. Burada aggregator görevi goren platformların yanında mutlaka kanalların kendi sitelerinde de artık bu tip bir uygulamaya gittiği ve tasarımlarını bu yapıya uygun hale getirdiklerini söylemek mümkün.

Türkiye’de bir catch up TV trendinin en fazla ekmeğini (malesef) legal olmayan dizi siteleri yemiştir ancak Tvyo ve benzeri girişimler ile bu tip sitelerin uzun soluklu dönemde tutanacaklarını pek düşünmüyorum. Ancak catch up servisi sunan oluşumlarında mutlaka bu servislerin üstüne çıkacak katma değer özellikleri kullanması gerekiyor, yani Star TV’nin kendi web sitesinde ya da Türk Web TV, Milliyet.com.tr ve diğer platformlarda kullanıcıya sunulan  Muhteşem Yüzyıl’ı düşündüğünüz zaman Tvyo’nun kullanıcıları kendi platformuna çekmesi için mutlaka katma değer sunması gerekiyor.

Tvyo.com’a gelince bu gelişme tabii ki herkes gibi bizleri de sevindiriyor çünkü doygunluğa ulaşmamış bu domainin daha çok yatırımcıya ve girişimciye ihtiyacı var. Tvyo.com’a gelince şimdilik Doğuş Medya Grubu’nun TV içeriğini aggregate eden bir catch-up tv olarak konumlandırabiliriz. Şu an için Kategori olarak Dizi, Müzik, Spor, Canlı TV, Kanallar olarak 4 ayrı kategoriye ayrılmış platformda, NTV, NTV Spor, Kral TV, Kral Pop TV, E2, CNBC-E ve Start TV’nin canlı yayınların ve bu kanallara ait kaçırdığınız ya da izlemek istediğiniz programları izleyebiliyorsunuz.

Herhangi bir içeriği izlerken player yanında konumlandırılmış twitter widget’i sosyal entegrasyon için dikkat çekiyor. Bunun yanında F-Connect’e de imkan sağlayan platform kullanıcılar ile programlarını tam anlamı ile sosyalleştirmeye çalışıyor.  Canlı Kanal sayfasının altında yer alan EPG ise kullanışsız ve sadece bir sonraki programı gösteriyor en azından bir hatırlatma fonksiyonu olsaydı daha anlamlı olabilirdi. Özellikle şu an için dikkatimizi çeken preroll reklamlar oldu platformda bunun dışında herhangi bir gelir kalemini inceleme fırsatımız olmadı.

Platformda halıhazırda bulunan kanalların içeriğinden hariç kendi isimlerini verdikleri çeşitli kategorilerde de kullanıcılara içerik sunuluyor. Bu konuların da şu an pazarda video reklam pastasından pay alacakları kaçınılmaz. Tematik içerik üretip özel reklamlar ve markalı video projeleri ile kullanıcılara sunmak pazardan pay almak için gerçekten güzel bir kanal. Tvyo’da şimdilik tvyoVİZYON, tvyoKADIN, tvyoYAŞAM, tvyoHABER,tvyoGURME,tvyoÇOCUK gibi tematik içerik olsada bu kütüphane mutlaka reklam pastasına göre genişleyecektir.

TV reklamları ile pazara en iddialı giren bu platformda yakında filmler ve diğer premium içerikleri göreceğimizi düşünüyorum. Reklamlarda özellikle bu servisin ücretsiz olduğu yönünde vurguların olması ileriki günlerde nasıl bir gelir modeli reklam pastası haricinde üyelik kurguları  ile platformu monetize edecekler mi bilinmez ama özellikle film içeriği sunacaklar ise buradaki modelden hem tvyo.com hem de stüdyoların ne kadar memnun kalacaklarını bekleyip görmek gerekiyor.

Web, iOS ve Android platformları ile hayata geçen tvyo’nun iPhone uygulaması gerçekten başarılı duruyor. On demand içerik ve Canlı kanallar ortalama bir internet bağlantısı ile rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Kumanda özelliği çok fonksiyonel olmasa da daha önce rastlamadığımız değişik bir özellik olmuş ekrandan aldığınız kodu mobil cihazınıza yazdıktan sonra izlediğiniz video ile cihaz eşleşiyor sonrasında izlediğiniz video yu oynatıp durdurabiliyosunuz ya da ses seviyesini değiştirebiliyorsunuz. Tvyo yakın dönemde smart tv uygulaması olarak da piyasaya çıkıp yer aldığı platform sayısını arttıracağını düşünüyorum.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.